Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pastrňák si důležitými góly říká o místo v prvním týmu, Bruins váhají

Boston – David Pastrňák prožívá malý hokejový sen. Poté, co v minulém utkání vstřelil své první dva góly v NHL, přidal hned v následujícím duelu další dvě trefy. Osmnáctiletý útočník, který valnou část dosavadního ročníku strávil na farmě a je nejmladším hráčem, který letos v NHL nastoupil, si tak nahlas říká o stálé místo v sestavě. Vedení Bruins však váhá, protože by tak vstoupil v platnost Pastrňákův nováčkovský kontrakt.

David Pastrňák překonává brankáře Tampy
zdroj: ČTK/AP

David Pastrňák skvěle využil šance, kterou mu dal trenér Claude Julien v elitní formaci vedle krajana Davida Krejčího. V sobotu dvěma trefami rozhodl o vítězství 3:1 na ledě Philadelphie, v úterý skóroval dvakrát proti Tampě Bay při výhře 4:3.

"Jsou to skvělí hráči. Já se jim snažím jen co nejlépe vyhovět a dělat to nejlepší pro tým," řekl Pastrňák. Český útočník byl navíc podruhé za sebou vyhlášen první hvězdou zápasu a znovu si připsal i vítěznou trefu.

Pastrňák po sobotním duelu sliboval, že se bude snažit ještě zlepšit a v duelu s Tampou Bay předvedl ještě více ze svého umění. Vyrovnal na 2:2 po rychlém průniku po levé straně a blafáku do forhendu, při gólu na 4:2 nejmladší hráč NHL zkušeně zasunul puk po objetí branky u pravé tyče Bena Bishopa. "Jeho první gól byl opravdu úžasný," ocenil Krejčí.

Pastrňák se ukázal v zápase i efektní kličkou na Vladislava Namestnikova a zakončením ve vzduchu. Z týmu měl nejlepší bilanci čtyř kladných bodů za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech. "Byl to jeho nejlepší zápas, přestože už dal dva góly Philadelphii. Tam jsme nehráli tak dobře," doplnil Krejčí.

Pastrňák se vrátil z juniorského šampionátu a září

Boston si vybral Pastrňáka loni v prvním kole jako 25. hráče v pořadí, ale na začátku přípravného kempu si zranil rameno. Bruins se rozhodli, že namísto možného návratu do švédského druholigového Södertälje, kde nastupoval uplynulé dvě sezony, dostane šanci na farmě v Providence. Na přelomu listopadu a prosince se dočkal prvních pěti startů v NHL a připsal si jednu asistenci.

Klub jej před Vánocemi uvolnil na mistrovství světa hráčů do 20 let, kde byl Pastrňák se sedmi body za gól a šest přihrávek z pěti zápasů nejproduktivnějším hráčem českého týmu. Krátce po návratu z turnaje v Kanadě dostal druhou šanci v Bostonu.

Při výhře nad New Jersey ještě nebodoval, v dalších zápasech už zářil gólově. "Přišel a sehrál dva opravdu dobré zápasy. Potřebovali jsme to. Mladou krev a rychlé nohy, dodalo nám to náboj i více energie," řekl útočník Brad Marchand, který se nejdříve proti Devils zařadil do formace po boku Krejčího a Pastrňáka, ale pak jej nahradil Milan Lucic.

Kde stráví zbytek sezony? Boston váhá

Boston se brzy musí rozhodnout, kde stráví Pastrňák zbytek sezony. Pokud sehraje v NHL deset zápasů, přičemž už odehrál osm, vstoupí v platnost podle kolektivní smlouvy už pro tento ročník jeho tříletý nováčkovský kontrakt. Vedení Bruins si musí ujasnit, zda mu dá nadále tolik prostoru. Pak jej totiž budou mít pod nováčkovským kontraktem s ročním příjmem 925 tisíc dolarů už jen na další dvě sezony.

Zdá se ale, že Pastrňák vzal svou budoucnost v NHL do vlastních rukou. "Myslím, že to řeší sám," naznačil trenér Julien, že se Pastrňák hlásí o stálé místo v sestavě. Podle kouče mu prospěl strávený čas v Providence v nižší AHL. Tam je stříbrný medailista z loňského MS osmnáctek stejně jako v týmu Bruins nejmladším hráčem. V AHL nasbíral ve 24 duelech 27 bodů za 10 branek a 17 asistencí. "Viděli jsme, čeho je schopný. Myslím, že udělal úžasný pokrok za půl sezony v Providence," dodal Julien.

"Je to velice talentovaný kluk, jeho vývoj je opravdu pozitivní. Nemusel jít na začátku sezony do Providence, ale udělali jsme společné rozhodnutí s tím, že se musí zlepšovat na menším hřišti. On se toho skvěle chopil," prohlásil generální manažer Bostonu Peter Chiarelli.

Definitivní rozhodnutí ještě odkládá. Bude zvažovat, kde bude mít nejideálnější prostor dále růst a co nejvíce hrát. "Uvidíme, jak to dopadne. Je to šikovný všestranný hráč. Chce se učit. Roste vedle krajana Davida Krejčího, je tu hodně dobrých věcí. Ale musíme jeho vývoj stále monitorovat," dodal Chiarelli. 

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články