Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Bickellovi diagnostikovali roztroušenou sklerózu, jeho kariéra je v ohrožení

Raleigh (USA) - Útočník Bryan Bickell, majitel tří prstenů pro vítěze Stanleyova poháru, onemocněl roztroušenou sklerózou. Třicetiletý Kanaďan následně vypadl ze sestavy Caroliny a je otázkou, zda bude moct pokračovat v hokejové kariéře.

Bryan Bickell v dresu Caroliny
zdroj: ČTK/AP autor: Chris Szagola

"Od loňského play-off jsem nevěděl, co se s mým tělem děje. V posledních týdnech jsem znovu cítil, že něco není v pořádku. Samozřejmě je to šok pro mě i mou rodinu, ale doufám, že budu schopen se vrátit na led a hrát hru, kterou mám tak rád," uvedl v prohlášení Bickell, který při výluce NHL v sezoně 2012/13 oblékal dres Znojma v EBEL.

Do Caroliny přišel letos v červnu z Chicaga, s kterým získal prsten za triumf ve Stanley Cupu v letech 2010, 2013 a 2015. Větší část minulé sezony strávil na farmě, i když bral čtyři miliony dolarů. V tomto ročníku odehrál za Hurricanes sedm zápasů, v nichž dal jeden gól.

"Pro Bryana je v první řadě hlavní, aby se o sebe postaral. Myslíme na něj i jeho rodinu," uvedl generální manažer Caroliny Ron Francis. "V nejbližší době potřebuje odpočinek. Budeme ho podporovat v krocích potřebných k jeho zdraví," dodal na adresu hráče, jenž má na kontě 391 zápasů v základní části NHL, v nichž zaznamenal 66 gólů a 70 asistencí.

"Je to šokující," řekl Bickellův bývalý spoluhráč a kapitán Chicaga Jonathan Toews. "Jsem přesvědčen, že každý v naší organizaci na něj myslí a přeje mu, aby se jeho zdraví zlepšilo. Doufám, že to (Bickell) vydrží a najde cesty, jak zůstat silným i přes jeho stav," dodal Toews.

S touto nemocí bojoval mimo jiných také brankář Josh Harding, který se v minulosti prosadil v brankovišti Minnesoty Wild. Po diagnóze však v NHL postupně přestal pravidelně chytat a přesunul se na farmu do Iowy. S důsledky nemoci se potýkal nadále a v současnosti je neaktivním brankářem.

Proti nemoci bojuje také Nadace Jakuba Voráčka, jehož sestra Petra Klausová trpí tímto onemocněním. Cílem nadace je hlavně zlepšit situaci pacientů. Roztroušená skleróza je onemocnění centrálního nervového systému, které nelze vyléčit. Průběh choroby lze pouze zmírnit.

Zdroj
ČTK, nhl.com, Nadace Jakuba Voráčka

Hlavní zprávy

Nejčtenější články