Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Němci postoupili přes Lotyše i díky brance z ofsajdu, čtvrtfinále vystřelil v nájezdech Tiffels

Kolín nad Rýnem - Německá reprezentace potvrdila, že se jim proti Lotyšsku nesmírně daří. Tentokrát Němci přehráli oblíbeného soupeře v infarktovém utkání o postup do čtvrtfinále a po vítězství 4:3 na samostatné nájezdy poslali Lotyše domů. Lotyšsko přitom ještě v poslední minutě vedlo 3:2, ale v závěru srovnal Schütz a nájezdy rozhodl Tiffels. Německo si zahraje ve vyřazovacích bojích s Kanadou.

Lotyšský brankář Elvis Merzlikins v souboji s Felixem Schutzem z Německa
zdroj: ČTK/AP autor: Monika Skolimowska

Lotyšsko znovu nezvládlo utkání proti Německu a po vyřazení z olympijské kvalifikace musí od stejného soupeře spolknout další hořkou pilulku, tentokrát po zápase o postup do čtvrtfinále mistrovství světa. Němci vedli už 2:0, přičemž první branka Wolfa padla po předchozím neodpískaném ofsajdu, neboť Ehrhoff předtím střílel až za modrou čárou.

Lotyšům se sice povedl skvělý obrat, ale vedení 3:2 v závěru nedokázali udržet. Německo tak ovládlo čtyři poslední vzájemné duely na světových šampionátech a navrch přidalo postup na zimní olympijské hry na lotyšský úkor. Lotyšsku nakonec nepomohl ani skvělý výkon brankáře Elvise Merzlikinse, který si připsal celkově 37 zákroků. Nakonec vyšel z duelu jako vítěz Philipp Grubauer z Washingtonu Capitals, který Němce posílil na poslední chvíli.

Němce hnala za vítězstvím vyprodaná kolínská aréna a výborná atmosféra se projevila na aktivitě domácích hráčů. Ti zasypávali Merzlikinse v lotyšské brance jednou střelou za druhou, ale v první třetině zůstal stoprocentní, když si připsal 19 jistých zákroků. Když už nedosáhl maskou na střelu Ehlize, pomohla mu tyč. Německý tlak se umocnil v přesilových hrách, ale lotyšská obrana odolávala.

Na druhé straně se v jediné šanci Lotyšů objevil veterán Sprukts, ale z pozice mezi kruhy netrefil Grubauerovu branku. Svěřencům Boba Hartleyho to však nevadilo, po pasivně odehrané první třetině drželi nerozhodný stav, po přestávce se navíc osmělili a přidali také častější útočné výpady.

Ale německá převaha pokračovala také ve druhé třetině. Po pěkné kombinaci mohl otevřít skóre Reimer, kterému nabil Draisaitl, ale Merzlikinse nepřekonal. Pak hru rozhýbala lotyšská přesilovka, při které dvakrát pálil zástupce extraligového Zlína Roberts Bukarts, ale Němci zahrozili i v oslabení. První branka však padla až při rovnovážném počtu hráčů na ledě.

A hned se jednalo o kontroverzní situaci, kdy německý kapitán Ehrhoff střílel až za modrou čárou, ale hra pokračovala a před Merzlikinsem byl nejdůraznější Wolf – 1:0. Neuběhlo ani třicet sekund a Němci zvýšili na rozdíl dvou gólů, kdy střelu Kinka dorazil Dennis Seidenberg. Poté se blýskl parádním zákrokem hokejkou Grubauer, ale Lotyši se přeci jen dočkali snížení po další příležitosti Skvorcovse.

Lotyši vycítili šanci, naopak Němci poněkud znervózněli. Duel se ještě více zdramatizoval po srovnání Spruktse ve 49. minutě, který se štěstím prostřelil Grubauera. Rázem byl stav 2:2 a o postupu tak mohla rozhodnout příští chyba. V závěru těžili lotyšští hráči také z faktu, že domácí obecenstvo poněkud ochladlo. Skvělou příležitost měli Lotyši v přesilové hře a nabídkou nepohrdli.

Jednoduchou akci předvedli Balinskis s Džerinšem. Lotyšský obránce vypálil po ledě a Džerinš, který v extralize nastupuje za Hradec Králové, tečoval mimo Grubauerův dosah. Když už to vypadalo, že Lotyše postup nemine, vyrovnal v závěru při německé power play u tyčky volný Schütz a šlo se do prodloužení.

V nastavení mohl rozhodnout Girgensons, ale Grubauer ho při zákroku vybruslil a levým betonem pokryl volné místo u tyčky. Utkání tak dospělo až do nájezdů, ve kterých se jako jediný prosadil Tiffels a poslal Němce do čtvrtfinále.

Skupina A: Německo - Lotyšsko 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 32. D. Wolf (Ehrhoff, Reimer), 32. D. Seidenberg (Kink, Müller), 60. Schütz (Draisaitl), rozhodující sam. nájezd Tiffels - 39. Skvorcovs (Sotnieks), 49. Sprukts (Indrašis, Sotnieks), 57. Džerinš (Balinskis, Roberts Bukarts). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Ritter (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:1. Diváci: 18 797.

Německo: Grubauer - Ehrhoff, Hördler, Reul, Müller, D. Seidenberg, Abeltshauser, Krueger - Plachta, Kahun, Kink - Fauser, Schütz, Tiffels - Hager, Draisaitl, D. Wolf - Reimer, Ehliz, Y. Seidenberg - Macek. Trenér: Marco Sturm.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis - Pavlovs. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články