Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Rangers začínají hon na Pohár, Mrázka i Winnipeg čeká první play-off

New York – Zbývajících osm celků vstoupí dnes v noci do 1. kola bojů o Stanleyův pohár, nejcennější artefakt hokejového světa. Po 21 letech jdou do vyřazovací části jako vítěz Prezidentovy trofeje pro nejlepší tým základní části New York Rangers. Loňský finalista touží tentokrát dosáhnout až na samotný vrchol, jeho reálnou sílu ale zhodnotí už těžká úvodní série s Pittsburghem. Naopak v roli totálního outsidera jdou do bitvy s Anaheimem hokejisté Winnipegu, kteří se od návratu klubu na mapu NHL před čtyřmi lety podívají do play-off poprvé. A premiéra čeká i na Petra Mrázka, mladý gólman začne vyřazovací část jako jednička Detroitu v sérii proti nejofenzivnějšímu týmu soutěže Tampě.

Radost hokejistů Rangers
zdroj: AP autor: Ryan Remiorz

Anaheim Ducks (109 bodů, 1. místo v Pacifické divizi) vs. Winnipeg Jets (99 bodů, 5. Místo v Centrální divizi)

Winnipeg v závěru základní části vybojoval druhou divokou kartu v Západní konferenci a poslal na předčasnou dovolenou obhájce trofeje z Los Angeles. Nekonečné prérie kanadské Manitoby zachvátila hokejová horečka, místní miláčci se po dlouhých 19 letech představí ve vyřazovací části. Jets tak dovršili pouť, která začala přesunem organizace z Atlanty před čtyřmi lety a obnovením značky, která musela NHL právě po sezoně 1995/1996 opustit. Čekání fanoušků Tryskáčů je tak u konce a dá se předpokládat, že atmosféra v i během základní části pravidelně vyprodaném MTS Centre bude hodně bouřlivá.

Obecně se ale očekává, že nováčkovské nadšení a domácí prostředí nebudou na superfavorita z Anaheimu stačit. Ducks vyhráli podruhé za sebou Západní konferenci a podle předpokladů by v této sérii neměli mít vážnější problémy. Kačeři dokázali vyhrát oba vzájemné duely v sezoně na ledě Jets a zvládli i domácí utkání, byť až v nájezdech. Souhra Ryana Getzlafa s Corey Perrym je ozdobou prakticky každého zápasu Ducks, po příchodu z Vancouveru se slušně rozehrál Ryan Kesler a rozhodovat zápasy dokáže třeba i Matt Beleskey, autor 22 branek. Už tak solidní defenzivu pak s uzávěrkou přestupu ještě vyztužil James Wisniewski. Ducks ale musí vylepšit obranu při hře 5 na 5, která byla v základní části jednou z nejhorších v lize.

Radost hokejistů Anaheimu
zdroj: PA autor: Trevor Hagan

Jets těží z dobré formy lídra Andrewa Ladda, který prožil bodově nejlepší základní část v kariéře. Ofenziva Winnipegu se jeví jako celkově vyrovnanější, hranici 40 bodů překonalo hned šest forvardů včetně Michaela Frolíka i obránce Dustin Byfuglien, který je schopen zaskočit i v útoku. Kvalit a věhlasu Perryho s Getzlafem ale nedosahuje žádný z nich. Na druhé straně kluziště září dánský objev sezony Frederik Andersen, který si ve své první sezoně připsal 35 vítězství. Ale ani Jets nemají v brance slabinu, Ondřej Pavelec se dostal na konci základní části do velké formy. Winnipeg může pro sebe urvat jeden z domácích zápasů, pro postup by ale potřeboval vedle maximálního výkonu i velké selhání protivníka.

