Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Francie nechala vzkřísit Bělorusy, ale nakonec se radovala po nájezdech

Paříž – Hokejisté Francie vydřeli výhru nad Běloruskem 4:3 po samostatných nájezdech. Domácí vedli o dva góly, soupeři dokázali vývoj otočit, ale Bellemare stačil srovnat. V nájezdech rozhodl Da Costa. Francouzi tak stále živí naději na postup do čtvrtfinále, Bělorusové si připsali na turnaji první bod a zůstávají v české skupině B poslední.

Francie - Bělorusko
zdroj: Reuters

Francie nedokázala navázat na výborné výkony, přesto Bělorusko udolala. Ještě ve čtvrtek domácí borci zle trápili Kanadu, se kterou prohráli těsně 2:3. Ve druhé části pátečního zápasu proti Bělorusku hokejistům země galského kohouta docházely síly. Agresivita byla ta tam.

Zpočátku to vypadalo, že ani pátý vzájemný zápas na MS se nepromění ve velkou přestřelku. Nikdy nepadly více než čtyři góly. Bělorusové se bezcílně ploužili halou v Paříži, domácí hru kontrolovali.

Když Fleury zvyšoval v úvodu druhé třetiny na 2:0, dalo se odhadnout, že papírové předpoklady se naplní. Jenže kandidát na účast ve čtvrtfinále najednou ztratil jiskru a outsider se probudil. V závěru mohl několikrát rozhodnout, v nájezdech do třetí série vedl, ale pak nastoupil na led Da Costa a dvakrát zacvičil s gólmanem Lalandem.

Typické údery Francie na úvod

Francie už ve druhé minutě naznačila, co jí na šampionátu zdobí – rychlý přechod do útoku. Perret uzmul puk a namířil si to vstříc Lalandově brance. Běloruský gólman byl úspěšný nejen proti němu, ale i proti dorážejícímu Douaymu. Hra se pak odvíjela v rozháraném rytmu. Žádné z mužstev si nedokázalo vytvořit větší tlak, střídala se spíše méně nebezpečná nahození. Uspávací pasáž rázně utnul ve 13. minutě přesnou trefou pod horní tyčku Sacha Treille.

Manavian na chvíli zapomněl na svou řeznickou práci v obraně a vytvořil si slibnou šanci. Dojel si vlastní střelu, objel vyjetého Lalanda a jen kousek mu chybělo, aby puk efektně nezasunul za tyčku.

Nenápadná změna

Na Treille navázal v úvodu druhé třetiny skvělou ranou do horní části branky Fleury – 2:0. Bělorusové se ne a ne najít. Jejich výkon byl stále bez nápadu a navíc působil dost pasivně. Až ve 24. minutě se do šance prodral Kulakov, jenže zařízení netrefil. Pak zničehonic se odražený puk dostal před Pavloviče a ten ze vzduchu zavěsil za Huetova záda.

Několik minut pak rozhodčí diskutovali o situaci po vhazování. Hokejka v Lamperierově ruce zajela nepříjemně mezi nohy nebohého běloruského střelce. Ten se svalil na led a následně ho odvedli s bolestivou grimasou do kabin. Trest se z toho nakonec nevyklubal. Bělorusové museli brzy řešit další problémy, útočníka Karabana museli odvést ze hřiště, protože nebyl schopen po střetu s protihráčem došlápnout na levou nohu.

Nic to nezměnilo na tom, že Bělorusové po gólu ožili. Pavlovič se vrátil na led a hned se přihlásil povedenou ranou z voleje, k vyrovnání chybělo málo. To přišlo až v 38. minutě. Šarangovič dostal puk před Hueta a s Auvitovou pomocí ho procedil do branky.

Francouzi začali vršit chyby a Bělorusů najednou byl plný led. Korunou obratu v zápase byla skvělá běloruská souhra a Kulakovovo zakončení na počátku třetí třetiny.

V době největšího rozmachu přibrzdilo Bělorusy vyloučení kapitána Stase na dvě plus dvě minuty za nebezpečnou hru vysokou holí. Jenže domácí až na pár střel nic velkého nevymysleli. A čas ubíhal, až zkusil štěstí střelou od mantinelu Bellemare a ku překvapení všech ji gólman Lalande propustil. Bylo vyrovnáno.

Francouzi se stáhli do obrany, Manavian v poslední minutě fauloval a Linglet měl nadvakrát rozhodující gól na hokejce, jenže trefil jen tyč. Šlo se do prodloužení. V něm se brzy do početní výhody dostali opět Bělorusové, ale domácí kritickou situaci zvládli. Definitivně rozhodla až čtvrtá série nájezdů. Hrdinou se stal Da Costa, který se radoval hned dvakrát.

Francie - Bělorusko 3:3 (1:0, 1:2, 1:1) po třetí třetině

Branky a nahrávky: 13. S. Treille (T. Da Costa, Raux), 21. Fleury (Roussel, S. Da Costa), 53. Bellemare (S. Da Costa) - 27. Pavlovič (Šarangovič, Vorobej), 38. Šarangovič (Linglet), 42. Kulakov (S. Kosticyn, Vorobej). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Öhlund (Švéd.) - Leermakers (Niz.), Suchánek (ČR).

Francie: Huet - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Janil, Dame Malka, Raux - A. Roussel, Bellemare, S. Da Costa - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Meunier, Douay, Perret - Ritz, Lamperier, Rech - Claireaux. Trenér: Dave Henderson.

Bělorusko: Lalande - Korobov, Lisovec, Šinkevič, Chenkel, Jevenko, Vorobej - S. Kosticyn, Kovyršin, Kogalev - Šarangovič, Linglet, Pavlovič - Kulakov, Děmkov, A. Stas - Drozd, Karaban, A. Volkov - Stefanovič. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články