Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chci ještě zůstat v NHL, říká Jágr. Hadamczik mu doporučuje, aby šel do Evropy

Boston - Hokejová legenda Jaromír Jágr bude během letošního léta znovu přemýšlet, kam se ve své kariéře odebere. Poté, co se nejlepšímu českému hokejistovi všech dob letos nepodařilo s Bostonem vyhrát svůj třetí Stanley Cup, s ním Bruins již nepočítají. Jágr by přitom stále chtěl zůstat v NHL, reprezentační kouč Alois Hadamczik však v rozhovoru pro deník Sport kladenskému odchovanci radí, aby působil v Evropě.

Pro Boston rozhodování o Jágrově odchodu nebylo vůbec jednoduché. "Řekl jsem mu: 'Dokázal jsi unavit soupeřovu obranu, to bylo opravdu fantastické. Vím, že jsi nedal gól, ale zase jsi měl perfektně načasované přihrávky a taky jsi nám pomohl s přesilovkami,'" řekl generální manažer klubu Peter Chiarelli. "Prostě jsem byl s Jaromírem velmi spokojen," dodal.

Sám Jágr se na svůj odchod z Bostonu dívá střízlivě. "Možná by to bylo jiné, kdybych dal dvacet branek v play-off. Ale k tomu mi jich dvacet chybělo," usmál se Jágr, který v Bostonu za celé své působení od začátku dubna vstřelil dvě branky a připsal si 17 asistencí.

"To se prostě někdy stane, není to poprvé. Najednou ztratíte sebedůvěru... Ale pořád musíte hrát a snažit se pomoct týmu, jen musíte najít jiný způsob. Bylo by ode mě nefér, abych si najednou začal stěžovat na osud a na smůlu, když zatím mi většinu mé hokejové kariéry všechno vycházelo. Stále jsem tomu životu dlužníkem. Člověk musí mít neustále pokoru." podotkl olympijský vítěz z Nagana.

Jágr: Už nemám tolik možností

Jágr si tak teď bude vybírat nový klub. "V mém věku nemám tolik možností. Nejsem nejlepší hráč na světě, abych si řekl, v jakém týmu chci být. Ale platí, že NHL je pro mě stále prioritou," přemítal český útočník v rozhovoru pro deník Sport. Podle informací Sportu o hráče usilují především New York Rangers.

Jágra však láká ještě jedna věc - zahrát si na olympiádě v Soči. Sám si však není jistý, zdali se do nominace dostane. "To bych příští rok musel hrát opravdu hodně dobře, abych mohl jet... Abych někam jezdil s tím, že na to nemám, to bych musel být blázen. Uvidím, jak na tom budu. Vždycky jsem reprezentoval rád, byla to čest. To o mně všichni vědí," říká Jágr.

Hadamczik: Bylo by lepší, kdyby se Jágr vrátil do Evropy

Reprezentační kouč Alois Hadamczik o Jágra na olympiádě stojí. Podle trenéra by však bylo lepší, kdyby hokejista působil v Evropě a odešel z NHL. "Především vzhledem k jednoduššímu přechodu na olympijský led v Soči. V tom případě jsem si jistý tím, že by se na turnaj připravil jako málokterý jiný hráč. Ale záleží na něm, jaké má priority. To je čistě jeho soukromá věc. Nevidím ho ztraceného pro olympiádu, ani kdyby zůstal v zámoří na malém hřišti. Věřím, že když mu bude sloužit zdraví a ucítí formu, pozvánku neodmítne," tvrdí Hadamczik pro deník Sport.

Jágr sám v přechodu z malého na větší kluziště nevidí velký problém. "S tím stylem, jakým hraju, mi víc vyhovuje právě větší hřiště. S tou mou váhou je to na malém těžší. Na tom větším se nemusíš rozjíždět z nuly, není to neustále start - brzda. Velké hřiště, kdy člověk pořád bruslí, mi vyhovuje víc," podotýká vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem.

Růžička, Hašek a Jágr oslavují olympijské zlato
zdroj: isifa/Getty Images autor: Bruce Bennett Studios

Namixovat jako v Naganu

Český hokejista věří, že skladba týmu pro Soči musí proběhnout ve stejném rázu, jako když Ivan Hlinka vybíral své svěřence pro turnaj v Naganu. "Základ týmu z NHL bychom měli, pak se to musí pořádně doplnit, hlavně evropskými hráči. Protože v Soči bude velké hřiště a nebude čas na nějaké velké přizpůsobování a zvykání. I když možná ti, kteří hrají v Americe, jsou větší hvězdy, jenže to nic neznamená. Protože velké hřiště je velké hřiště... Tohle udělal Ivan Hlinka před Naganem. Namixoval mužstvo půl napůl, a to byl i ten jeden z hlavních důvodů, proč jsme tehdy vyhráli," přemýšlí Jágr.

Hadamczik však přesto vidí smysl v tom, aby se Jágr vrátil do Evropy. "Ve Lvu by se zároveň mohl soustředit na práci pro Kladno, kterému šéfuje. Vyprodával by pražskou halu, fanoušci by byli rádi, on by z nich získával energii. Ale nechci spekulovat. Je to vyloženě na Jardovi, sám musí cítit, že za Lev chce hrát," myslí si.

Na NHL stále má, říká Hadamczik o Jágrovi

Reprezentační trenér je i přesto ohromen tím, jak se Jágrovi v minulé sezoně v NHL dařilo, a myslí si, že by mohl stále v zámoří zůstat. "Je vidět, že na NHL stále má. Každý se pořád dívá hlavně na jeho góly a body, ale jsou i stejně důležité momenty ve hře. Třeba to, jakým způsobem dává finální nahrávku, že neztrácí puky, umí je dát do hloubky, správně čte hru. Jarda Jágr se nekompromisně přizpůsobil stylu hry Bostonu," říká Hadamczik.

"Ani se mi nechtělo věřit tomu, jak se týmové myšlence úplně oddal. Vzpomínám si na někdejší debatu s Frantou Musilem, jenž uznává především komplexní hráče a k Jardovi míval obvykle výhrady. Nedávno jsme se o Jágrovi bavili a říkal mi, že musí smeknout za to penzum poctivé práce, kterou týmu odvádí. To je poměrně vystihující, Franta má totiž přehled o NHL jako málokdo v Česku. A já s ním jednoznačně souhlasím. Hrát na takové úrovni v NHL, s tak dlouhou přestávkou v Evropě (2008-11), to je unikum. Jiného podobného hráče, který by vyklouzl z NHL a pak se do ní vrátil v takové herní kvalitě, nenajdeme," doplnil Hadamczik.

Zdroj
ČTK, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články