Tip na postup: Anaheim 4:1 na zápasy

Sport
zdroj: ČT4

St. Louis Blues (109 bodů, 1. místo v Centrální divizi) – Minnesota Wild (100 bodů, 4. místo v Centrální divizi)

Pokud si chce nezaujatý fanoušek vybrat tým, kterému by měl v play-off přát, bylo by St. Louis dobrou volbou. A nemusí to být jen kvůli tomu, že Bluesmani čekají na Stanley Cup nejdéle ze všech účastníků vyřazovacích bojů (konkrétně od svého založení v roce 1967). The Notes totiž mají asi nejvyváženější kádr na Západě a věří, že letos se jim konečně podaří průlom i v play-off. V útoku září ruský mladík Vladimir Tarasenko, formu z minulé sezony nadále zúročuje Alexander Steen, oporami zůstávají stálice David Backes a T. J. Oshie a slušný standard si udržuje třeba i Paul Stastny.

Mikael Granlund v dresu Minnesoty
zdroj: AP autor: John Ulan

Soupiska Minnesoty je v tomto ohledu minimálně stejně silná, problémem je, že řada hvězd v útoku Wild zůstává bodově za očekáváním. Třeba Rakušan Tomas Vanek už pamatuje lepší sezony a finský šikula Mikael Granlund je s pouhými osmi brankami na kontě horkým kandidátem na zklamání sezony. Ofenzivu tak táhne zejména Zach Parise s Jasonem Pominvillem a střelecky se začalo dařit Švýcarovi Nino Niederreiterovi. Obrana Divočáků pro změnu stojí a padá s Ryanem Suterem, suverénně nejvytěžovanějším hráčem týmu. To Blues mají v kádru třeba ofenzivní duo Alex Pietrangelo – Kevin Shattenkirk, ostříleného obranáře Jaye Bouwmeestera a při uzávěrce přestupů ulovili v Missouri i ceněného defenzivního specialistu Zbyňka Michálka.

A "Modří" mají opticky navrch i v brankovišti, jako jednička začne Jake Allen, připraven bude ale i zkušený Brian Elliott a Bluesmani si mohou dovolit luxus gólmany střídat, aniž by tím utrpěla síla celku. To úspěch Minny úzce souvisí s tím, jestli si fantastická čísla ze základní části udrží Devan Dubnyk, který byl hlavním strůjcem postupu Wild do bojů o Stanley Cup. Minnesota má nejlepší oslabení v NHL (84 %) a už loni dokázala šokovat divizního lídra (tehdy to bylo Colorado), na letos nebývale šlapající St. Louis to ale stačit nejspíš nebude.

Tip na postup: St. Louis 4:2 na zápasy

Dmitrij Jaškin (vpravo) se spoluhráčem Patrikem Berglundem
zdroj: ČTK/AP autor: Mark J. Terrill

New York Rangers (113 bodů, 1. místo v Metropolitní divizi) vs. Pittsburgh Penguins (98 bodů, 4. místo v Metropolitní divizi)

Většina expertů očekávala tuto konfrontaci až o kolo později, mizerná forma Pittsburghu v závěru základní části ale rozhodla jinak. Penguins se přitom dlouho přetahovali s Islanders o prvenství v divizi, nebývalá marodka a nemastné neslané výkony ale Tučňáky postupně srážely dolů. A nebýt toho, že Boston na tom byl v posledních týdnech podobně špatně, možná by se v Consol Energy Center play-off nehrálo vůbec. Vždyť v březnu a dubnu porazili Pens v základní hrací době z kvalitních soupeřů pouze Anaheim a výrazně ztráceli i v domácích zápasech.

Další ranou pro ambice Pittsburghu je absence ofenzivního obránce Krise Letanga, který si po hitu Shanea Doana z Arizony už v letošní sezoně nezahraje. Pens tak musí nahradit dirigenta přesilovek a s 54 body jasně nejproduktivnějšího beka týmu. A to už během podzimu přišli o další důležitý článek ofenzivy, Pascala Dupuise. Vše tak bude znovu ležet na bedrech Jevgenije Malkina a Sidneyho Crosbyho, který má v této těžké situaci jedinečnou šanci dokázat, že není jen rozmazlenou hvězdou, ale opravdovým kapitánem.

