Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Donskoi se odvděčuje San Jose za první šanci v NHL

San Jose – Finský hokejista Joonas Donskoi se hned v první sezoně v zámoří prosadil do základní sestavy San Jose a v sobotu vstřelil nejdůležitější gól v historii klubu. Trefou v čase 72:18 ve třetím duelu finálové série zajistil Sharks vítězství nad Pittsburghem 3:2 v prodloužení a snížení na 1:2 na zápasy.

Joonas Donskoi slaví s fanoušky vstřelenou branku
zdroj: ČTK/AP autor: Jeff Chiu

Čtyřiadvacetiletý útočník byl draftován v roce 2010 Floridou ve čtvrtém kole jako 99. hráč v pořadí, ale smlouvu nezískal a loni jako volný hráč uzavřel se Sharks dvouletý nováčkovský kontrakt. "Je to skvělá organizace. Jsem rád, že jsem si vybral Sharks," řekl Donskoi v rozhovoru pro nhl.com.

Rodák z Raahe zůstával po draftu nadále v Oulu, ale loni prožil nejlepší sezonu v dosavadní kariéře a otevřely se mu dveře do NHL. "Čekal jsem na pravou chvíli, kdy to zkusit," komentoval odchod do zámoří.

Při zisku titulu s Kärpätem převzal Jari Kurri Award pro nejužitečnějšího hráče a při svém premiérovém startu na mistrovství světa v Praze a Ostravě si připsal v osmi zápasech osm bodů za pět branek a tři asistence. Z nabídek v zámoří vybral San Jose. "Věděl jsem, že by u Sharks mohlo být místo pro mladé hráče, jako jsem já," uvedl Donskoi.

Šance se hned chopil a upoutal. Na farmu do nižší AHL, odkud se většinou hráči po příchodu z Evropy musí probojovat do NHL, vůbec nezamířil. "Byl to náš nejlepší hráč na nováčkovském kempu. Pak šel do hlavního kempu a byl nejlepší tam i v přípravných zápasech. Zvládl překonat všechny překážky. Byla pro nás výhra jej získat. Je to výborný hokejista a bez něj bychom nebyli tam, kde jsme," chválil Donskoie trenér San Jose Peter DeBoer.

V 76 zápasech základní části si připsal 36 bodů za 11 branek a 25 asistencí. Ve finále byl u poloviny z šesti tref Sharks a díky gólu a dvěma přihrávkám si polepšil na šest gólů a stejný počet asistencí z 21 zápasů. Konec čekání na první zásah ve finále měl sladkou tečku.

"Měl jsem hodně šancí v celé finálové sérii, teď to tam padlo v pravou chvíli," radoval se Donskoi. Objel branku, z levého kruhu vystřelil a puk i díky teči nohou obránce Justina Schultze zamířil pod horní tyč mimo dosah brankáře Matta Murrayho.

"Máme první výhru ve finále a jsme zpátky ve hře," doplnil Donskoi, kterému chybí jediný gól v play-off, aby vyrovnal klubový nováčkovský rekord. Ten stanovil se sedmi góly v roce 2011 Logan Couture, aktuálně nejproduktivnější hráč play-off.

Současný spoluhráč z útoku Coutureho upoutal hned, jak jej v srpnu uviděl. Číslo na helmě si zadal do vyhledávače na internetu a vyjelo mu jméno Joonas Donskoi. "Chtěl jsem se podívat, kdo to je, protože byl hodně šikovný s pukem. Viděl jsem tam hodně gólů z nájezdů a pěkných jich dal opravdu hodně," vzpomínal Couture na tsn.ca.

Za Donskoie hovoří výkony, v kabině je tichý. "Moc nemluví. Takže hodně štěstí, abyste z něj něco dostali," smál se obránce Brent Burns, když se zástupci médií chystali vyzpovídat hrdinu třetího finále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články