Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neuvirth zkolaboval a skončil v nemocnici, Krejčí s Pastrňákem se přiblížili k play-off

New York/Boston - Brankář Michal Neuvirth zkolaboval v sobotním utkání NHL mezi Philadelphií a New Jersey a zhruba minutu zůstal nehybně ležet. Český hokejista byl okamžitě v péči zdravotníků a ledovou plochu opustil viditelně otřesený na nosítkách, ale se zdviženým palcem na znamení, že bude v pořádku.

Kolaps Michala Neuvirtha v NHL
zdroj: ČTK/AP

V osmé minutě zápasu se před vhazováním ve středním pásmu Neuvirthovi z ničeho nic podlomily nohy a svalil se v brankovišti na záda. Zdálo se, že je v bezvědomí, ale během zásahu zdravotnického týmu otevřel oči a začal s jeho členy komunikovat a spolupracovat. Po zhruba desetiminutovém zákroku na ledě odvezli rodáka z Ústí nad Labem do nemocnice.

"Poslali jsme ho tam z preventivních důvodů, vše vypadá dobře," uvedl generální manažer Philadelphie Ron Hextall s tím, že k dalšímu utkání do New Yorku Neuvirth s týmem rozhodně nepoletí. "Necháme ho tady. Plán je takový, že chceme, aby ho v pondělí znovu prohlédli lékaři, abychom měli jistotu, že je v pořádku," dodal.

Několik hráčů Flyers v den utkání tvrdilo, že jim není nejlépe a Neuvirth byl mezi nimi. "Někdy vás nachlazení může unavit a dehydratovat. To mohla být příčina toho, že omdlel. Jsem hlavně rád, že je v pořádku. Když vidíte, že se něco takového přihodí některému z vašich spoluhráčů, vyděsí vás to," uvedl útočník Philadelphie Jordan Weal.

O zdravotním stavu Neuvirtha se trenéři i hráči dozvěděli již v první přestávce. "Nejlepší zprávu jsme dostali, ještě než ho odvezli z ledu. Viděli jsme, že se hýbe a že se všemi komunikuje," prohlásil trenér Dave Hakstol, který v zápase postrádal i druhého brankáře Stevea Masona. Ten pár hodin před zápasem Hextallovi oznámil, že onemocněl.

Proto klub narychlo povolal z farmy Anthonyho Stolarze, který nestihl ani rozbruslení a na střídačku usedl v první minutě zápasu. "Nikdy jsem nic takového nezažil. Byla to smršť emocí. Mám hlavně radost, že je Neuvy v pořádku a že jsme pro něho vybojovali vítězství," uvedl Stolarz.

Neuvirth v utkání kryl všech šest střel, než odstoupil za stavu 1:0. Stolarz pochytal dalších 26 střel a dovedl Philadelphii k výhře 3:0. U druhé branky si připsal asistenci Radko Gudas, třetí gól připravil Jakub Voráček. Gudas také zápas nedohrál, protože byl otřesen po ostrém střetu s Daltonem Proutem. Český obránce sice ještě naskočil k několika střídáním, ale do třetí třetiny už nenastoupil.

Útočník David Krejčí vstřelil v sobotním utkání NHL vítězný gól Bostonu, který porazil 5:2 Floridu. Čtvrtou výhru Bruins v řadě podpořil dvěma asistencemi nejproduktivnější český hokejista v sezoně David Pastrňák. Naopak čtvrtou porážku Panthers za sebou neodvrátil gólem Jaromír Jágr.

Boston otevřel skóre po nepovedeném momentu Jakuba Kindla, jehož střelu od modré čáry zblokoval Noel Acciari a samostatný únik i přes faul českého obránce dotáhl ke gólu. Florida vyrovnala na 1:1 a 2:2 - ve druhém případě po akci Jágra, který v polovině zápasu zamířil v přesilové hře z mezikruží přesně pod horní tyčku.

Podívejte se na Jágrův zásah v přesilovce:

Za necelých pět minut odpověděl Krejčí rozdílovou brankou, kdy zachytil puk rozehraný brankářem Floridy Retem Berrou a trefil odkrytou klec. Zbývající dvě branky přidal Boston v závěrečných dvou minutách a ve Východní konferenci drží poslední postupovou příčku do play-off s náskokem čtyř bodů před Tampou Bay, která podlehla Montrealu 1:2 v prodloužení. Shodně šest bodů ztrácejí New York Islanders, Carolina a Philadelphia, která v sobotu zdolala New Jersey 3:0.