Utkání Pittsburgh - NY Rangers
zdroj: AP

I při superformě hvězdného dua to ale bude mít Pittsburgh velmi těžké. Ofenzivní síla Rangers je totiž jedním slovem drtivá. Nejde jen o druhého nejlepšího střelce základní části Ricka Nashe, ve skvělé formě jsou i šedesátibodový Derick Brassard, nestárnoucí "drobek" Martin St. Louis, norský expres Mats Zuccarello nebo Derek Stepan s Chrisem Kreiderem. Skvělé manažerské tahy předvedl i Glen Sather, který do obrany před sezonou získal Dana Boylea a těsně před uzávěrkou přestupů i nejlepšího beka Arizony Keitha Yandlea. V brance se při zranění Henrika Lundqvista skvěle chytil Cam Talbot a o kvalitách samotného "Krále Henrika" nelze pochybovat. Rangers míří letos úplně nejvýš a Pens pro ně budou sice těžkou, ale rozhodně ne nepřekonatelnou překážkou.

Tip na postup: Rangers 4:1 na zápasy

Henrik Lundqvist
zdroj: AP autor: Graham Hughes

Tampa Bay Lightning (108 bodů, 2. místo v Atlantické divizi) vs. Detroit Red Wings (100 bodů, 3. místo v Atlantické divizi)

Ve Městě motorů si po konci základní části zhluboka oddechli, rekordní série zůstala nepřerušena a Rudá křídla z Detroitu se do play-off kvalifikovala už 24krát v řadě. Jinak ale žádný velký důvod k radosti fanoušci Rudých křídel neměli, výkony Winged Wheels byly v průběhu sezony jako na houpačce a zvlášť v druhé polovině sezony se Detroitu nedařilo udržet stabilní formu. Přitom v útoku přes generační obměnu stále disponuje cenným hráčským materiálem. Henrika Zetterberga a Pavla Dacjuka by chtěl mít v týmu asi každý manažer NHL, průlomovou sezonu za sebou má Slovák Tomáš Tatar a na ofenzivním orloji je doplňují Gustav Nyquist, Justin Abdelkader nebo posila z Dallasu Eric Cole.

Ondřej Palát se raduje z branky
zdroj: AP autor: Mike Carlson

V obraně je to už ale trochu horší, odchody někdejších opor se plnohodnotně nahradit nepodařilo. Největší defenzivní stálicí zůstává Niklas Kronwall, pro posílení přesilovek pak Red Wings přivedl z New Jersey krále modré čáry Marka Židlického. Ale ani defenziva Tampy nepatří v měřítkách celé soutěže k těm nejsilnějším, byť kvality švédského dua Anton Stralman – Viktor Hedman netřeba zpochybňovat. Prim ale u Lightning hraje samozřejmě útok, ve střílení gólů neměli Bolts v základní části konkurenci. Přes 60 bodů se dostali hned čtyři forvardi včetně Čecha Ondřeje Paláta a Steven Stamkos se dělil s Rickem Nashem o druhou příčku v tabulce kanonýrů.

Petr Mrázek
zdroj: ČTK/AP

Skvělou sezonu za sebou má ale i Tyler Johnson, 72 bodů a hlavně 33 kladných bodů v plus/mínus jej v druhém kompletním ročníku vystřelilo mezi ofenzivní elitu ligy. Ze souhry s Palátem těží Rus Nikita Kučerov, své si odvede Valtteri Filppula a důležité body dokáže přidat i Ryan Callahan. Tuto střeleckou mašinu má za úkol ve svém prvním play-off zastavit gólman Petr Mrázek. Ten beze zbytku využil zranění a následně slabší formy Jimmyho Howarda a dlouholetou jedničku vystrnadil na střídačku. To Tampa má jedničku jasnou, "Big Ben" Bishop je důležitým článkem letošního úspěchu Blesků. Pokud se bude Mrázkovi a obraně Red Wings dařit, uvidíme dlouhou a napínavou sérii. Variabilnější ofenziva ale předurčuje k postupu Lightning.

Tip na postup: Tampa 4:2 na zápasy

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články