Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chicago vyhrálo nad Tampou a je krok od Stanley Cupu

Tampa (USA) - Chicago Blackhawks potřebuje vyhrát už jen jeden jeden zápas k tomu, aby bylo podruhé během posledních tří let vítězem NHL. Nad Tampou zvítězilo 2:1 a v sérii tak vede 3:2. K cenné trofeji, kterou můžou Blackhawks vybojovat po dvou letech, přiblížil hosty vítězným gólem ve 42. minutě Antoine Vermette. Série pokračuje šestým duelem v pondělí v Chicagu. 

Radost hokejistů Chicaga
zdroj: AP autor: John Raoux

Největší šance první třetiny se zrodily po hrubkách gólmanů. Nejdříve jinak výborný Corey Crawford při rozehrávce zpoza branky trefil Nikitu Kučerova, který měl ale problém puk ze vzduchu zkrotit a zasunout do opuštěné klece. Navíc se ruskému útočníkovi pod nohy vrhl chybující gólman, střet odnesl zraněním a Tampě se po zbytek utkání rozpadl nejúdernější útok soutěže v play-off.

Na druhé straně uzdravený Ben Bishop, který v minulém utkání kvůli zranění nechytal, tolik štěstí neměl. Ve snaze zachytit nahozený kotouč se nedohodl se spoluhráčem Viktorem Hedmanem a jejich kolize skončila v levém kruhu pádem. Nešťastné situace využil Patrick Sharp a pohodlně zavezl puk do prázdné branky.

Tampa Bay v úvodní části celkově více ztrácela puky, ale aktivnější hosté další chyby soupeře už nedokázali potrestat. I díky pozornému Bishopovi. Na začátku prostředního dějství mohl náskok Chicaga zvýšit Teivo Teräväinen, v samostatném úniku však neměl dostatečnou rychlost a jeho střela brankou neskončila.

Od té chvíle převzala iniciativu Tampa Bay a ze série šancí se ujala nenápadná akce. Křížná přihrávka Jasona Garrisona poněkud překvapivé prošla od levého mantinelu až k zadní tyči a z ostrého úhlu srovnal Valteri Filppula. Domácí pokračovali v náporu, ale i příležitost Ondřeje Paláta už ve druhé třetině skóre neměnila.

Stejně jako v minulých dvou zápasech vstřelilo Chicago v úvodu závěrečné části za nerozhodného stavu gól. Předcházela mu nevyužitá šance domácího útočníka Brendena Morrowa a poté i propadnutí Tampy v útoku, kde se zapomněl taky český zadák Andrej Šustr. Brejkovou situaci zakončil do odkryté branky Vermette.

Domácí následně vrhli vše směrem dopředu a krásnou tečí mohl srovnat Palát. Nebezpečnější ale byli hosté, kteří podnikli do stále otevřenější obrany několik nadějných výpadů. Floridský klub se postupem času už do šancí dostával sporadicky a při více než minutové hře bez brankáře se ani pořádně neusadil v obranném pásmu Chicaga.

Tampa Bay - Chicago 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Filppula (Garrison, Stralman) - 7. Sharp (Teräväinen, Toews), 42. Vermette (Versteeg). Rozhodčí: McCauley, Pollock - Amell, Murphy. Vyloučení: 2:1, bez využití. Střely na branku: 32:29. Diváci: 19.204. Hvězdy zápasu: 1. Crawford, 2. Hjalmarsson (oba Chicago), 3. Hedman (Tampa Bay). Stav série: 2:3.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články