Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Subban předpověděl výhru Nashvillu ve třetím zápase. Co ale musí Predators zlepšit?

Hráče Nashvillu Predators čeká kritický třetí duel finálové série proti Pittsburgh Penguins. "Preds" prohrávají 0:2 na zápasy a pokud nechtějí čelit nepříjemné situaci, kdy bude soupeři stačit jediná výhra k zisku Stanley Cupu, musí bezpodmínečně zvítězit. O výhře byl ihned po druhém utkání přesvědčen obránce P. K. Subban, avšak Predátory čeká těžká práce. Na kterých věcech musí zapracovat, aby se vrátili do série?

Nashville Predators
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Eric Canha

Vyvarovat se zbytečných vyloučení

Nashville ve druhém utkání upustil od čisté hry z prvního duelu a k důrazným zákrokům přidali hráči hloupé fauly. Už v první třetině měli Predátoři stejný počet vyloučených jako v předchozím utkání, nakonec nasbírali sedm menších trestů a jeden pětiminutový za závěrečnou bitku Subbana s Malkinem. Většina faulů přitom pramenila z přemíry agresivity.

Ačkoli Pittsburgh nevyužil ani jednu přesilovou hru a v celé sérii zužitkoval jen jedinou, okradl se Nashville hned dvojnásob. Nejenže hráčům "Preds" ubývaly potřebné síly, ale také tím dovolili Tučňákům vydechnout z nepříjemného presinku, který Nashville úspěšně praktikoval. Penguins čelili největšímu tlaku zejména ve druhých třetinách i díky tomu, že to mají hráči na střídačky dál, což vedlo v úvodním souboji k paradoxní situaci, kdy si Pittsburgh nepřipsal ani jednu střelu na branku.

Pokud chtějí Predátoři zmáčknout Pittsburgh a zasadit mu rozhodující gólové rány, musí hrát v plném počtu na ledě co nejdéle. Jakmile se ale Penguins dostanou na přesilovku, otupí tím jejich tlak, který se dá očekávat také ve třetím duelu. Pittsburgh navíc na početních výhodách určitě zapracoval tak, aby se už neopakovaly promarněné situace ze zápasů v Pensylvánii.

Sestřih prvního utkání:

Nedopustit výpadky ve hře

Trenér Nashvillu Peter Laviolette se přiznal, že by si přál, kdyby mohli Predátoři změnit deset minut ze 120 odehraných. Důvod? Tři obdržené branky v průběhu čtyř minut na začátku prvního utkání a tři minuty po startu závěrečné třetiny odvety, ve kterých se Pittsburgh znovu třikrát prosadil. Právě tyto nepovedené pasáže stály Nashville lepší skóre z obou zápasů.

V prvním duelu se Predátoři ještě dokázali vrátit do zápasu, když manko smazali, ale podruhé se jim to už nepovedlo. Pittsburgh si rychle vypracovaný náskok v závěru pohlídal a nebýt úspěšné trenérské výzvy Lavioletta při posouzení ofsajdu u další gólové situace, mohl být výsledek ještě výraznější.

Nashville bývá v zápasech aktivnější, ale pokud se nevyvaruje výpadků ve hře a dovolí Pittsburghu slepené góly, těžko bude duely proti zkušenému soupeři pravidelně otáčet. Další zkrat si tentokrát nemohou hráči z Tennessee dovolit, pokud chtějí pomýšlet na obrat v sérii.

Sestřih druhého utkání:

Střelecké hvězdy se musí probrat

Predátoři se vcelku dobře vyrovnávají s absencí elitního centra Ryana Johansena, který si v play-off už nezahraje. V předchozím kole vystoupili ze stínu méně vytěžovaní hráči a zacelili díry zejména v produktivitě. Jenže jak se vyšvihli neznámí hráči jako například Pontus Åberg, tak se vytratily ofenzivní hvězdy.

Filip Forsberg stále čeká ve finále na první bod a má pouze sedm střel na branku, v kolonce +/- za účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách svítí dva záporné body. Stejně je na tom také bývalý Tučňák James Neal, který má jen o dvě střely víc než jeho švédský spoluhráč.

Nejlepší střelec "Preds" v základní části Viktor Arvidsson, který společně s Forsbergem nastřílel 31 branek, zatím marně hledá ve finále gólový apetit. Jedna asistence a -4 body jsou toho důkazem. Když už se hráči Nashvillu propracují do střelecké pozice, narazí na skvěle chytajícího Matta Murrayho v brance "Pens", který zatím předčil Pekku Rinneho.

Pekka Rinne v brance Nashvillu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Eric Canha

Rinne se potřebuje vrátit k výkonům z předchozích kol

Finský brankář není ve finále ve své kůži. Opora a jasná jednička Nashvillu dala zapomenout na bezchybné výkony v prvních třech kolech vyřazovacích bojů a navíc inkasuje jeden smolný gól za druhým. V prvním duelu vyrazil jednoruké nahození Nicka Bonina jen do nohou obránce Mattiase Ekholma, od něhož se puk odrazil do odkryté branky.

V odvetě pak nejprve propustil gól mezi lapačkou a tělem po bekhendové střele Jakea Guentzela z těžkého úhlu, u rozhodující branky zase vyrážel puk betonem pouze před sebe a stejný útočník měl opět snadnou úlohu, čímž si připsal druhý vítězný gól v řadě. Na Rinneho sice nejde moc střel a není v takovém zápřahu, jaký by si sám brankář přál, ale pokud čelí vážné situaci, nedokáže zatím ve srovnání s Murraym vytáhnout zákrok navíc.

Původně žhavý kandidát na vítěze trofeje pro nejužitečnějšího hráče play-off (Conn Smythe Trophy) musí nyní znovu objevit svou hru, která ho do startu finále zdobila. Statistika úspěšnosti zásahů je více než alarmující a navíc má klesající tendenci. Proti Chicagu se pyšnil úspěšností 97,6 %, proti St. Louis 93,2 % a proti Anaheimu 92,5 %. V zápasech s Pittsburghem ale klesla až na 77,8 %, když z 36 střel inkasoval osmkrát.

Jake Guentzel z Pittsburghu střelecky září
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

Obrana Nashvillu musí zastavit kanonýra Guentzela

Dvaadvacetiletý nováček Guentzel vstoupil do ročníku jako uragán a ve čtyřiceti zápasech základní části si připsal 16 branek a 33 bodů. Ve skvělém představení však pokračuje také v play-off, když v 21 zápasech nasbíral 19 bodů, ale hlavně 12 gólů, čímž vytvořil hned několik rekordů.

Jeho dvanáctý gól byl už jeho pátou vítěznou brankou v letošních bojích o Stanley Cup, čímž přepsal historické statistiky nováčků a dvanáctou trefou zároveň překonal střelce Jeremyho Roenicka, který držel rekord mezi americkými nováčky. Ziskem 19 bodů pak pokořil první místo mezi nováčky narozenými ve Spojených státech, když přeskočil Roenicka a Joeyho Mullena.

Vedle toho Guentzel nadále vylepšuje nováčkovský rekord klubu, kdy dávno překonal 13 bodů Jaromíra Jágra z roku 1991. Navíc aspiruje na vyrovnání absolutních rekordů mezi nováčky, kde mu chybí na Dina Ciccarelliho dvě branky a dva body. A kdo ví, možná na Guentzela čeká také Conn Smythe Trophy.

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články