Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pittsburgh nad Ottawou vede 2:0 na zápasy, Vokoun má čtvrtou výhru

New York - Pittsburgh porazil ve druhém semifinálovém utkání Východní konference Ottawu 4:3 a po domácích zápasech se v sérii ujal vedení 2:0. Hlavním strůjcem úspěchu byl Sidney Crosby, který podruhé v kariéře nastřílel v play-off NHL hattrick. Brankář Tomáš Vokoun kryl 19 střel a připsal si vítězství i ve svém čtvrtém startu v letošní vyřazovací části.

Tomáš Vokoun v zápase proti Ottawě
zdroj: Getty Images autor: Justin K. Aller

"Proměnil jsem své šance, mám z toho velkou radost," komentoval kanadský útočník svůj střelecký koncert, díky kterému překonal hranici sta získaných bodů v play-off. Crosby se stal pátým hráčem v historii klubu, který tohoto milníku dosáhl, mezi zbývající čtveřicí je i Jaromír Jágr. "Dnes předvedl to nejlepší, co v něm je," pochválil ho trenér Penguins Dan Bylsma. Crosby, který po zlomenině nastupuje s celoobličejovým krytem, nastřílel hattrick už v úvodních 22 minutách a po jeho brankách vedl Pittsburgh 3:1.

Soupeř v dalším průběhu už jen vždy snížil na rozdíl jednoho gólu. "Když mu dáte čas a místo, zničí vás. A přesně to se dnes stalo. Nechali jsme mu příliš mnoho prostoru a on toho využil," řekl obránce Ottawy Chris Phillips.

Pittsburgh - Ottawa 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)

Branky: 4., 17. a 22. Crosby, 29. Morrow - 14. Turris, 22. Greening, 43. Pageau. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Pittsburgh celé utkání, inkasoval tři branky z 22 střel a úspěšnost zásahů měl 86,36 procenta. Střely na branku: 42:22. Diváci: 18 645. Stav série: 2:0.

Vokoun tentokrát neměl tolik práce jako v minulých třech zápasech, kdy na něho šlo pokaždé více než třicet střel. Po třech inkasovaných gólech klesl ve statistice úspěšnosti zásahů z prvního na čtvrté místo (94,48 procenta). V průměru inkasovaných branek na zápas (1,7) nyní karlovarskému rodákovi patří třetí příčka. "Myslím si, že jsme je přehráli. Rozdíl ve skóre mohl být vyšší, kdyby nebylo jejich gólmana. Ale ze všeho nejdůležitější je výhra a my jsme rádi, že ji máme," řekl Vokoun po utkání, v němž Pittsburgh přestřílel soupeře 42:22.

Český gólman se poprvé v letošním play-off nedostal mezi tři hvězdy utkání, opět si ale vysloužil pochvalu spoluhráčů. "Tlačili jsme, byli jsme často v jejich útočném pásmu, měli jsme hodně gólovek. I my jsme je do několika pustili, ale Voky nás podržel vždy, když to bylo nejvíce potřeba," řekl Jarome Iginla.

Na druhé straně utkání nedochytal Craig Anderson, kterého za stavu 1:3 vystřídal Robin Lehner. Ten pustil už jen jednu branku z 21 střel. "Od té doby jsme začali hrát lépe. Změna byla pro každého budíčkem. Snad budeme ještě lépe hrát příště od úvodní minuty," uvedl Anderson. Další duel je na programu v noci z neděle na pondělí.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články