Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vzpomínky na "Original Six" znovu ožívají

Praha – Více než tři čtvrtě století společné historie, stovky vzájemných soubojů, nejvěrnější fanoušci, rivalita až za hrob. To vše spojuje šestici nejstarších klubů NHL známou jako "Original Six". Vzpomínky na podle mnohých nejslavnější éru soutěže znovu ožívají ve čtvrtfinále letošního play-off, kdy hned dvě ze sérií budou ve znamení souboje letitých protivníků. Jágrův Boston změří síly s newyorskými Rangers, nejlepší celek základní části Chicago narazí na specialisty na vyřazovací boje a arcirivaly z Centrální divize – Detroit.

Utkání Detroit - Chicago
zdroj: ČT24 autor: Carlos Osorio

Kompletní sexteto nazvané později Original Six (kromě výše jmenovaných ještě Toronto a Montreal Canadiens) se poprvé setkalo už v sezoně 1926-27, když do tehdy ještě velmi mladé a dynamicky se vyvíjející soutěže přibyly tři americké celky – Detroit, Chicago a Rangers. A po odstoupení New York Americans v létě 1942 se po dalších 25 let v lize potkávala právě pouze tato šestice.

V dlouhých dějinách "Velké šestky" se však stále najdou neobvyklé zápisy do historie a letošní play-off nabídlo jeden z nich. Za zaznamenání stojí už to, že naposled se do vyřazovací části probojovalo všech šest týmů v sezoně 1995-96. Teprve podruhé v historii ale zůstala v bojích o Stanley Cup letošní čtveřice, zatímco dva nejúspěšnější celky NHL Toronto a Montreal už mají po sezoně. Poprvé tato unikátní situace nastala na jaře 1970, kdy se také naposledy všechny celky sešly ve stejné divizi.

Vítězný gól Bobbyho Orra ve finále 1970
zdroj: o-canada.com

Týmy Maple Leafs a Canadiens se tenkrát překvapivě vůbec neprobojovaly do play-off. A shodou okolností se utvořily naprosto stejné čtvrtfinálové dvojice jako nyní, a to včetně výhody nasazení. Chicago přejelo Red Wings 4:0 a v divizním finále stejným poměrem podlehlo Bostonu, který na konci sezony zvedl nad hlavu Stanley Cup. Za podobný scénář by se v metropoli Nové Anglie jistě nezlobili ani letos, na Bruins však tentokrát čeká mnohem těžší šichta než na partu kolem legendárního Bobbyho Orra.

Východní konference: Boston Bruins (4.) - New York Rangers (6.)

Pokud pomineme Montreal a "epizodu" v podobě Hartfordu v 80. letech, nemá Boston v NHL většího soupeře než právě klub z Manhattanu. Navíc půjde o jubilejní desátou vzájemnou konfrontaci v play-off a první po dlouhých 40 letech. Rangers tenkrát smetli obhájce titulu 4:1 na zápasy, ale celková bilance hovoří ve prospěch Bruins v poměru 6:3 a i tentokrát budou "Medvědi" v pozici favorita.

Boston se v prvním kole překvapivě hodně nadřel s Torontem a v sedmém zápase se ocitl na pokraji vyřazení. Ještě v 50. minutě prohrával doma 1:4, ale dvěma góly v posledních dvou minutách vyrovnal a v prodloužení rozhodl o postupu Patrice Bergeron. Bruins v sérii táhl zejména David Krejčí, se 13 body nejproduktivnější hráč play-off a také neunavitelný bek Zdeno Chára. Ten v klíčových okamžicích téměř neslezl z ledu a v pátém utkání strávil na ledě neskutečných 35 minut.

Utkání Boston - NY Rangers
zdroj: AP autor: Elise Amendola

Klub z Madison Square Garden si svou krizovou chvilku prožil pro změnu v šestém duelu série s Washingtonem, kdy musel doma odvracet mečbol Capitals. Gólman Jezdců Henrik Lundqvist ale zavřel branku na sedm západů, v posledních dvou zápasech nepustil jediný gól a Rangers stejně jako loni přes Washington v sedmi utkáních přešli, v posledním duelu vyhráli v hlavním městě Spojených států dokonce 5:0. Ve svém prvním play-off v kariéře ofenzivně rozkvetla dubnová posila z Columbusu Derick Brassard – jediným gólem rozhodl šestý zápas a s devíti body o parník vede klubovou produktivitu.

