Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Palát dvěma body pomohl posunout Tampu do čela ligy

New York - Český hokejový útočník Ondřej Palát přispěl v NHL gólem a asistencí k vítězství Tampy Bay 6:3 v newyorské Madison Square Garden proti Rangers. V pěti pondělních zápasech se na výhrách svých týmů gólově podíleli ještě Jiří Sekáč, jehož Montreal zvítězil 4:3 na ledě Colorada, a Martin Erat, který s Arizonou oslavil výhru 5:2 v Edmontonu.

Ondřej Palát
zdroj: AP autor: Jeff McIntosh

Palát, jenž nebodoval v posledních čtyřech zápasech, přihrál na úvodní gól Lightning. V 7. minutě po nahození Victora Hedmana od modré čáry český mladík před brankou přikopl bruslí puk Tyleru Johnsonovi a ten otevřel skóre. Střelecky se pak Palát prosadil v poslední minutě, kdy v oslabení trefou do prázdné branky při power play domácích zpečetil vítězství Tampy.

Lightning přitom v polovině zápasu prohrávali 2:3, ještě do druhé přestávky ale vyrovnali a ve třetí třetině rozhodli o svém triumfu třemi zásahy. U pátého gólu, který vstřelil znovu Johnson, byl Palát opět na ledě, asistenci si však tentokrát připsal obránce Radko Gudas.

Tampa porazila Rangers potřetí za posledních patnáct dnů při celkovém skóre 15:7. Další vzájemný zápas ale čeká oba celky případně až v play-off. "Kdybychom s nimi hráli osmkrát, nemyslím si, že bychom je osmkrát porazili. Ale je hezké, jak se nám proti nim daří," prohlásil Brett Connolly, který stejně jako Johnson vstřelil dva góly.

Rangers se přitom na rozdíl od minulých duelů povedlo eliminovat první útočnou formaci soupeře Stamkos, Callahan, Killorn, která v předchozích dvou utkáních posbírala 12 bodů. Tentokrát si jen Stamkos připsal jednu asistenci. "Náš tým nestojí na jedné pětce, ale na čtyřech lajnách, z nichž každá může rozhodnout. To se pak soupeřům těžko hraje," poznamenal s úsměvem Johnson.

Sestřih utkání NY Rangers - Tampa Bay

Tampa se čtvrtou výhrou v řadě vyhoupla na první místo NHL, stejný počet bodů (36) má po vítězství v Denveru také Montreal. Sekáč se v jeho dresu trefil po osmizápasové odmlce a zaznamenal čtvrtý gól v sezoně. Rodák z Kladna v 9. minutě zakončil rychlé přečíslení tři na dva střelou švihem z levého kruhu a otevřel skóre. Avalanche pak skóre otočili a vedli 2:1 i 3:2, nakonec však nezískali ani bod. Rozhodující gól vstřelil v 54. minutě Max Pacioretty.

Šestadvacetiletý útočník a nejlepší střelec týmu je specialistou na góly ve třetí třetině - z dvanácti branek dal v poslední dvacetiminutovce osm. "Je to odraz celého týmu. Většinu gólů jsme prostě vstřelili ve třetí třetině. Snažíme se hrát jednoduše, nutit soupeře k chybám a čekat na šance. A čím víc se o to v průběhu zápasů snažíme, tím víc nám to vychází," tvrdil Pacioretty.

Sestřih utkání Colorado - Montreal

Na dno NHL padl Edmonton, jenž s Arizonou utrpěl desátou porážku v řadě. Hosté rozhodli zápas ve druhé třetině, kterou vyhráli 4:0. Klíčový přitom byl hned její začátek, kdy Tobias Rieder dvěma góly v jednom oslabení v rozmezí 58 sekund otočil skóre z 1:0 na 1:2. Erat, který předtím neskóroval ve dvanácti utkáních, pak v úvodu třetí třetiny přidal pátý gól "Kojotů".

"Samozřejmě jsem něco takového ani ve snu nečekal," řekl ke svému počinu Rieder, jednadvacetiletý rodák z německého Landshutu, který se prosadil dvakrát po rychlém úniku. "Asi mi ještě pořád nedochází, co se stalo. V téhle lize je těžké dát gól i v přesilovce a já dám hned dva v oslabení. Je to neskutečné," radoval se Rieder, jenž předtím ve své premiérové sezoně v NHL skóroval dvakrát. Nyní má nový rekord NHL. Dva góly během necelé minuty při přesilovce soupeře, to žádný nováček ještě nedokázal.

Absolutní prvenství přitom paradoxně drží bývalý lídr Edmontonu Esa Tikkanen, který v roce 1988 skóroval v oslabení dvakrát během dvanácti sekund. "Vedeme 1:0, druhou třetinu začínáme přesilovkou a doufáme, že zvýšíme náskok. A místo toho dvakrát inkasujeme. To je snad vtip," lamentoval kapitán Edmontonu Andrew Ference. "Bohužel, pořád děláme v zápase stejné chyby a ty nás srážejí hlouběji a hlouběji do propasti."

Sestřih utkání Edmonton - Arizona

Premiérový bod v NHL si připsal ve svém třetím utkání český nováček David Pastrňák. Osmnáctiletý mladík přihrál v Anaheimu v 31. minutě na první gól Bostonu, Bruins ale nakonec podlehli "Kačerům" 2:3 a připsali si třetí porážku z posledních čtyř zápasů.

Výsledky pondělních zápasů NHL:

NY Rangers - Tampa Bay 3:6 (1:2, 2:1, 0:3)
Branky: 13. Hayes, 23. Fast, 30. St. Louis - 7. a 47. Johnson (na první Palát, na druhou Gudas), 17. a 46. Connolly, 35. Carle, 60. Palát. Střely na branku: 35:21. Diváci: 18 006.
Hvězdy zápasu: 1. Connolly, 2. Johnson, 3. Hedman (všichni Tampa).

Columbus - Florida 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky: 16. Calvert, 51. Jenner - 22. Ekblad. Střely na branku: 23:25. Diváci: 12 309.
Hvězdy zápasu: 1. Jenner, 2. Bobrovskij, 3. Rychel (všichni Columbus).

Edmonton - Arizona 2:5 (1:0, 0:4, 1:1)
Branky: 6. Eberle, 45. Petry - 21. a 22. Rieder (na druhou Hanzal), 25. Ekman-Larsson, 40. Boedker, 43. Erat. Střely na branku: 27:24. Diváci: 16 839.
Hvězdy zápasu: 1. Rieder, 2. Boedker (oba Arizona), 3. Petry (Edmonton).

Colorado - Montreal 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
Branky: 20. Briere, 21. O'Reilly, 33. Barrie - 9. Sekáč, 27. Markov (Plekanec), 36. Subban, 54. Pacioretty. Střely na branku: 29:30. Diváci: 14 038.
Hvězdy zápasu: 1. Pacioretty, 2. Markov (oba Montreal), 3. Barrie (Colorado).

Anaheim - Boston 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Branky: 32. Vatanen, 40. Smith-Pelly, 45. Beleskey - 31. Marchand (Pastrňák), 51. Gagne. Střely na branku: 28:34. Diváci: 16 457.
Hvězdy zápasu: 1. Andersen, 2. Vatanen (oba Anaheim), 3. Marchand (Boston).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články