Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Američané nezářili, na Italy ale stačil i výkon na půl plynu

Kolín nad Rýnem – Povinnost splnili, žádný zázračný výkon však nepředvedli. Hokejisté USA na mistrovství světa ve stylu na půl plynu porazili outsidera z Itálie 3:0 a do tabulky si připsali třetí vítězství ze čtyř duelů. Celek z Apeninského poloostrova naopak zaznamenal čtvrtou porážku.

Utkání USA - Itálie
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Chvílemi jejich hra vypadala, jako by byli někde na odpočinkovém tréninku. Puky často předržovali, hráli si, situace překombinovávali a nikam se nehnali. I takový výkon však hokejistům Ameriky stačil k tomu, aby bez větších problémů a komplikací porazili Italy.

Favorit se do vedení dostal už v první části a vývoj střetnutí si od té doby už jen kontroloval a přidával další góly. Hlavní podíl na tom měl Brock Nelson, který se trefil hned dvakrát.

"Těžko podle takového zápasu získáte pocit, jak dobře jste na tom se svou hrou. Ale po minulém utkání, jež jsme odehráli proti silnému mužstvu, jsme nabrali porci sebevědomí," připomněl obránce Connor Murphy výhru 4:3 nad Švédy.

Amerika dala první gól už po šesti minutách zejména díky velké pomoci Italů. Po obrovské chybě při rozehrávce se k puku dostal Nelson a ránou pod víko nedal Andreasi Bernardovi v bráně Itálie sebemenší šanci.

To byl také v první třetině nejzajímavější moment. Favorit jinak dění na ledě kontroloval, ale do velkých gólovek se nedostával a hlavně se ani za nimi nehnal. Italové za celou dvacetiminutovku vystřelili na Jimmy Howarda jen dvakrát.

Celek z jižní Evropy začal být nebezpečnější v druhé části, kdy se dostal do několika přečíslení, jenže je nevyřešil dobře a před zakončením hráči v bílém puk ztratili. Góly tak padaly opět do italské sítě.

Podruhé rozsvítil světlo za Bernardem opět Nelson. V šestadvacáté minutě při oslabení obral Italy o puk, vyměnil si puk s Dylanem Larkinem a celou akci zakončil šikovnou tečí pod břevno.

Pro útočníka Detroitu Larkina šlo již o sedmou asistenci na turnaji a osamostatnil se v čele přehledu nejlepších nahrávačů. "Měl jsem hořkou pachuť z klubové sezony, tak jsem moc chtěl jet sem na šampionát," připomněl nepovedenou sezonu Red Wings, kteří se nedostali do vyřazovacích bojů o Stanley Cup.

"Pokaždé, když obléknete reprezentační dres, je to pocta. Ale kromě toho jsem moc chtěl zakončit sezonu na pozitivní vlně. Máme tu skvělý tým a toužíme po medaili. Je to taková směs osobních a týmových věcí, ale mám dobrý pocit, že si můžeme vést dobře," doplnil dvacetiletý Larkin.

Třetí zásah poté dorazil jen o necelé dvě minuty později. Američané tentokrát dostali výhodu přesilové hry, kterou využili. Na hranici mezikruží Johnny Gaudreau místo střely zvolil přihrávku na Anderse Leeho, který u tyče propasíroval kotouč do branky.

Leeho zásah byl už také poslední, který diváci v Kolíně nad Rýnem viděli. Třetí část už totiž proběhla v naprostém klidu. Američané si sice vytvořili ještě pár nadějných pozic, Bernard už ale za svá záda puk nepropustil.

USA - Itálie 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Nelson, 26. Nelson (D. Larkin), 28. Lee (Gaudreau, D. Larkin). Rozhodčí: Hribik (ČR), Linde - Malmqvist (oba Švéd.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7168.

USA: Howard - DeKeyser, Trouba, C. Murphy, Hanifin, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Compher - Keller, Dvorak, Bjugstad - Bjork, Copp, Greenway. Trenér: Jeff Blashill.

Itálie: Andreas Bernard - T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, Glira, Miglioranzi - Morini, Andergassen, Scandella - Insam, Anton Bernard, Traversa - Frigo, S. Kostner, D. Kostner - Frank, Goi, Gander - Lambacher. Trenér: Stephan Mair.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články