Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

NHL se rozehraje, vyjednávání dosáhla předběžné dohody

New York – Vyjednávání o kolektivní smlouvě mezi zástupci klubů NHL a hráčské asociace NHLPA dosáhlo předběžné dohody. Znamená to, že zámořská hokejová liga se ještě v této sezoně rozehraje. Nyní je na řadě příprava znění oficiálního dokumentu a jeho schválení oběma stranami. Datum začátku zkrácené sezony ani počet zápasů zatím není znám a bude záviset na rychlosti procesu ratifikace, nemělo by to však být později než 19. ledna. Česká extraliga tak přijde o 15 hráčů smluvně vázaných v NHL včetně Jaromíra Jágra

Jaromír Jágr
zdroj: AP autor: Tom Mihalek

Obě strany se vrátily k jednacímu stolu na popud federálního prostředníka Scota L. Beckenbaugha a po šestnáctihodinové vyjednávání dosáhly dohody nedělního rána. Finální znění předběžné dohody nyní připravují právníci obou stran. Její znění poté musí schválit vlastníci všech třiceti klubů NHL a členové hráčské asociace.

V závislosti na délce schvalovacího procesu bude stanoven start zkrácené sezony. Podle komisionáře NHL Garyho Bettmana musí liga odstartovat nejpozději 19. ledna, odehrát by se mělo 48 až 50 zápasů základní části. Vedení NHL zatím oficiálně zrušilo ligový program do 14. ledna.

Gary Bettman, komisionář NHL: "Dohodli jsme se na rámci kolektivní smlouvy. Chci poděkovat (šéfovi NHLPA) Donu Fehrovi. Pořád je ještě před námi spousta práce, ale je dobré, že jsme dosáhli tohoto bodu."

Češi přijdou o Jágra i další

Po 113 dnech trvání výluky v zámořské NHL to tedy vypadá, že by měla být uzavřena kolektivní smlouva a liga by měla co nevidět odstartovat. Pro české fanoušky to však znamená, že přijdou o řadu hráčů vázaných smlouvou v NHL, kteří dosud bavili diváky v české extralize a pražském Lvu. Už k nedělním zápasům nenastoupí Jágr, Tlustý, Prospal, Michálek či Hudler, hrají jen Sobotka s Frolíkem. 

Přehled hlavních bodů nově dohodnuté kolektivní smlouvy mezi NHL a NHLPA:

- Platový strop pro sezonu 2013/14 bude 64,3 milionu dolarů, tedy stejný, jako byl v minulém ročníku. Platové dno bude 44 milionů dolarů.

- Platový strop v prvním roce bude 60 milionů dolarů, ale kluby mohou v přechodném období vydat na platy až 70,2 milionu dolarů. Platové dno bude 44 milionů dolarů.

- Kolektivní smlouva bude platit deset let s klauzulí, podle které ji mohou obě strany vypovědět po osmi letech.

- Rozptyl platů se z roku na rok nesmí lišit o více než 35 procent a v posledním roce smlouvy se nesmí lišit o více než 50 procent od nejvyššího ročního příjmu.

- Hráčské kontrakty se budou moci uzavřít maximálně na sedm let. Na maximálně osm let může klub uzavřít smlouvu s hokejistou, který mu patří.

- Rozhodnutí o účasti hráčů NHL na olympijských hrách v Soči v roce 2014 nebude součástí kolektivní smlouvy. Jejich start je pravděpodobný, ale jednat o něm bude Mezinárodní hokejová federace a Mezinárodní olympijský výbor s NHL a NHLPA.

- Dělení příjmů mezi kluby se zvýší na 200 milionů dolarů (ze současných asi 150 miliónů). 

Je nám líto, video expirovalo.
Blíží se konec výluky v NHL

Řadu z nich zpráva o dohodě zastihla už na cestě k utkání. České Budějovice, za něž aktuálně hraje trio Milan Michálek, Václav Prospal a Martin Hanzal, nastoupí ve Zlíně. Sparta i s brankářem Michalem Neuvirthem hraje odpoledne ve Vítkovicích. Michael Frolík by měl za Chomutov nastoupit proti Slavii.

"Momentálně ještě nevíme, zda budou hrát. Podle informací, které máme, ale kolektivní smlouva oficiálně podepsaná nebyla, takže by hrát mohli," řekl tiskový mluvčí Lva Jan Rachota. Například v Kladně se čeká, jak se rozhodne sám Jágr, který je zároveň i majitelem klubu. Jiří Hudler, který hraje za Třinec, už pro iSport.cz přiznal, že hrát nebude. Plekanec s Hanzalem nenastoupí, protože jsou zranění. 

Zdroj
ČTK, TSN, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články