Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sýkora s Židlickým otočili zápas s Flyers, Devils mají první mečbol

Newark (USA) - Hokejisté New Jersey i díky gólům a přihrávkám Petra Sýkory a Marka Židlického otočili v druhém kole play-off NHL zápas s Philadelphií z 0:2 na 4:2 a vedou v sérii 3:1 na zápasy. Postup do finále konference - první od roku 2003 - mohou Devils vybojovat v úterý ve Philadelphii.

Radost hráčů New Jersey
zdroj: ISIFA

Letci přitom vstoupili do utkání velmi nadějně a díky trefám Hartnella v přesilovce a Girouxe v oslabení v rozmezí necelých dvou minut vedli po čtrnácti minutách 2:0. Jenže opět se potvrdilo pravidlo, že kdo vstřelí úvodní gól, prohraje.

Ještě do první přestávky se domácím podařilo vyrovnat. Na začátku 16. minuty se po Židlického přihrávce v přesilové hře trefil Sýkora, dvě minuty před sirénou pak svým premiérovým gólem v kariéře v play-off vyrovnal sám Židlický.

Jakub Voráček (Flyers): Musíme být schopní to udržet. Vedeme 2:0 a za chvíli je to pryč. Opravdu se musíme soustředit na obranu a nelítat po celém hřišti jak blázni, což se nám vymstilo.

Ve druhé třetině pak Ďáblové na ledě dominovali, což dokazoval i poměr střel 16:5. Kýženého vedoucího gólu se dočkali ve 38. minutě, kdy se po přihrávkách Sýkory a Henriqua trefil Dainius Zubrus. Ovšem nebýt několika skvělých zákroků brankáře Ilji Bryzgalova, mohli mít domácí mnohem větší náskok.

I ten nejtěsnější jim však nakonec stačil. Letci se už ve zbytku zápasu neprosadili a v poslední minutě přidal pojistku na výhru New Jersey trefou do prázdné branky znovu Zubrus.

Brankář Martin Brodeur, který oslavil 40. narozeniny, přispěl k vítězství 20 zákroky a byl vyhlášen druhou hvězdou večera. "Předvedli jsme skvělý výkon. Nezačali jsme podle svých představ, schytali jsme dva tvrdé zásahy, ale dokázali jsme se z toho oklepat a pak jsme na ledě dominovali," radoval se oslavenec.

Petr Sýkora (Devils): Girouxe jsme úplně vymazali. Snažíme se hrát tak, aby museli jet přes tři, čtyři hráče. (V předchozí sérii) proti Pittsburghu jeli mnohokrát za zápas tři na dva, dva na jednoho, vždycky se dostávali do takových situací. My se snažíme, aby to neměli, aby pořád museli si to vydřít.

"Musím se jen divit sám sobě, že jsem stále schopen chytat v nejlepší lize na světě," pronesl trojnásobný vítěz Stanley Cupu. "Nic neberu jako samozřejmost. Opravdu si užívám každý moment. Zvlášť letošní rok je pro mě úžasný. Stárnu, zatímco z mladých kluků se stávají hvězdy, a já jsem u toho," vyjádřil se Brodeur.

Kromě toho, že ji dělí zápas od vyřazení, má Philadelphia ještě jeden problém. Claude Giroux totiž v závěru druhé třetiny fauloval zákrokem na hlavu střelce dvou gólů Zubruse a může se stát, že ho disciplinární komise pro příští utkání suspenduje. "Stalo se to hrozně rychle, hokej je prostě rychlá hra. Myslím, že to bude v pořádku," nedělal si starosti Giroux.

Po devatenácti letech vybojovali účast ve finále konference hokejisté Los Angeles. Poté, co v prvním kole vyřadili 4:1 na zápasy nejlepší tým základní části Vancouver, udělali krátký proces i s mužstvem ze St. Louis a vyhráli sérii 4:0.

V nedělním posledním duelu zvítězili Králové 3:1 zejména díky dvěma gólům kapitána Dustina Browna a opět skvělému výkonu brankáře Jonathana Quicka, který zneškodnil 23 z 24 střel Blues.

Los Angeles jsou teprve třetím týmem v historii NHL, který postoupil do finále konference z osmého místa po základní části. Předtím se to povedlo pouze předloni Montrealu a o další čtyři roky zpět to dokázal i Edmonton, jenž nakonec prohrál až ve finále Stanley Cupu s Carolinou.

"Všechno nám před dnešním zápasem hrálo do karet a moc jsme chtěli postup oslavit na domácím ledě. Jsme rádi, že se nám to povedlo. Ale jsme teprve v polovině, ještě máme před sebou dlouhou cestu. Ovšem je vidět, že jdeme správným směrem," prohlásil útočník Jarrett Stoll.

Naopak v kabině hokejistů St. Louis, kteří v základní části nasbírali 109 bodů, zavládlo zklamání. "Všichni jsme cítili, že máme výjimečnou sezonu. Naším cílem bylo vyhrát Stanley Cup. Ale můžeme se z toho pokusit poučit a získané zkušenosti zúročit v příští sezoně," uvedl útočník Chris Stewart.

Blues podobně jako předtím Vancouver marně hledali zbraň na brankáře Quicka, který je mezi třemi kandidáty na zisk Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezony. Ve čtyřech zápasech inkasoval Quick pouhých šest gólů, přičemž nekapituloval ani jednou ze sedmnácti přesilových her.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články