Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

San Jose útočí na premiérový Stanley Cup, v cestě mu stojí Pittsburgh

Pittsburgh - Hokejisté San Jose i s českými hráči Romanem Polákem a Tomášem Hertlem začnou v noci na úterý na ledě Pittsburghu finálový boj o premiérový zisk Stanleyova poháru. Penguins mohou dosáhnout na triumf počtvrté v historii, naposledy získali slavnou trofej v roce 2009.

Utkání San Jose - Pittsburgh
zdroj: AP autor: Marcio Jose Sanchez

San Jose je ve finále poprvé a stejně tak třicetiletý obránce Roman Polák, který se dočkal po působení v St. Louis a Torontu v desáté sezoně v NHL, i o osm let mladší Tomáš Hertl. Jeho si vybrali Sharks v roce 2012 v prvním kole draftu na 17. pozici a v prestižní soutěži hraje třetí sezonu.

"Samozřejmě to budeme chtít vyhrát celé, i když to bude hrozně moc těžké. Ale nevíme, kdy se člověk do toho finále zase někdy dostane. Zkušení kluci jako Joe Thornton nebo Patrick Marleau tady o to usilují mnoho let, teď se konečně dočkali. A já si uvědomuju, že o Stanley Cup si v kariéře zdaleka nezahrají všichni," uvedl Hertl.

Tomáš Hertl
zdroj: AP autor: Rick Scuteri

Kanaďan Marleau se může stát 28. hráčem, který by vstoupil do Triple Gold Clubu. Naposledy jej rozšířil jeho krajan Corey Perry po triumfu na nedávném mistrovství světa v Rusku. Šestatřicetiletý Marleau je olympijským vítězem z let 2010 a 2014, získal i dvě zlata ze světových šampionátů (2003 a 2004), ale na triumf ve Stanley Cupu čeká.

"Užíváme si tu jízdu. V minulých letech jsme měli také skvělá mužstva, ale tohle je trošku jiné. Nabrali jsme sebevědomí v základní části i v play-off. Dokázali jsme vyhrávat venku, přenesli jsme si to i do play-off. Makáme jeden za druhého," uvedl Marleau. Sharks si jej vybrali v roce 1997 jako dvojku draftu a před prvním postupem do finále sehrál 1411 zápasů v NHL a dalších 165 duelů v play-off.

Je nám líto, video expirovalo.
San Jose vyrukuje na Pittsburg s plnovousy, Hertl však za kolegy zaostává

Na první triumf čeká v řadách Sharks také další kanadský útočník Thornton. Hertlův spoluhráč z elitní formace, ve které nastupuje ještě Joe Pavelski, je na tom podobně jako Marleau. Na kontě má 1367 zápasů v základní časti, 150 duelů v play-off a také čekal na první finálovou sérii. Svými výkony v této sezoně si navíc řekl o nominaci na podzimní Světový pohár.

V kádru Sharks je jediný majitel prstenu za vítězství ve Stanleyově poháru. Kanadský brankář Martin Jones jej získal v roce 2014 s Los Angeles, kde dělal dvojku Jonathanu Quickovi. S finále má pak zkušenost už jen litevský veterán Dainius Zubrus. V roce 1997 si v něm zahrál jako osmnáctiletý v dresu Philadelphie a o 15 let později i v barvách New Jersey. Tehdy vedl Devils současný kouč San Jose Peter DeBoer.

Sport
zdroj: ČT4

Pittsburgh je v tomto ohledu mnohem zkušenější, v kádru Penguins zůstalo hned pět zástupců úspěšného týmu z roku 2009. Jsou to lídři Sidney Crosby s Jevgenijem Malkinem, obránce Kris Letang, brankář Marc-André Fleury, útočník Chris Kunitz má navíc na kontě triumf i z roku 2007 s Anaheimem. Stanleyův pohár vyhrál také devětatřicetiletý forvard Matt Cullen, v roce 2006 s Carolinou.

Pikantní bude finálový souboj pro beka Paula Martina i Nicka Spalinga ze San Jose. Martin před loňským příchodem k Sharks hájil barvy Pittsburghu pět sezon, Spaling za Penguins odehrál minulý ročník.

Kouč Pittsburghu Mike Sullivan převzal tým v polovině prosince, kdy nahradil odvolaného Mikea Johnstona. "Okolo této party je řada příběhů, ale největší příběh je ta parta sama o sobě. Pro mě je úžasný pocit, že je člověk součástí něčeho, co je víc než on sám. Tito kluci to tak teď v sobě mají," potvrdil Sullivan, že s hvězdami v mužstvu sází na týmovou práci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články