Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pastrňák debutoval v NHL, Crosby dotáhl v bodování Voráčka

New York - Premiéra českého hokejisty Davida Pastrňáka v NHL vítězná nebyla, neboť s Bostonem podlehl Pittsburghu 2:3 v prodloužení. Osmnáctiletý útočník nastupoval ve čtvrté formaci a na ledě strávil necelých osm minut. Jakub Voráček v pondělí potřetí v sezoně nebodoval, když s Philadelphií prohrál 0:1 po samostatných nájezdech na ledě New York Islanders.

David Pastrňák v dresu Bostonu
zdroj: AP autor: Charles Krupa

"Jsem šťastný, že jsem dostal příležitost v prvním týmu. Nevím, zda budu hrát, ale už jen trénovat s těmito hráči je skvělé. Snažím se užívat si to," uvedl Pastrňák, který si šanci vysloužil povedeným přípravným kempem i dosavadním působením na farmě. V Providence byl s 18 body (5 branek a 13 asistencí) nejproduktivnějším hráčem týmu se skvělou bilancí 12 kladných bodů za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách.

"Je to tam fajn. Našel jsem si tam kamarády, hodně jsem se toho naučil. Byla to zábava," uvedl k působení v Providence havířovský rodák, který v AHL získal ocenění nejlepší nováček měsíce. "Hodně se zlepšil. Pochopil, jak se hraje hokej v Severní Americe. Je talentovaný, umí dávat góly a nečekáme od něho, že bude hned dokonalý. Ale musí být spolehlivý i v defenzivě a na tom musí zapracovat," řekl trenér Bostonu Claude Julien.

Během zápasu mohl Pastrňák sledovat velké představení hostujících hvězd Jevgenije Malkina a Sidneyho Crosbyho, kteří byli hlavními strůjci úspěchu Penguins. Malkin svým druhým gólem v utkání ukončil zápas v čase 60:32. Na obě branky mu přihrál Crosby, který ve čtvrté minutě otevřel skóre. Kanadský útočník díky zisku tří bodů přeskočil v čele produktivity soutěže Jakuba Voráčka.

Jubilejní 300. výhru vychytal Pittsburghu Marc-Andre Fleury a stal se třetím nejmladším brankářem (29 let a 361 dní), který této mety dosáhl. Zároveň k tomuto milníku potřeboval třetí nejnižší počet utkání (547). "Jsem na to hrdý. Měl jsem štěstí, že mohu hrát v dobrém týmu," řekl.

Sestřih utkání Boston - Pittsburgh

Jakub Kindl, který předchozí čtyři utkání strávil mezi náhradníky, se opět objevil v základní sestavě Detroitu. Red Wings i s pomocí českého obránce zdolali doma Ottawu 4:3. Rozhodující náskok si vypracovali v prostřední části, kdy třemi góly soupeři odskočili z nerozhodného stavu 1:1. Hlavní postavou vítězů byl Stephen Weiss, autor dvou branek, jenž vinou zranění odehrál v uplynulých dvou sezonách jen 43 zápasů.

"Je to hráč, který několikrát nasbíral v sezoně šedesát bodů. Nebyla to náhoda. Ale když vás v kariéře tolik pronásledují zranění a vynecháte spoustu utkání, není záruka, že se vám povede se vrátit. A on i letos kvůli potížím s třísly nastoupil jen ke třem utkáním v AHL, kde dal pět branek. Teď ve druhém zápase za nás skóroval dvakrát. Tohle moc hráčů nedokáže. A právě kvůli gólům jsme ho sem brali," uvedl trenér Detroitu Mike Babcock.

Sestřih utkání Detroit - Ottawa

V duelu gólmanů ve Philadelphii udržel neprůstřelnost Jaroslav Halák z Islanders i v rozstřelu, zatímco jeho domácí protějšek Steve Mason, který v utkání kryl 46 střel, inkasoval z hole Franse Nielsena a Johna Tavarese. Ostrované prožívají nejlepší vstup do sezony v klubové historii, když vyhráli 15 z úvodních 21 utkání. Vděčí za to i skvělé bilanci v nájezdech, v nichž uspěli ve všech pěti případech.

Výsledky pondělních zápasů NHL:

Boston - Pittsburgh 2:3 v prodloužení (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 22. Lucic, 23. Morrow - 30. a 61. Malkin, 4. Crosby. Střely na branku: 29:33. Diváci: 17 565.
Hvězdy zápasu: 1. Malkin, 2. Crosby (oba Pittsburgh), 3. Lucic (Boston).

NY Islanders - Philadelphia 1:0 po nájezdech
Rozhodující sam. nájezd Nielsen. Střely na branku: 46:21. Diváci: 12 409.
Hvězdy zápasu: 1. Halák (Islanders), 2. Mason (Philadelphia), 3. Nielsen (Islanders).

Detroit - Ottawa 4:3 (1:1, 3:0, 0:2)
Branky: 34. a 38. Weiss, 17. Nyquist, 23. Sheahan - 6. Turris, 43. Karlsson, 60. Neil. Střely na branku: 43:26. Diváci: 20 027.
Hvězdy zápasu: 1. Weiss, 2. Nyquist (oba Detroit), 3. Turris (Ottawa).

Florida - Minnesota 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)
Branky: 26. S. Thornton - 6. a 38. Zucker, 18. Niederreiter, 59. Parise. Střely na branku: 30:39. Diváci: 8426.
Hvězdy zápasu: 1. Zucker, 2. Koivu (oba Minnesota), 3. S. Thornton (Florida).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články