Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bettman: Proč bychom měli pustit hráče na olympiádu, když na tom budeme tratit?

New York - Velmi skepticky se o možném startu hráčů z NHL na olympijských hrách v Pchjongčchangu vyjádřil Gary Bettman. Komisionáři NHL vadí postoj Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Veřejnost by podle Bettmana měla začít brát jako fakt, že většina největších hvězd světového hokeje bude v Pchjongčchangu chybět.

Gary Bettman
zdroj: ČTK/PA autor: Adrian Wyld

Poslední schůzka NHL s MOV a IIHF se konala začátkem února. Původně přitom mělo být rozhodnuto již v polovině roku 2014. Podle Bettmana není na obzoru žádné další pokračování. "Momentálně neprobíhají žádná jednání," řekl Bettman.

"Byli jsme otevření diskusím ohledně různých věcí, které mohou zmírnit dopad na sezonu v naší soutěži, ale nepřišla žádná odezva. A podle toho jak se teď věci mají, by měli lidé počítat s tím, že nikam nejedeme," prohlásil Bettman. Komisionáři NHL vadí, že by se přerušila základní část NHL a hráči přitom riskovali zranění v olympijském turnaji.

Navíc s tím, že MOV se zatím příliš nemá k tomu, aby i tentokrát pokryl vysoké náklady, které jsou se startem hráčů NHL spojené. Pod pěti kruhy startovaly hokejové hvězdy pravidelně od Nagana (1998). Při všech pěti olympiádách hradil náklady MOV, ty se však například při poslední zimní olympiádě vyšplhaly až ke čtrnácti milionům dolarů.

Sidney Crosby v dresu Kanady na ZOH v Soči 2014
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Gary Bettman: "Pro nás je to celé obrovsky nebezpečné z pohledu narušení našeho byznysu. A zdá se, že se tu nepočítá s ničím, co by to kompenzovalo. Když si navíc MOV jen tak mimochodem přijde s tím, že ví, že náklady na pojištění, letenky a ubytování hráčů vyjdou na 15 až 20 milionů dolarů, ale nebude to platit... Když oni neohodnotí zapojení NHL do celé věci, proč bychom to měli dělat my?"

Z pohledu minulé olympiády v Soči je ještě prostor situaci zvrátit. Tehdy NHL odsouhlasila start hráčů v Rusku až v červenci 2013. Jenže další krok musí nyní udělat MOV, nebo IIHF. Nejlepší klubová soutěž světa vyčkává. "Z našeho pohledu už žádné další kroky být nemusí," připustil Bettman.

"Nezapomínejte, že jde o únor, kdy se nehraje baseball a americký fotbal. Je to jen o NHL a basketbalové NBA. A my najednou zmizíme. Nebudeme mít náplň pro vysílání NHL Network, sociální média a ani pro web NHL.com. Proč jsme to tedy už pětkrát v minulosti udělali? V té době se to zdálo jako dobrý nápad, ale neměli jsme z toho žádný užitek," prohlásil Bettman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články