Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

O záchraně sezony se bude zřejmě znovu jednat ve středu

New York - Další pokus o záchranu sezony v NHL zřejmě učiní zástupci majitelů klubů a hráčských odborů ve středu. Podle neoficiálních informací z obou znesvářených táborů je na tento den naplánována další schůzka, na níž se bude jednat o nové kolektivní smlouvě. Pokud nemá být odvolán celý ročník, musí se podle komisionáře NHL Garyho Bettmana začít hrát nejpozději do poloviny ledna.

Hlavní vyjednavač hráčské asociace NHLPA Donald Fehr (uprostřed)
zdroj: isifa/Canadian Press autor: Chris Young

"Když se podíváte do historie, v sezoně 94/95 jsme odehráli 48 zápasů. Nedokážu si představit, že by to mohlo být méně," prohlásil Bettman už minulý týden s odkazem na rok 1995, kdy výluka skončila 11. ledna a hrát se začalo o devět dní později. Základní část skončila 3. května, vítěz Stanleyova poháru byl znám 24. června.

Vedení NHL zrušilo v pondělí plánované zápasy až do 30. prosince. Kvůli absenci nové kolektivní smlouvy už bylo odvoláno celkem 526 utkání, což je přibližně 43 procent. Již dříve padly výluce za oběť také novoroční zápas Winter Classic pod širým nebem mezi Detroitem a Torontem a Utkání hvězd, které se mělo hrát 27. ledna v Columbusu.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Davida Krejčího a Jakuba Voráčka na prodloužení výluky NHL

Hokejisté v mezičase

Nejen čeští hokejisté zůstávají v nejistotě. Kupříkladu David Krejčí dal v extralize už 14 gólů a táhne Pardubice. Dvaadvacátého prosince mu však v klubu končí smlouva, o jejímž prodloužení zatím nejednal. "Bereme to měsíc po měsíci a uvidí se po Vánocích," podotkl Krejčí.

Útočník Philadelphie Jakub Voráček, který momentálně hraje za tým Lev Praha, věří v brzký konec výluky. "Vždycky jsem byl optimista," řekl Voráček s tím, že doufá, že se zámořská soutěž rozjede ještě do poloviny ledna. "Když ne, tak budu hrát za Lva a pokusím se udělat co nejlepší výsledek pro tým," dodal.

Vedení soutěže a NHLPA jednaly naposledy minulý týden ve čtvrtek v New Yorku, opět však nedokázaly najít společnou řeč a jejich představy jsou údajně stále hodně vzdálené. Výkonný ředitel hráčské asociace Donald Fehr oznámil, že NHL odmítla všechny návrhy, které hráčská asociace NHLPA předložila. Přitom předchozí rokování hráčů v čele s hvězdným Sidneym Crosbym a majitelů, trvající celkem 17 hodin, dávala naději, že se stanoviska obou stran sbližují.

NHL je ve výluce od 15. září. Odbory se s kluby přou zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí okamžitě snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát, NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení dojít postupně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články