Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi se na Světovém poháru představí bez Jaromíra Jágra

Praha - Hvězdný útočník Jaromír Jágr nebude hrát za českou hokejovou reprezentaci na podzimním Světovém poháru v Torontu. Hvězda Floridy své definitivní rozhodnutí sdělila generálnímu manažerovi Martinu Ručinskému v průběhu víkendu.

Sport
zdroj: ČT4

"Bavili jsme se průběžně a někdy před týdnem jsme se domluvili, že si ještě dáme sedm dnů na konečné rozhodnutí a zavoláme si. Volali jsme si o víkendu a nakonec se rozhodl, že nepojede," uvedl Ručinský pro deník Sport, který o rozhodnutí čtyřiačtyřicetiletého Jágra informoval veřejnost.

Slavný kladenský odchovanec oficiálně ukončil reprezentační kariéru po loňském mistrovství světa v Praze, vedení národního týmu v čele s Ručinským a novým trenérem Josefem Jandačem však věřilo, že nejproduktivnějšího Čecha v aktuální sezoně NHL přemluví a Jágr se na obnoveném SP přece jen představí.

"Hlavní důvod byl ten, že by pro něj bylo složité připravit se v létě na tak důležitý turnaj. A že už loni po mistrovství světa víceméně skončil, což i ohlásil. Taky prý bude mít dost práce přes léto s Kladnem, chce se tomu věnovat a neměl by čas na přípravu," uvedl Ručinský, který vše s Jágrem řešil telefonicky. Olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru je totiž momentálně v zámoří s přítelkyní na dovolené.

"Chci říct, že jsem Jardu nepřesvědčoval, protože jsem sám nikdy neměl rád, pokud mě někdo někam tlačil nebo přemlouval. Nechával jsem to čistě na něm, jen jsem mu k tomu řekl svůj názor. Bavili jsme se o tom jako dva kamarádi. Finální verdikt byl pouze a jenom na něm. Já to respektuju a svým způsobem chápu," podotkl Ručinský, který s Jágrem řadu velkých turnajů včetně olympiády v Naganu nebo zlatého světového šampionátu v roce 2005 odehrál.

Jistotu startu mají:

Brankáři: Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec.

Obránci: Radko Gudas, Michal Kempný, Roman Polák, Andrej Šustr.

Útočníci: David Krejčí, David Pastrňák, Michael Frolík, Martin Hanzal, Tomáš Hertl, Ondřej Palát, Tomáš Plekanec, Vladimír Sobotka a Jakub Voráček.

Účastníci Světového poháru včetně českého týmu zatím na začátku března zveřejnili šestnáctičlenné nominace, zbývajících sedm hráčů do pole musí doplnit do 1. června. Vedení reprezentace Jágrovo rozhodnutí mrzí, bylo na něj ale připraveno. "Máme varianty i podle toho, jak se Jarda Jágr rozhodne, ale platí, že pojede sedm obránců a třináct útočníků. Máme tři volná místa pro obránce a čtyři pro útočníky," uvedl Jandač po čtvrtfinálovém vyřazení českého týmu na MS v Moskvě.

Jedenáctinásobný držitel Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče sezony tak v reprezentaci odehrál 152 zápasů, ve kterých vstřelil 55 gólů. Vedle dvou titulů mistra světa získal Jágr i dvě bronzové medaile. Z olympiády má zlato z Nagana a bronz z Turína 2006.

Světový pohár se bude hrát od 17. září do 1. října a Češi se v základní skupině A utkají s Kanadou, s týmem Evropy a Spojenými státy americkými. Před turnajem se utkají 8. a 10. září s Ruskem v Petrohradu a v Praze a generálkou bude ve středu 14. září duel v Pittsburghu proti týmu Severní Ameriky. Poprvé se mužstvo sejde 4. září v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr se Světového poháru nezúčastní, trenérům se omluvil
Zdroj
ČTK, Deník Sport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články