Flyers neinkasovali ani přes zmíněné patálie s gólmany. Philadelphia vstřelila všechny tři branky v první polovině zápasu, u druhé asistoval Radko Gudas, u třetí Jakub Voráček, když se od jeho chráničů odrazil puk k úplně volnému Jordanu Wealovi. "Náš trenér měl dobrý proslov. Říkal, že nemůžeme ovlivnit, co dělají týmy před námi a že se musíme soustředit na svůj výkon. Pokusit se vydat ze sebe to nejlepší a vytvořit na ně výhrami tlak," uvedl útočník Flyers Colin McDonald, který ozdobil svůj debut v NHL gólem.

Zápas nedohrál kvůli zranění v horní části těla Gudas. Český bek, který se v předchozích pěti utkáních dvakrát pobil, srazil tvrdě k ledu Johna Quennevillea a ze střídačky se na něho vyřítil Dalton Prout. Gudas, který jel střídat, náraz nečekal. V pěstní výměně se ho zastal Wayne Simmonds. Kvůli zranění kyčle do hry nenaskočil Aleš Hemský, i bez něho ale Dallas vyhrál 3:0 v Carolině.

Pozici v elitní osmičce Východní konference si upevnilo Toronto, které i s přispěním jedné asistence Romana Poláka uspělo v Detroitu 5:4. Hlavní hvězdou byl Auston Matthews, který dvěma góly a přihrávkou potvrdil pozici nejproduktivnějšího nováčka sezony.

Tři body zaznamenal i lídr kanadského bodování soutěže Connor McDavid, který zařídil Edmontonu výhru 3:2 v prodloužení nad Anaheimem.

NHL:

Boston - Florida 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Branky: 28. a 60. Bergeron (na první Pastrňák), 18. Acciari, 35. Krejčí, 59. Marchand (Pastrňák) - 22. Vanek, 30. Jágr. Střely na branku: 29:26. Diváci: 17 565. Hvězdy utkání: 1. Rask, 2. Bergeron (oba Boston), 3. S. Thornton (Florida).

Nashville - Minnesota 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky: 38. Forsberg, 38. Fiala, 58. Subban. Střely na branku: 36:31. Diváci: 17 113. Hvězdy utkání: 1. Rinne, 2. Fiala, 3. Forsberg (všichni Nashville).

Detroit - Toronto 4:5 (1:0, 1:3, 2:2)

Branky: 15. Nyquist, 37. Jensen, 55. Kronwall, 60. Green - 23. a 59. Matthews, 34. Marner, 36. Nylander (Polák), 58. Van Riemsdyk. Střely na branku: 42:27. Diváci: 20 027. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. Marner, 3. Van Riemsdyk (všichni Toronto).

Tampa Bay - Montreal 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky: 52. Gourde - 35. Danault, 61. Radulov. Střely na branku: 22:36. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Price (Montreal), 2. Vasilevskij (Tampa Bay), 3. Radulov (Montreal).

Philadelphia - New Jersey 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky: 8. B. Schenn, 12. McDonald (Gudas), 31. Weal (Voráček). Střely na branku: 41:32. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Philadelphii 7:37 minuty a ze šesti střel neinkasoval. Diváci: 19 911. Hvězdy zápasu: 1. Stolarz, 2. McDonald, 3. Weal (všichni Philadelphia).

Carolina - Dallas 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky: 25. Spezza, 59. Klingberg, 59. Shore. Střely na branku: 25:24. Diváci: 14 201. Hvězdy zápasu: 1. Lehtonen (Dallas), 2. Ward (Carolina), 3. Spezza (Dallas).

Winnipeg - Ottawa 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)

Branky: 24. Wheeler, 31. Lowry, 48. Perreault, 60. Ehlers - 17. a 24. Hoffman. Střely na branku: 28:31. Diváci: 15 294. Hvězdy zápasu: 1. Ehlers (Winnipeg), 2. Hoffman (Ottawa), 3. Lowry (Winnipeg).

Edmonton - Anaheim 3:2 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)

Branky: 20. McDavid, 59. Lucic, 62. Draisaitl - 24. Getzlaf, 49. Eaves. Střely na branku: 37:18. Diváci: 18 347. Hvězdy zápasu: 1. McDavid (Edmonton), 2. Gibson (Anaheim), 3. Lucic (Edmonton).

Zdroj
ČTK, nhl.com, ČT sport

Hlavní zprávy