Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rusové finskému vzepětí odolali, po výhře 5:3 berou bronz

Kolín nad Rýnem ‒ Jednoznačná záležitost Rusů, velké finské vzepětí, ale nakonec bronzová radost sborné, tak vypadalo utkání o třetí místo na hokejovém mistrovství světa. Rusko vedlo v polovině utkání už 4:0, Suomi sice dokázali na začátku třetí třetiny snížit na rozdíl jediného gólu, Kučerov ale Rusy svým zásahem na 5:3 definitivně uklidnil.

Hokejisté Ruska se radují z gólu v síti Finska
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Už v první třetině herně jednoznačný zápas zlomily na stranu sborné tři zásahy mezi 22. a 29. minutou. Pro brankáře Korpisala skončil zápas po čtvrtém gólu Kiseleviče a vypadalo to, že ve zbytku zápasu už o nic nepůjde.

Jenže Finy nastartovala branka Rantanena těsně před druhou sirénou, zkraje třetí třetiny se prosadili i Lehtonen se Savinainenem a z jasného ruského triumfu bylo najednou drama. Sbornou ale uklidnil dorážkou vlastní střely Kučerov a Finové už se na obrat nezmohli.

"Jsme šťastní za bronz, ale spokojení nejsme. My jsme včera nepodlehli Kanadě, ale prohráli jsme si to sami. Kanada hrála dobře, ale my jsme převedli stupidní třetí třetinu. Proto nehrajeme o zlato, ale máme bronz," podotkl Bogdan Kiselevič.

Osala hned v první minutě svou tečí vystrašil Vasilevského, jinak se ale v celkově nezáživné první třetině do šancí dostávali téměř výhradně Rusové. Panarin z ostrého úhlu trefil tyčku, Andronov těsně před brankou neuspěl, a tak se ujala až střela Guseva, který si ideálně najel na zpětnou přihrávku Antipina a z kruhu prostřelil Korpisala.

Finové si do prostřední části přinesli přesilovku po vyloučení Kučerova těsně před koncem první třetiny. Jejich trápení v početní výhodě ale pokračovalo, naopak Ničuškin ujel do brejku a předložil neodmítnutelnou nabídku Tkačovovi.

Druhý gól Rusy uklidnil a potvrdil jejich dominanci na ledě v první polovině utkání. Když se navíc při trestu Savinainena trefil podruhé Gusev a obránce Kiselevič z kruhu prostřelil Korpisala počtvrté, vypadalo to s finskými nadějemi bledě.

"Dvě třetiny jsme hráli dobře, ale pak jsme dali soupeři šanci a on dal tři góly. Mohlo nás to znervóznit, protože ještě zbývalo hodně času, ale zůstali jsme klidní. Věřili jsme si, Vasilevskij byl skvělý a nedovolili jsme Finům moc přesilovek," řekl Kučerov.

Do branky v krizové situaci putoval ve 29. minutě do finské branky hrdina čtvrtfinále Säteri a výkon jeho spoluhráčů se začal pomalu zlepšovat. Aho trefil z prostoru mezi kruhy beton Vasilevského, střela Kemppainena z ostrého úhlu skončila ve vnější síťce, nakonec se ale Finové dočkali. Po chybné rozehrávce Bělova získal puk Filppula a jeho nahrávku zametl do branky volný Rantanen.

Gól 27 sekund před přestávkou Suomi definitivně nakopl a na začátku třetí části to byli oni, kdo diktoval tempo hry. A když si Vasilevskij srazil lapačkou do branky nahození Lehtonena, začalo se rýsovat drama, které navíc při vyloučení Guseva podpořil dalším gólem Savinainen.

Ruský trenér Znarok si vybral oddechový čas a probudili se i do té doby trochu ospalí diváci v kolínské hale. Odměnou jim byla akce Kučerova, který si dobruslil vlastní vyraženou střelu a v pádu protlačil puk za Säteriho.

Finové se odhodlali už tři a čtvrt minuty před koncem k power play, do žádné výraznější šance už se ale nedostali. Sborná přišla ještě v poslední minutě o zraněného kapitána Bělova, dvoubrankové vedení už ale uhájila.

Finové sice ze čtvrtého místa v základní skupině B prošli do semifinále, ale medailí si chuť z nevydařené sezony nespravili. "Odehráli jsme opravdu dobrý zápas s USA na cestě do semifinále, ale včera byli Švédové o hodně lepší než my. Měli jsme šanci ještě dnes, ale nepovedlo se to. Rusové hráli dobře," uznal finský útočník Valtteri Filppula.

Rusko - Finsko 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Gusev (Antipin, Ničuškin), 22. Tkačov (Ničuškin, Zub), 28. Gusev (Panarin, Dadonov), 29. Kiselevič (Namestnikov, Ničuškin), 49. Kučerov (Kuzněcov, Bělov) - 40. Rantanen (V. Filppula), 42. Lehtonen (Aho), 46. Savinainen (Rantanen, Aho). Rozhodčí: Gouin, Iverson (oba Kan.) - Lhotský (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 16 182.

Rusko: Vasilevskij - Orlov, Kiselevič, Bělov, Antipin, Mironov, Provorov, Zub - Ničuškin, Andronov, Tělegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Kuzněcov, Panarin - Plotnikov, Barabanov, Tkačov - Namestnikov. Trenér: Oleg Znarok.

Finsko: Korpisalo (29. Säteri) - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Kukkonen, Hietanen, Lehtonen, Jaakola, Järvinen - Rantanen, V. Filppula, Savinainen - Puljujärvi, Aho, Pyörälä - Pihlström, Kemppainen, M. Aaltonen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články