V základní části se oba celky utkaly třikrát a vždy zvítězil domácí tým, byť Rangers v obou případech až v nastaveném čase. Ve prospěch Bostonu hovoří produktivnější útok, navíc případný sedmý zápas bude hrát doma. Jezdci ale stejně jako proti Washingtonu nemají co ztratit a mohou spoléhat na fantastického Lundqvista. Rozhodovat se pravděpodobně bude až v posledním možném duelu v bostonské TD Garden, překvapí Rangers favorita i napodruhé?

Tip na postup: Rangers 4:3 na zápasy

Západní konference: Chicago Blackhawks (1.) - Detroit Red Wings (7.)

Vyjma 70. let se Detroit a Chicago potkávaly od vstupu do NHL v roce 1926 vždy ve stejné divizi a jejich vzájemné souboje tak patří k absolutně nejčastějším v dějinách ligy – jen v základní části spolu oba týmy hrály 725krát! K tomu je třeba připočíst 15 sérií a 74 utkání v play-off, první duel bude tedy jubilejním 800. měřením sil. Naposledy v konferenčním finále 2009 vyhrál Detroit 4:1, v celkové bilanci ale vedou Černí jestřábi 8:7. Už tak emotivnímu střetu dodává další rozměr také fakt, že vzhledem k reorganizaci soutěže a přesunu Red Wings do Východní konference může jít na dlouhou dobu o poslední velkou bitvu obou nesmiřitelných rivalů.

Vítěz Stanley Cupu z roku 2010 Chicago po dvou vypadnutích v prvním kole letos zatím dostává pověsti největšího favorita na Západě a také nejlepšího celku základní části. Minnesotu v prvním kole odstavilo s jediným klopýtnutím a zajistilo si dostatek času na nabrání nových sil. Herně se však Blackhawks ani zdaleka nepřiblížili výkonům z první poloviny sezony, kdy vytvořili 24 zápasy bez porážky v základní hrací době nový rekord ligy.

Hokejisté Chicaga
zdroj: Getty Images autor: Bill Smith

Klubovým statistikám dlouhodobě vládne trojice Patrick Kane, Jonathan Toews a Marián Hossa, postup přes Wild pak pěti góly vystřílel Patrick Sharp. Prosazuje se i český útočník Michael Frolík a neocenitelné služby odvádí slovenský defenzivní centr Michal Handzuš. Obrana s dominantním duem Duncan Keith – Brent Seabrook, švédskou dvojicí Johnny Oduya a Niklas Hjalmarsson či českým veteránem Michalem Rozsívalem budí oprávněný respekt, a pokud už puk projde až na branku, je připraven bezchybný Corey Crawford, který v pěti zápasech inkasoval pouhých sedm gólů.

Zato Rudá křídla se musela po sérii nevýrazných výkonů prát vůbec o samotný postup do vyřazovacích bojů až do posledního zápasu základní části. Svou pozici ale nakonec před nadšeným Columbusem uhájila a prodloužila unikátní sérii – do play-off se kvalifikovala už po dvaadvacáté v řadě. Na silném Anaheimu měla cesta klubu z města motorů velmi rychle skončit, ale Henrik Zetteberg s ruským univerzálem Pavlem Dacjukem vymačkali ze zbytku týmu včetně českého obránce Jakuba Kindla maximum a vyrovnanou sérii dokázali v sedmém utkání zlomit ve svůj prospěch.

Jakub Kindl (vpravo) v dresu Detroit Red Wings
zdroj: Getty Images autor: Dave Reginek

Na startu série drží teoreticky všechny trumfy v rukou klub z Windy City. Chicago má letos nejlepší obranu v lize a vyrovnanější útoky i lepšího gólmana než Detroit. V základní části poprvé do sezony 1976-77 porazilo Red Wings ve všech vzájemných zápasech základní části a případný rozhodující duel bude hrát doma. K tomu mělo tři dny odpočinku navíc, rozdíl mezi cestováním do Minnesoty a Kalifornie nepočítaje. Rudá křídla mohou nabídnout jen známou rovnici "Detroit = tým pro play-off", a ta tentokrát stačit nebude.

Tip na postup: Chicago 4:2 na zápasy

Hlavní zprávy

Nejčtenější články