Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Stanley Cup míří po dvou letech do Los Angeles

Los Angeles - Hokejisté Los Angeles porazili v pátém finálovém utkání NHL New York Rangers 3:2 ve druhém prodloužení, sérii ovládli poměrem 4:1 a po dvou letech opět získali Stanleyův pohár. Vítězný gól vstřelil v čase 94:43 z dorážky Alec Martinez. Jednou trefou se na rozhodující výhře podílel i Marián Gáborík, se 14 zásahy nejlepší střelec letošního play-off. 

Slavící hokejisté Los Angeles
zdroj: AP autor: Mark J. Terrill

"Nejsem ženatý, nemám děti, takže co se mě týče, je to ten nejlepší pocit, jaký jsem, kdy zažil," prohlásil autor vítězné branky Martinez. "Měl jsem štěstí, že se mi puk odrazil přímo na hokejku. Jakmile jsem dal gól, si už nic nepamatuji. Jen vím, že se ke mně nahrnuli spoluhráči a nemohl jsem dýchat," uvedl Martinez, který rozhodl brankou v prodloužení v sedmém zápase i předchozí sérii s Chicagem.

Rangers vedli ve třech utkání finále 2:0, tentokráte ale patřil úvod zápasu kalifornskému celku, který svou aktivitu brzy vyjádřil gólem. Jeho autorem byl Justin Williams, jenž po zápase převzal ocenění pro nejužitečnějšího hráče vyřazovací části. Dvaatřicetiletý útočník se mezi střelce zapsal v sedmé minutě, když se nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou. V té době ještě hosté ani nevystřelili na branku.

New York kontroval až v závěru prostřední třetiny dvěma slepenými góly. V obou případech šlo o trefy v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě. Nejdříve vyrovnal v početní výhodě Chris Kreider, který po skvělé přihrávce Ryana McDonagha střílel do prázdné branky. Poté otočil skóre v oslabení Brian Boyle.

Třetí dějství bylo v režii domácích, kteří v této pasáži přestříleli soupeře 12:3. Na rozdíl od minulého zápasu, v němž v poslední části za stavu 1:2 marně dobývali branku soupeře, se zaslouženého vyrovnání dočkali. Zařídil ho úspěšnou dorážkou Gáborík.

V napínavém prodloužení oba týmy orazítkovaly dvakrát tyčku, ale zápas rozhodl až obránce Martinez, který při přečíslení vhodně podpořil útok. Po ráně spoluhráče Tylera Toffoliho vykopl gólman Rangers Henrik Lundqvist puk přímo na hokejku Martineze, který kotouč uklidil do poloprázdné branky. Kings tak ve finálové sérii vyhráli všechna tři prodloužení.

"Nemáme se za co stydět. Nechali jsme na ledě vše. Předvedli jsme maximum, co v nás je. Třikrát se rozhodovalo v prodloužení. Co více můžu říci?" uvedl trenér Rangers Alain Vigneault po utkání. "Před sérií jsem věděl, že to skončí slzami. Buď budou od radosti, nebo ze smutku," uvedl Lundqvist, jenž si připsal 48 zákroků. Jeho spoluhráč Mark Staal tvrdil, že se nikdy necítil hůře. "Zůstat těsně pod vrcholem je to nejhorší, co může hokejista zažít," dodal Staal.

Kings na cestě za titulem vyhráli tři série v až v sedmém utkáních a proti San Jose otočili vývoj z 0:3 zápasy. Proti Anaheimu zase obrátili sérii ze stavu 2:3. Za téměř padesát let existence mají dva Stanley Cupy, oba přišly v posledních třech sezonách. "Máme tým, na který se nezapomene. Byl velký rozdíl mezi tím, čím jsme si prošli před dvěma lety a letos. Zasloužili jsme si vyhrát," uvedl Justin Williams, trojnásobný šampion NHL, který vybojoval nejslavnější hokejovou trofej i s Carolinou.

"Nevím, zda jsme součástí nějaké nové dynastie, ale pevně věřím, že k tomu máme nakročeno. Věřím, že tahle parta se jí jednou může stát, ale je před námi ještě mnoho práce," uvedl obránce Drew Doughty, který si připsal druhý velký úspěch v sezoně. V únoru se s klubovým spoluhráčem Jeffem Carterem podíleli na triumfu Kanady na Olympijských hrách v Soči.

Los Angeles Kings - New York Rangers 3:2 ve druhém prodloužení (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Justin Williams (King, Stoll), 48. Gáborík (Doughty, Carter), 95. Martinez (Toffoli, Clifford) - 36. Kreider (McDonagh, B. Richards), 40. Boyle (Hagelin). Rozhodčí: Kozari, Watson - Driscoll, Heyer. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 51:30. Diváci: 18 713. Konečný stav série: 4:1.

Los Angeles: Quick - Muzzin, Doughty, Mitchell, Vojnov, Martinez, Greene - Gáborík, Kopitar, Brown - Pearson, Carter, Toffoli - King, Stoll, Justin Williams - Clifford, M. Richards, Lewis. Trenér: Darryl Sutter.

New York: Lundqvist - McDonagh, Girardi, Staal, Stralman, J. Moore, Klein - Hagelin, Stepan, Nash - Pouliot, Brassard, Zuccarello - Kreider, D. Moore, St. Louis - B. Richards, Boyle, Dorsett. Trenér: Alain Vigneault.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články