Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Švýcaři zdolali Norsko v nervózním utkání díky dvěma slepeným gólům

Paříž – Norové po úvodní výhře nad Francií nezvládli důležitý souboj se Švýcarskem, kterému podlehli 0:3. Tým země helvétského kříže těžil ze dvou vstřelených branek v rychlém sledu v rozmezí 33. a 35. minuty a po výpadku proti Slovinsku se dobře naladil na další utkání proti domácí Francii. Hvězdou utkání se stal Cody Almond, autor tří bodů za gól a dvě asistence. Brankář Genoni se zaskvěl čistým kontem a dvaceti úspěšnými zákroky.

Norský brankář Henrik Haukeland v akci proti Švýcarsku
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Švýcaři dali zapomenout na nepovedený duel se Slovinskem, ve kterém ztratili čtyřbrankové vedení, a přestože proti Norsku nezářili, dokráčeli si pro důležité vítězství. Výhra se však nerodila snadno, bezbrankový stav trval až do poloviny utkání, poté však začal úřadovat Švýcar Almond. Ženevský útočník byl u všech tří branek Helvétů, když ke gólu přidal i dvě přihrávky.

Norové se tentokrát neprosadili a nenavázali na předchozí utkání s Francií. V největších šancích selhali Mathis Olimb a kapitán Holos, všechny Seveřany nakonec vychytal brankář Genoni. Švýcaři si tak polepšili v honbě za play-off, naopak Norové si situaci zkomplikovali. V dalším zápase je čeká Slovinsko.

Oba trenéři nechali odpočívat brankářské jedničky, a tak nastoupil v dresu Norska Haukeland a Švýcarům kryl záda právě Genoni. Ani jeden však nečelil v prvních minutách vážnějším situacím. Jako první se zapotil švýcarský gólman při oslabení. Perfektní kombinaci šikovné norské pětky ale nedokázal Mathis Olimb přesně zakončit a po přihrávce Thoresena přestřelil prázdnou branku.

Ani druhá přesilovka Švýcarů nenabídla změnu skóre, rovněž se nedařilo ani Seveřanům. Taktický zápas se snahou neudělat jedinou chybu pokračoval. Děj opatrného zápasu narušil až unikající Malgin, ale na Haukelanda si v blafáku nepřišel. Bezbrankový stav tak vydržel až do konce první třetiny.

Švýcaři sice ve druhé části přidali a zvýšili pohyb i střelbu, ale o mírnou převahu se připravili po zbytečném faulu Brunnera. Vyloučení bývalého hráče Detroitu mohl potrestat kapitán a stálice v norské sestavě Holos, ale Genoniho neprostřelil. Hra byla nadále nervózní a plná nepřesností, útočným akcím chyběl nápad a oba soupeři postrádali v kombinacích kvalitní finální přihrávku.

Přesto se Švýcaři nakonec dočkali, a navíc hned dvakrát. Nejprve si před branku najel volný Schappi a po křížném pasu od Loeffela skóroval do poloprázdné branky. Norové se nestihli po úvodní ráně pořádně vzpamatovat a rázem prohrávali už o dva góly. Po pravém křídle se uvolnil Ruefenacht a ten pro změnu vybídl Almonda, který se prosadil podobně jako jeho spoluhráč. V obou případech byl Haukeland bezmocný.

Odpor Norů pak ve třetí třetině definitivně zlomil v přesilové hře Suter, kterému šikovně postrčil puk Almond, který tak zaznamenal v utkání tři body. Švýcaři tak získali důležité vítězství v honbě za play-off v souboji s přímým konkurentem. Do potenciálního boje by však měla promluvit ještě Francie.

Skupina B: Norsko - Švýcarsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 33. Schäppi (Loeffel, Almond), 34. Almond (Rüfenacht, Untersander), 50. Suter (Almond, Ambühl). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Reneau (USA) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 7782.

Norsko: Haukeland - Lesund, Holös, Nörstebö, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sveum - K. A. Olimb, Patrick Thoresen, Reichenberg - Bastiansen, Martinsen, M. Olimb - Röymark, K. Forsberg, Rosseli Olsen - Olden, Roest, Valkvae Olsen - Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Praplan, Hollenstein, Haas - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Bodenmann, Richard, Brunner - Suter, Herzog, Malgin - Ambühl. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články