Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Slovinci se loučí s elitou, Bělorusku podlehli 2:5

Paříž – V klíčovém duelu o záchranu v české skupině B na mistrovství světa Bělorusové porazili Slovince 5:2. Rozhodla druhá třetina, kdy svěřenci kanadského kouče Dava Lewise skórovali hned čtyřikrát. Slovinci zůstávají s jedním bodem na chvostu tabulky a loučí se s elitou. Bělorusové se bez ohledu na výsledek svého posledního duelu udrží v případě, že ve skupině A neskončí poslední pořadatel příštího světového šampionátu Dánsko nebo když sedmý tým v Kolíně nad Rýnem nebude mít lepší bilanci než oni. V úterý ještě hrají s Norskem.

Běloruští hokejisté
zdroj: Reuters

Veledůležitý zápas o záchranu netáhl. Není divu, utkání obou týmů patří na turnaji mezi nejméně navštěvované. Chlad v pařížské hale zmírnilo alespoň sedm gólů.

Když Rodman otočil na sklonku úvodní části stav skóre na 2:1, na tvářích slovinských hráčů byla vidět radost a nabuzení. Z lící však během druhé dvacetiminutovky všechen elán vyprchal. Mohli za to čtyři Bělorusové: Kovyršin, Pavlovič, Šinkjevič a kapitán Stas. Čtyři góly, čtyři hřebíky do slovinské rakve.

"Jsme samozřejmě po této porážce hodně smutní. Začali jsme dobře, ale ve druhé třetině jsme měli několikaminutové špatné pasáže. Tam jsme si zápas prohráli," řekl slovinský útočník Jan Urbas.

"Lepší pozdě než nikdy," pochvaloval si první úspěch na turnaji gólman Běloruska Kevin Lalande. "Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Po první třetině se to mohlo zlomit na obě strany. Náš výkon v první třetině nebyl takový, jaký jsme potřebovali k výhře. Ale ve druhé jsme hráli opravdu dobře," dodal Lalande. 

Dva obraty

Slovinci přitom nezačali zle. První tutovku měl Robar. Ve 3. minutě přečíslili Slovinci běloruskou obranu, ale Lalande se stačil rychle přesunout a puk zachytil. Pak se ovšem nováček v elitní skupině sám zřekl převahy, když na trestnou lavici putovali Gregorc a Kranjc. V početní výhodě musel gólman Krošelj řešit několik ošemetných situací.

Nebezpečí přicházelo z mezikruží. Slovinec Kovačevič ale Lalanda nenachytal. Gólově to tak zajiskřilo na druhé straně. Pavlovič potvrdil, že se mu střelecky na turnaji daří, a trefil se z protiútoku přesně pod horní tyčku. Slovinci zareagovali vcelku rychle, v přesilovce srovnal Jeglič. A těsně před koncem otočil vývoj krásnou trefou Rodman.

Třetina slovinské hrůzy

Jenže uběhlo jen 29 sekund z druhé dvacetiminutovky a bylo opět vyrovnáno. Gólový úspěch si připsal Kovyršin.

Zatímco v první třetině pálily oba týmy, které toho na šampionátu zatím moc nestřílely, ostošest, druhá část už tak slavná nebyla. Slovinci se nedokázali prosadit v přesilovce, a tak přišel trest na druhé straně. Ve správný moment stál na správném místě Pavlovič a odražený kotouč usměrnil do sítě.

Slovinci vypadli z rytmu. Po delší odmlce zkusil štěstí z úhlu Sabolič. Lalande byl na místě. Radovat se mohli naopak znovu Bělorusové. Pavlovič nahodil puk křížem brány a Šinkjevič tečoval přesně – 4:2. Děsivou třetinu z pohledu Slovinců završil 17 sekund před druhou sirénou běloruský kapitán Stas, který se prosadil vleže na hraně brankoviště.

Bělorusové se ve třetí třetině stáhli do obrany a Slovinci se ještě nechtěli vzdát. Střílel Vidmar, Urbas ani Muršak z dorážek neuspěli. Kovačevič trefil tyčku a nevyšla ani Verličová teč. To bylo ze slovinské strany vše.

Slovinsko - Bělorusko 2:5 (2:1, 0:4, 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Jeglič (Verlič, Sabolič), 20. D. Rodman (Kovačevič, Pretnar) - 14. Pavlovič (Šinkevič, Linglet), 21. Kovyršin (A. Kosticyn, S. Kosticyn), 30. Pavlovič (Šinkevič), 39. Šinkevič (Pavlovič, Linglet), 40. A. Stas (Stefanovič). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Stricker - Kaderli (oba Švýc.) Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 5:5, navíc Robar (Slovin.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 7158.

Slovinsko: Krošelj - Kovačevič, Pretnar, Gregorc, Robar, Vidmar, Kranjc, Podlipnik, Repe - Jeglič, Tičar, Sabolič - Verlič, Muršak, Urbas - D. Rodman, Goličič, Ograjenšek - Kuralt, Mušič, Pem. Trenér: Nik Zupančič.

Bělorusko: Lalande - Korobov, Lisovec, Šinkevič, Chenkel, Jevenko, Vorobej - S. Kosticyn, Kovyršin, A. Kosticyn - Šarangovič, Linglet, Pavlovič - Kulakov, Děmkov, A. Stas - Drozd, A. Volkov, Kogalev - Stefanovič. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články