Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vokoun prožil hvězdný návrat do play-off a zřejmě v brance zůstane

Pittsburgh - Nejlepším možným způsobem se Tomáš Vokoun vrátil po šestileté pauze do branky při utkání play-off. Bývalá opora hokejové reprezentace se ukázkově chopila šance, kterou mu dal trenér Pittsburghu Dan Bylsma v pátém duelu série proti New Yorku Islanders. Důležitou výhru, která znamenala vedení v sérii 3:2 na zápasy, podpořil Vokoun 31 zákroky a vychytal čisté konto. Neměl by tak chybět mezi tyčemi ani v utkání číslo šest, jak naznačil i Bylsma. "Jako vždy nebudu o sestavě mluvit, ale odchytal ten zápas moc dobře, takže...," uvedl kouč Tučňáků.

Tomáš Vokoun
zdroj: AP autor: Gene J. Puskar

Vokoun působí v zámoří od sezony 1995/96, zachytal si na bronzových olympijských hrách v Turíně, na Světovém poháru i na dvou zlatých mistrovstvích světa v letech 2005 a 2010. Přesto přiznal, že s ním celý den před zápasem cloumala nervozita. "Nezáleží na tom, kdo jste, stejně je člověk trochu nervózní," řekl Vokoun, který ve vyřazovací části naposledy chytal v roce 2007 ještě za Nashville. "Nehrál jsem play-off tak dlouhou dobu. Je těžké si pamatovat, co a jak bylo před šesti lety, abych věděl, co očekávat," doplnil.

Jen se prý snažil zůstat neustále soustředěný. "Nesmíte to zase ale přehnat, aby člověk nedostal sám sebe pod příliš velký tlak čtyři hodiny předtím, než zápas vůbec začne. Je to pořád hra a je potřeba si to také umět užít," uvedl gólman, který v základní části zasáhl přesně do 700 zápasů, zatímco ve vyřazovacích bojích dosud jen do dvanácti. "Když se vám pak daří, užijete si to přirozeně ještě o to víc," poznamenal.

Tomáš Vokoun a Marc-Andre Fleury
zdroj: AP autor: Gene J. Puskar

"Chytal dobře," ocenil ho kapitán týmu Sidney Crosby. "Věřím, že jsme mu to nedělali příliš těžké. Markovi (Fleurymu) jsme zrovna moc nepomohli a chtěli jsme před naším gólmanem předvést rozhodně lepší práci," připomněl Crosby 14 inkasovaných branek z druhého až čtvrtého utkání, kdy byl v brance Marc-Andre Fleury. "Měl tam (Vokoun) některé dobré zákroky, ale myslím, že i my před ním jsme se zlepšili," dodal Crosby.

Vokoun v březnu při šňůře 15 vítězných utkání Penguins vytvořil klubový rekord 173 minutami a šesti vteřinami bez inkasované branky, jako kdyby mu hra Ostrovanů vysloveně vyhovovala. Nejprve proti nim jakožto střídající gólman odchytal bezchybně třetinu na konci ledna a následně byl u únorových vítězství 6:1, 4:2 a 2:0. V součtu se základní částí už ho Islanders nedokázali pokořit téměř 143 minut.

"Odehrál sakra dobrý zápas," pochválil Vokouna kapitán soupeře Mark Streit. "Na druhou stranu se ale my sami musíme zlepšit," burcoval Streit. "Musíme mu to udělat o moc těžší. Měli jsme tam nějaké šance, ale neměl to zase až tak obtížné, chodili jsme málo před branku," uvedl útočník John Tavares.

Vokoun může nyní o něco více ovlivnit, zda si splní sen, jímž je zisk Stanley Cupu. Proto do Pittsburghu přišel a k jeho naplnění je připraven týmu jakkoli přispět. "Říkám to v průběhu celého roku - nestarám se o to, zda budu hrát jednu minutu nebo všechny. Jak se kouč rozhodne, nemám s tím problém. A takoví jsou tu všichni kluci - staráme se jen o to, abychom to na konci vyhráli. To je celé," uzavřel Vokoun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články