Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Frolík před 1. finále: S Jágrem se nemůže nikdo srovnávat

Chicago - Přestože mají momentálně ve svých týmech odlišné role, na začátku kariéry si byli podobní. Michael Frolík z Chicaga se před finále Stanleyova poháru těší na souboje s Jaromírem Jágrem. Jako junior si vysloužil přezdívku "Baby Jagr", když se objevil jako další velký talent z kladenské líhně. Srovnání se současnou oporou Bostonu se Frolík vždy bránil. Zatímco Jágr i přes střelecký půst patří mezi ofenzivní lídry Bruins, Frolík má platnost pro Blackhawks hlavně v oslabení.

Michael Frolík
zdroj: ČTK/AP autor: ANDY KING

"Byl to vždycky můj idol. Když jsem byl mladý, tak jsem k němu vzhlížel. Je neuvěřitelné, že pořád hraje na této úrovni. Těším se, že si proti němu zahraju, a snad si to užiju," řekl deníku The Chicago Tribune Frolík.

S Jágrem si zahrál v jednom týmu při svém debutu v extralize v sezoně 2004/05, kdy byla výluka v NHL. "Pamatuji si, když začal hrát profesionálně. Bylo mu šestnáct, já jsem taky začínal v šestnácti. Je to výborný hráč," řekl Jágr na Frolíkovu adresu pro server nhl.com.

Po debutu v extralize Frolík následně v prosinci uchvátil sólem přes celé hřiště zakončené gólem proti Švýcarsku na mistrovství světa dvacítek v Grand Forks a přirovnání k Jágrovi bylo na světě. "Věděl jsem, že to neodpovídalo. Jarda je jeden z hráčů, kteří v kariéře dominovali. S ním se nemůže nikdo srovnávat, je úžasný," prohlásil Frolík.

S Jágrem si zahrál i na mistrovství světa v Bratislavě v roce 2011, kde český tým dosáhl na bronz. "Bylo to úžasné, bylo krásné s ním být ve stejné kabině a hrát v jednom týmu. Je obrovská zkušenost sledovat ho při tréninku, jak maká," doplnil Frolík.

Proti Jágrovi se v této sezoně postaví ve vzájemném souboji už potřetí. Při výluce v NHL totiž Jágr jako majitel Kladna posílil Rytíře při výluce v NHL spolu s Tomášem Plekancem, Jiřím Tlustým, Markem Židlickým a Tomášem Kaberlem, Frolíka středočeský klub uvolnil do Chomutova. Původně sice neměl v duelech proti Kladnu podle dohody hrát, ale Jágr mu ve dvou vzájemných zápasech povolil účast po hlasování fanoušků na jeho facebookovém účtu.

Krátká střídání a "makačka" v oslabení

Frolík bude podobně jako v průběhu celého letošního play-off plnit roli, která Blackhawks přinášela ovoce. Ve dvojici se Švédem Marcusem Krügerem je první útočnou volbou trenéra Joela Quennevillea na oslabení, v kterých Chicago v play-off vládne a inkasovalo zatím jen tři branky. "Michael má svou roli v týmu a bez takových hráčů se nedá v play-off uspět," řekl na adresu svého spoluhráče útočník Daniel Carcillo.

Frolík se raduje se spoluhráči
zdroj: Getty Images autor: Kirthmon F. Dozier

Český útočník, jehož v roce 2006 draftovala jako celkově desátého hráče v pořadí Florida a Chicago jej získalo před dvěma roky, tak bude bránit při přesilovkách Bostonu i Jágrovi, aby neprotrhl svůj střelecký půst. "Důležité je hrát krátká střídání, ušetřit síly a odmakat oslabení," řekl Frolík.

Boston ve finále Východní konference také předvedl skvělou defenzivu a ve čtyřech zápasech povolil Pittsburghu plnému ofenzivních hvězd jen dvě branky. "Věřím, že my najdeme způsob, jak se prosadit. Bude to těžká série. Máme dobrou defenzivu a kvalitní útok," dodal Frolík, který si v letošním play-off připsal v 17 zápasech šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí.

Je nám líto, video expirovalo.
Před finále Stanley Cupu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články