Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lener: Hertlův start je výborný, ale měl ještě sezonu zůstat

Praha – Tomáš Hertl prožívá nejpodařenější start českého nováčka do NHL v historii. Po třech zápasech má díky úterní čtyřgólové show proti Rangers na kontě sedm bodů a drží se v čele produktivity zámořské soutěže. "Máme z toho všichni radost, nečekali jsme to. Přípravné zápasy sice odehrál v prvním útoku a předpoklad byl, že se bude prosazovat, ale takhle razantní vstup je překvapením pro všechny," hodnotí Hertlovy výkony generální manažer reprezentace Slavomír Lener. Zároveň ale dodal, že by byl radši, kdyby slávistický odchovanec zůstal ještě jednu sezonu v extralize.

Tomáš Hertl
zdroj: ČTK

Jaromír Jágr ani současné ikony Sidney Crosby, Alexandr Ovečkin a Jevgenij Malkin neměli takový start v NHL jako právě Hertl. Představení v soutěži načal v úvodním utkání asistencí při výhře nad Vancouverem (4:1), následně vstřelil dva góly Phoenixu (4:1) a pokračoval čtyřkou proti Rangers (9:2). Jágr měl při debutu v roce 1990 po třech zápasech na kontě jeden gól. "Jaromír je na jiném levelu. Je to pro mě dlouhá cesta, abych byl jako on. Je to česká hokejová legenda," řekl Hertl, který podle svých slov stále bojuje o místo. "Pořád bydlím v hotelu," uvedl.

Hertl je považován za jeden z největších současných talentů českého hokeje. V extralize debutoval jako sedmnáctiletý v únoru 2011 a v další sezoně už zaznamenal 12 gólů a 13 nahrávek. "Zúročilo se, že měl vynikající rodinné zázemí a obrovský talent. Navíc vyrůstal na Slavii, kde měl vynikající podmínky. Pod trenérem Vladimírem Růžičkou dostal důvěru, hrál v první lajně, přesilovky a závěry zápasů. Stejné podmínky dostal Tomáš v San Jose a měl štěstí, že trenér Todd McLellan i kapitán Joe Thornton ho vzali za svého a tu šanci mu dali. Myslím, že se jim to už dneska vrací," uvedl Lener v rozhovoru pro Českou televizi. "McLellan má zkušenosti s Evropou, hrál tu jako hráč, poté trénoval, dělal asistenta v Detroitu. To všechno hrálo Hertlovi do karet," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Událostí, komentářů: Slavomír Lener o Tomáši Hertlovi

Podle Lenera tkví Hertlovo velké pozitivum v pohodě, s jakou trénuje a hraje. "Tomášův otec byl velice tvrdý, nic mu neodpustil, šetřil chválou, ale Tomáš to všechno bral, jak to je. Z ničeho si nic nedělal. Je to hráč, který na sobě tvrdě pracuje, nedělá vědu z toho, když se mu něco nepodaří, a dělá hodně navíc. Dělal dřepy navíc, doma měl střílnu, kde střílel tisíce puků, jako Jágr."

Premiérový start mezi dospělými si Hertl připsal loni v listopadu na turnaji Karjala v utkání proti Švédsku. Na letošním mistrovství světa se přes poměrně velký prostor bodově neprosadil. V NHL to naopak funguje na výbornou. "Je období, kdy to tam padá samo, a někdy se zase trápíte a gól nedáte. Tomáš se teď chytil, je na vítězné vlně a při podpoře hráčů je to všechno jednodušší. Věřím, že v tom bude pokračovat dál a že se ukáže, že pokud hráč zůstane doma v naší soutěži a hraje v prvních dvou lajnách, tak má stejnou šanci se dostat do NHL jako další hráči, kteří třeba odcházejí brzy do zámoří," řekl Lener.

Hertla si v loňském draftu jako 17. v pořadí vybralo San Jose. Po předchozí sezoně odešel i přes nesouhlas Slavie, kde měl ještě rok platnou smlouvu. Tomu předcházela vášnivá debata, zda je na NHL devatenáctiletý hráč vůbec připraven. Kouč Růžička si stále myslí, že měl ještě rok zůstat. "Díky Vladimírovým zkušenostem byla pravda, co říkal. Přiznám se, že bych také raději viděl, kdyby Tomáš zůstal ještě sezonu doma, aby odcházel jako hotový hráč. Ale teď vlastně ukazuje, že je alespoň na začátek sezony hotový."

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články