Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kanaďané si pohlídali postup do semifinále proti srdnatě bojujícím Němcům

Kolín nad Rýnem – Cesta domácího Německa vyřazovacími boji skončila ve čtvrtfinále na velkém favoritovi po porážce 1:2. Kanada však z velké herní i střelecké převahy vytěžila pouze dvě branky po trefách Scheifeleho a Skinnera, a tak po snížení Yannicka Seidenberga ještě Němci pomýšleli v závěru na srovnání. Kanadu čeká v semifinále sborná.

Utkání Kanada - Německo
zdroj: ČTK/DPA autor: Monika Skolimowska

Kanaďané se mohli opět opřít o perfektní přesilové hry, ve kterých si drželi před utkáním vynikající úspěšnost 48 %. V početních výhodách si znovu vytvářeli dostatek příležitostí, ale německé naděje na dobrý výsledek držel brankář Grubauer. Přesto se v početní převaze prosadil alespoň Scheifele a po něm zvýšil na rozdíl dvou branek Skinner.

Němci čelili velkému kanadskému tlaku prakticky po celý zápas, ve druhé části se zmohli jen na jeden střelecký pokus, ale stále si udržovali jen dvoubrankovou ztrátu. Svou šanci poté ve třetí části využil Yannick Seidenberg, který ujel v oslabení a připravil závěrečné drama. Kanaďané si však konec utkání pohlídali a po postupu se mohou těšit na prestižní duel s Ruskem.

Němci takticky plnili plán držet krok s Kanadou co nejdéle a to se jim v první třetině dařilo skoro až do přestávky. Proti Kanaďanům dohrávali souboje, praktikovali aktivní forčeking a dělali svému soupeři velké problémy. Hráči s javorovým listem na dresech se zpočátku nedokázali proti důsledné hře Německa prosadit a bojovné utkání narušil až O’Reilly, který ze strany nastřelil Grubauerovu tyč.

Na druhé straně prověřil pozornost Pickarda při chuti hrající Schütz, který vyrovnával v závěru utkání proti Lotyšsku. Bezbrankový stav prolomil až v osmnácté minutě Scheifele, který po přiťuknutí od O’Reillyho otevřel v přesilovce skóre. Kanaďany vstřelený gól uklidnil a do přestávky už Němce k ničemu nepustili.

Kanaďané však ve druhé části ještě přidali a Němce začali přehrávat. S přibývajícím časem se kanadský tlak stupňoval a javorové listy zasypávaly Grubauera sprškou střel. V zajímavé pozici se ocitl mladíček Marner, který se však z otočky neprosadil. Němci se z hluboké defenzivy nedokázali vysvobodit a nakonec čelili dvaceti střelám.

Vyrovnat mohl v ojedinělé šanci obránce Dennis Seidenberg, který se dostal při přesilové hře k odraženému puku, ale z velkého nápřahu minul Pickardovu branku. A tak udeřilo na druhé straně, kdy se nakonec ujala dorážka volného Skinnera, který tak zvýšil na 2:0. Němci se v druhé části zmohli jen na jediný střelecký pokus do prostoru branky.

Kanaďané praktikovali rychlý celoplošný hokej, kdy útočníci dobruslovali německé protiútoky už v zárodku, a tak se Sturmovi svěřenci nemohli dostat k pořádnému zakončení. Kanadský tlak neutichl ani v průběhu závěrečné části. V další početní výhodě se dostal k nebezpečnému zakončení opět O’Reilly, který ale pouze otřel střelu o břevno.

Kanadskou pohodu ale narušil Yannick Seidenberg, který ve vlastním oslabení upláchl obráncům a v samostatném úniku vymíchal Pickarda povedeným bekhendovým blafákem. Nutno ale dodat, že se kanadskému brankáři zákrok příliš nepovedl a špatným postavením nechtěně napomohl soupeři. Zadělal tak na závěrečné drama. To se ale nakonec vůbec nekonalo, Kanaďané si závěr utkání pohlídali a nedopustili vážnější ohrožení vlastní branky.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále: Německo - Kanada 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 54. Y. Seidenberg (Ehrhoff) - 18. Scheifele (R. O'Reilly, Marner), 39. Skinner (Matheson, Scheifele). Rozhodčí: Hribik (ČR), Stricker (Švýc.) - Ritter (USA), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:4, navíc D. Wolf (Něm.) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 16 653.

Německo: Grubauer - Reul, Ehrhoff, Müller, D. Seidenberg, Abeltshauser, Hördler, Krueger - Y. Seidenberg, Kahun, Kink - Reimer, Draisaitl, Ehliz - Plachta, Hager, Macek - D. Wolf, Schütz, Tiffels - Fauser. Trenér: Marco Sturm.

Kanada: Pickard - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Ch. Lee - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články