Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Finále se stěhuje do Bostonu, Bruins chtějí potvrdit domácí formu

Boston - Hokejisté Bostonu získali výhrou ve druhém utkání finále NHL na ledě Chicaga před dalším pokračováním bojů o Stanleyův pohár značnou výhodu. Pokud ve zbytku finálové série nezaváhají před svými fanoušky, po dvou letech zvednou opět nad hlavu cennou trofej. Blackhawks, vítězové z roku 2010, však docela jistě nedají svou kůži lacino a lze očekávat další velmi vyrovnané bitvy.

Sport
zdroj: ČT4

Oba celky nabídly fanouškům díky prodloužením obou úvodních zápasů už téměř 186 minut hokeje, dobu, na kterou by jinak bylo potřeba odehrát přes tři duely. A těžko předjímat, co může následovat. "Pokud máte špatné srdce, raději byste na zápasy neměli koukat, protože můžete dostat infarkt," glosoval začátek série Jaromír Jágr. "U mladých lidi je jasné, že je něco úžasného to sledovat. Ale staří lidé, nesledujte to, protože jen z toho, že na to budete koukat, můžete zemřít," dodal tradičně po svém český útočník Bostonu.

Jaromír Jágr na střídačce
zdroj: ČTK/AP

Bruins sice nepůsobili v domácím prostředí zrovna přesvědčivě v sérii úvodního kola proti Torontu, ke klíčové výhře v sedmém utkání ale posléze připojili tři vítězství proti newyorským Rangers a dvě s favorizovaným Pittsburghem. Doma tak vyhráli šestkrát po sobě. Chicago se venku dosud představilo sedmkrát, přičemž ve druhém kole na ledě Detroitu odvrátilo mečbol. Ze všech sedmi zápasů se ale Jestřábi radovali jen třikrát.

I proto byla poslední výhra pro Boston tak cenná a důležitá. S deficitem 0:2 na zápasy by se jim do utkání číslo 3 nešlo vůbec dobře. "Byl to skvělý pocit a všichni jsme to tak po zápase cítili. Ale i přesto už je to za námi a čekají nás nové dny. Musíme si dobře odpočinout a být připravení na ty domácí zápasy," podotkl útočník Tyler Seguin.

Chicago cítí, že cesta k úspěchu vede přes jednoduchost hry. "Stojíte proti týmu, s nímž snaha příliš tvořit může vést snadno k problémům," uvedl kouč Joel Quenneville. "Myslím, že čím jednodušeji a přímočařeji hrajeme, tím více se může hrát v naší režii. Po první třetině druhého zápasu jsme byli moc statičtí a pod tlakem, protože jsme neútočili," připomněl Quenneville.

"Je zřejmé, že když se hraje rychlý hokej, má navrch Chicago. A pomalejší hra svědčí více Bostonu," všiml si hokejový komentátor a analytik Barry Melrose. "Musíme se naší rychlosti držet. Když hrajeme v rychlosti, dobře bruslíme a podporujeme jeden druhého, jsme dobrým týmem. Když ovšem jen stojíme a čekáme, co přijde, dostaneme sami sebe ze hry. Tohle musíme mít na paměti – držet si pořád svou rychlost. Rozhodně si myslím, že máme na to, abychom uspěli," řekl útočník Bryan Bickell.

Obránce Chicaga Duncan Keith
zdroj: ZUMA autor: Mike Wulf

"Maratonec" Keith odehrál ve finále přes 80 minut

Jak už to bývá při vyvrcholení celé sezony, v cílové rovince dostihu za vysněnou trofejí jde únava stranou. Vyprávět by o tom mohl po třech uplynulých zápasech klíčový obránce Duncan Keith, jenž za poslední tři starty v play-off strávil na ledě sotva uvěřitelných 121 minut. V pátém duelu proti Los Angeles hrál 40 minut a 12 sekund, následně přišel maraton se třemi prodlouženími v úvodním zápase s Bostonem – Keith hrál 48 minut a 40 vteřin. Naposledy odehrál přes 40 minut ve dvou po sobě jdoucích utkáních v play-off v roce 2000 Richard Matvichuk z Dallasu.

"Myslím, že my, hráči, už jsme si tím v minulosti prošli," řekl ke kumulující se únavě Keith. "Je to jen o dobrém odpočinku," řekl Keith, jenž má s téměř 81 minutami odehráno za dva úvodní díly finále nejvíc ze všech hráčů v poli. "Není to ale žádná velká věda; jen potřebujete spát a jíst, co možná nejlépe můžete. Jen prostě dělat ty drobnosti potřebné k tomu, aby byl člověk připravený na další zápas," doplnil Keith.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články