Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Dánové rozesmutnili domácí Němce, v prodloužení rozhodl Regin

Kolín nad Rýnem - Reprezentanti Německa si na domácím šampionátu notně zkomplikovali situaci v honbě za vytouženým postupem do play-off. V těsném zápase proti Dánsku přišli o dvougólové vedení a v prodloužení padli po brance Regina 2:3. Dánové mohou děkovat za vítězství brankáři Dahmovi, který několikrát vychytal jasné gólové šance Německa včetně klíčového zákroku v nastaveném čase před rozhodující trefou.

Německý brankář Danny Aus den Birken v zákroku proti Nichlasi Hardtovi z Dánska
zdroj: ČTK/DPA autor: Monika Skolimowska

Němci nezvládli nepříjemný zápas proti Dánsku. Utkání měli přitom dobře rozehrané a vše nasvědčovalo tomu, že si připíší tři body. Zápasu ale vtiskly ráz dvě gólové pasáže. Nejprve se prosadili na začátku utkání dvakrát domácí po slepených trefách Reimera a Maceka. Jenže podobně si vedli také Dánové, kteří to stihli ještě rychleji. V průběhu 25 sekund smazali ztrátu a poté už dominovali oba brankáři.

Dánský gólman Dahm byl ve větší permanenci a jeho výkon postupně gradoval. V závěru vychytal několik německých příležitostí a vrchol si nechal na prodloužení. V něm se vytáhl brilantním zákrokem, po kterém rychle otočil hru Ehlers, vyslal do úniku Regina a ten prostřelil Aus den Birkena. Dánům tak přisoudil bod navíc, Němcům budou naopak body výrazně chybět.

Němci nutně potřebovali zvítězit, aby se přiblížili v tabulce čtvrtým Lotyšům a polepšili si v honbě za play-off. A tak se od začátku hnali do útoku. Hned po necelé půl minutě hry se do dobré příležitosti dostal Tiffels, kterého vybídl rychlou přihrávkou od mantinelu Ehliz. Jenže dánský brankář Dahm v první zkoušce obstál.

Aktivita domácích v následujících minutách gradovala a výsledkem byly dva slepené góly v průběhu 77 sekund. Nejprve se trefil Reimer, kterému se podařilo efektivně trefit puk ze vzduchu z dorážky Ehlizovy střely. Poté se protáhl podél pravého mantinelu Yannic Seidenberg a před brankou úspěšně číhal na teč Macek.

Němci ale doplatili na nepovedenou pasáž v 17. minutě. Stormovi se podařilo po zásahu bruslí do puku ještě ťuknout hokejkou, a tak snižující gól mohl platit. Domácí reprezentace se nestihla ani vzpamatovat a po 25 sekundách byl dvoubrankový náskok pryč. Poulsen se dostal k dorážce po nešťastném zákroku Aus den Birkena v německé brance a bylo srovnáno.

Šokovaní Němci se mohli vrátit do vedení v polovině utkání, ale volný Macek minul v přesilovce poskakující kotouč před prázdnou brankou. Němečtí hokejisté znovu stupňovali tlak, jenže ten utnul zbytečný faul Tiffelse. V oslabení navíc zatáhl Reul za ruční brzdu v podobě sekání a Dánové měli k dispozici dvojnásobnou početní výhodu dlouhou 77 sekund. Německá defenziva však odolala, a tak vyrovnané skóre vydrželo do závěrečné části.

Vyvrcholení zápasu přišlo až v závěru. Poté, co se neujala výborná šance Kinka, který nepřekonal přesunuvšího Dahma, se neprosadil z dorážky ani Yannic Seidenberg. Rozhodnutí měl na hokejce Reimer, ale pár sekund před koncem pouze nastřelil Dahmovu lapačku. Utkání tak skončilo po šedesáti minutách nerozhodně a na řadu přišlo prodloužení. Ústřední roli v něm převzal Dahm, který nejprve udržel Dány ve hře, a po jeho zákroku se do přečíslení dostala dvojice Ehlers–Regin, přičemž druhý jmenovaný rozhodl o vítězství Dánska 3:2.

Skupina A: Německo - Dánsko 2:3 v prodl. (2:2, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Reimer (Ehliz, D. Seidenberg), 10. Macek (Y. Seidenberg, Kahun) - 17. Storm (Kristensen, Jakobsen), 17. Poulsen (Christensen), 62. Regin (Ehlers, Dahm). Rozhodčí: Hribik (ČR), Linde (Švéd.) - Lhotský (ČR), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 18 629.

Německo: Aus den Birken - Reul, Ehrhoff, Müller, D. Seidenberg, Abeltshauser, Hördler, Krueger - Macek, Kahun, Y. Seidenberg - Ehliz, Tiffels, Reimer - Plachta, Schütz, Gogulla - Kink, Fauser, D. Wolf. Trenér: Marco Sturm.

Dánsko: Dahm - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell - Meyer. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články