Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Švýcaři si vyšlápli na Kanadu, rozhodly Herzogovy bekhendy

Paříž ‒ Kanada poprvé na mistrovství světa padla. Postarali se o to Švýcaři, kteří otočili nepříznivě se vyvíjející duel z 0:2 na konečných 3:2 v prodloužení. Hrdinou utkání se stal centr čtvrté formace Fabrice Herzog, který nejprve snížil a v nastavení se opět prosadil parádní bekhendovou střelou do horního rohu.

Utkání Kanada - Švýcarsko
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Pomyslný duel o první místo ve skupině rozehrála lépe Kanada, která si vytvořila dvoubrankový náskok po trefách O’Reillyho a Marnera. Švýcaři se z těžkého úvodu dlouho vzpamatovávali, ale s první vstřelenou brankou Herzoga přišel obrat. Po Praplanově šťastném vyrovnání už Švýcaři v závěru dominovali a v prodloužení dokonali obrat po druhé trefě Herzoga.

Švýcarům se vyplatilo střídání brankářů, ve formě chytající Genoni nahradil na turnaji nevýrazného Hillera a další branku už nepustil. Díky zisku dvou bodů tak nakročili jednou nohou do play-off, Kanada i přes porážku zůstává v čele skupiny B.

Duel o průběžné první místo v pařížské skupině měl v úvodu jasný průběh. Kanaďané dostali k dispozici přesilovou hru díky brzkému švýcarskému faulu a potvrdili, že se jim v ní výrazně daří. Typický důraz v předbrankovém prostoru předvedl O’Reilly, který nadvakrát překonal Hillera. V sedmé minutě zvýšil mladíček z Toronta Marner už na 2:0, když vracel puk na Pointa, ale bruslí si ho srazil do vlastní sítě Loeffel.

Dva rychlé góly Hiller psychicky nevydržel a naštvaně odjel na střídačku, do rozjetého zápasu tak naskočil Genoni. Opaření Švýcaři se dlouho nemohli vzpamatovat z nepříjemně se vyvíjejícího startu a po zbytek první části nepředstavovali pro Pickarda v kanadské brance větší ohrožení. Postupně se však osmělili a švýcarská hra se zvedla.

Pro Švýcary však mohlo být ještě hůř v pokračujícím oslabení na začátku druhé třetiny, ale střelu Leeho od modré čáry tečoval Schenn jen do tyče. Střeleckou smůlu na turnaji mohl poté protrhnout Simmonds, jenže v dobré pozici nezasunul puk do odkryté brány, když nastřelil za přispění švýcarského obránce Martiho opět pouze tyč.

Nejvážnější příležitost si Švýcaři vypracovali za přispění špatné kanadské rozehrávky. Duchene rozehrál zpoza branky do nebezpečného prostoru před Pickarda, Kanaďané si dávali přednost a než si puk stáhl Skinner, vypálil bez delšího čekání Suter, jenže Pickarda nepřekonal. Hokejisté helvétského kříže se sice vyrovnali soupeřům tvrdostí, ale z minima šancí se nedokázali prosadit střelecky, a tak si Kanada držela dvoubrankový náskok.

Naději mohl Švýcarům vykřesat znovu Suter, ale Pickard obstál při jeho dorážce Diazovy střely. Kontaktní gól však přece jen přišel. V přesilové hře se parádně trefil bekhendem do horního rohu Herzog a postaral se o závěrečné drama. Švýcaři následně ožili a k vyrovnání jim pomohl nepovedeným zákrokem Pickard. Praplanovo nahození od mantinelu si totiž srazil o vlastní hokejku do branky.

V závěru se mohlo rozhodnout na obou stranách. Nejdřív hrála přesilovku Kanada, poté zase Švýcarsko, ale branka už nepadla, a tak se šlo do prodloužení. V nastavení měli postupně šance Kanaďan Scheifele a na druhé straně Rufenacht, ale kanadský kapitán Giroux jel jako jediný sám na brankáře. Jenže tváří v tvář Genonimu zazmatkoval a trest přišel vzápětí na druhé straně. Herzog se protáhl kanadskou obranou a dalším bekhendem do růžku zařídil Švýcarům vítězství.

Skupina B: Kanada - Švýcarsko 2:3 v prodl. (2:0, 0:0, 0:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. R. O'Reilly (Marner, Parayko), 7. Marner (Ch. Lee, Konecny) - 47. Herzog (Praplan, Richard), 50. Praplan (Hollenstein), 64. Herzog (Untersander, Ambühl). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Salonen (Fin.) - Leermakers (Niz.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 12 932.

Kanada: Pickard - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Ch. Lee, Morrissey - MacKinnon, Scheifele, R. O'Reilly - Simmonds, Giroux, Killorn - Skinner, Duchene, Couturier - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Švýcarsko: Hiller (7. Genoni) - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Praplan, Hollenstein, Haas - Ambühl, Suter, Brunner - Suri, Herzog, Richard - Bodenmann. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články