Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nováček z Las Vegas si vedle Fleuryho a Neala vybral i útočníka Noska

Las Vegas - Nováček soutěže Vegas Golden Knights sáhl jako po jediném českém hráči při rozšiřovacím draftu NHL po útočníkovi Tomáši Noskovi z Detroitu. Hlavními hvězdami výběru 31. klubu kanadsko-americké ligy jsou brankář Marc-Andre Fleury z Pittsburghu či útočník James Neal z Nashvillu.

Čtyřiadvacetiletý Nosek má na kontě v NHL za uplynulé dvě sezony 17 zápasů a vstřelil jednu branku. V uplynulém ročníku byl s 22 body z 19 utkání nejproduktivnějším hráčem play-off týmu vítěze Calder Cupu Grand Rapids v nižší AHL. Na nadcházející sezonu má ještě platný kontrakt s příjmem 650 tisíc dolarů.

Vedení nového klubu po něm sáhlo možná i proto, že chtělo v týmu mladé naděje, ale i šampiony a vítězné typy hráčů. A Nosek byl tahounem při cestě za Calder Cupem. "Měli jsme dva hlavní úkoly. Dát dohromady konkurenceschopný a zároveň zábavný tým, tím druhým pak bylo přivést nadějné hráče pro budoucnost. K tomu jsme si navíc přáli získat volby na draftu, jež nám pomohou na cestě k úspěchu," řekl generální manažer George McPhee.

Ten si musel při rozšiřovacím draftu vybrat po jednom zástupci ze všech 30 klubů NHL. Jeho výběr provázely i výměny, při nichž se některé celky snažily udržet i další opory, které se jim nevešly mezi chráněné hráče. I díky tomu získal klub z nevadské pouště navíc celkem 10 voleb pro vstupní draft v nejbližších letech. Pět z nich připadá na letošní draft a dvě hned pro první kolo.

Celkem během slavnostního večera v domovské T-Mobile Areně, který byl spojený s předáváním cen NHL, získali Golden Knights 37 nových hokejistů. Dohromady jejich kádr tvoří již čtyřicítka hokejistů, protože už dříve podepsali tři volné hráče.

Jako první uzavřel 6. března kontrakt jako volný hráč kanadský útočník Reid Duke z Brandonu z juniorské WHL. Na začátku května přibyl nedraftovaný Rus Vadim Šipačov z Petrohradu a o měsíc později český forvard Tomáš Hyka z Mladé Boleslavi, jehož si dosud také v NHL nikdo nevybral.

McPhee pokračoval v obchodování a získaného obránce Trevora van Riemsdyka z Chicaga vyměnil spolu s výběrem v sedmém kole draftu v roce 2018 do Caroliny za právo volby v druhém kole (na 62. místě) v sobotním draftu. Davida Schlemka, jenž hrál naposledy za San Jose, získal od Vegas Montreal za výběr v pátém kole draftu v roce 2019.

Brankářskou jedničkou týmu, který povede kouč Gerard Gallant, a zároveň i hlavní tváří klubu by měl být dvaatřicetiletý Fleury, jenž se kvůli možnému přesunu vzdal v Pittsburghu klauzule o nemožnosti výměny bez jeho svolení. Za Penguins přitom chytal od sezony 2003/04. Od publika v aréně se během cesty na pódium dočkal obrovských ovací.

Hokej fokus podcast: Proč Pittsburgh dominuje NHL a může ho někdo sesadit?

"Něco takového jsem vůbec nečekal. Je to něco opravdu bláznivého, ale já jsem samozřejmě nadšený, že jsem u toho, když se tady bude rozjíždět něco nového," pochvaloval si Fleury.

Zatímco jeho příchod se očekával takřka s jistotou, ve výběru figurují i některá překvapivá jména jako v případě ruského beka Alexeje Jemelina (Montreal) nebo útočníků Michaila Grabovského (NY Islanders) a Davida Clarksona (Columbus). Všem je přes 31 let, ale pod platovým stropem zaberou dohromady částku takřka 15 milionů dolarů.

Přehled hráčů, které Vegas Golden Knights získali během rozšiřovacího draftu (hráči označení * byli získáni pomocí výměny):

Brankáři: Calvin Pickard (Colorado), Jean-Francois Berube (NY Islanders), Marc-Andre Fleury (Pittsburgh)

Obránci: Clayton Stoner, *Shea Theodore (oba Anaheim), Luca Sbisa (Vancouver), Jon Merrill (New Jersey), Brayden McNabb (Los Angeles), Jason Garrison (Tampa Bay), Deryk Engelland (Calgary), *Jake Bischoff (NY Islanders), Colin Miller (Boston), Marc Methot (Ottawa), David Schlemko (San Jose), Griffin Reinhart (Edmonton), Alexej Jemelin (Montreal), Trevor van Riemsdyk (Chicago), Nate Schmidt (Washington)

Útočníci: Jonathan Marchessault, *Reilly Smith (oba Florida), Erik Haula, *Alex Tuch (oba Minnesota], William Karlsson, *David Clarkson (oba Columbus), Teemu Pulkkinen (Arizona), William Carrier (Buffalo), Cody Eakin (Dallas), Tomáš Nosek (Detroit), Connor Brickley (Carolina), Chris Thorburn (Winnipeg), Pierre-Edouard Bellemare (Philadelphia), *Nikita Gusev (Tampa Bay), James Neal (Nashville), *Michail Grabovskij (NY Islanders), Brendan Leipsic (Toronto), David Perron (St. Louis], Oscar Lindberg (NY Rangers).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články