Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Finové mohli získat třetí titul v jedné sezoně, zlatý hattrick ale odolal

Moskva – Finsko nedokázalo jako první země v historii završit unikátní zlatý hattrick v podobě triumfu na mistrovství světa seniorů a hráčů do 18 i 20 let v jediném roce. Po lednovém vítězství mezi juniory a dubnovém prvenství na šampionátu osmnáctek dělila Seveřany od unikátní "trojkoruny" jediná výhra. Ve finále seniorského šampionátu v Moskvě jim ale tyto plány zhatila Kanada, a tento počin tak zůstává do budoucna nepokořenou výzvou.

Finům scházel jen krůček k tomu, aby prožili "perfektní turnaj", jak se to loni podařilo Kanaďanům, kteří si na cestě za titulem připsali všech deset výher. Také finská kolonka s údajem o počtu porážek zůstávala dlouho prázdná, až právě Kanada to změnila.

Kolébka hokeje byla dosud jediná, kdo byl k hattricku podobně blízko – v roce 2008 po triumfech kanadských mladíků hrála Kanada dokonce v domácím prostředí. Ve finále s Ruskem vedla ještě 12 minut před koncem 4:2, ale prohrála v prodloužení.

Rovněž o porážce Finů rozhodl jediný gól, na 0:2 totiž inkasovali až v poslední vteřině. "Nebylo to z naší strany ono. Nebyli jsme tak dobří, jak jsme měli být," přiznal v rozhovoru pro finská média Patrik Laine. "Jsou to hrozné pocity. Snad čas ty rány jednou zahojí," věří Laine, nejproduktivnější Fin na turnaji.

V úporné bitvě velmi defenzivně nastavených mužstev však měli Finové i přes těsné skóre k úspěchu relativně daleko. A sami to věděli. "Oni skvěle forčekovali a nám se vůbec nedařilo dostat puk na druhou stranu," uvedl útočník Antti Pihlström.

"Kanada odehrála jeden ze svých nejlepších zápasů na turnaji, zatímco my jsme na své nejlepší úrovni nebyli. Těžko říci proč, ale oni si určitě zasloužili vyhrát. Hrát takhle Kanadu jsem moc často neviděl – byl to ale doopravdy chytrý zápasový plán," ocenil soupeře útočník Jussi Jokinen.

Kouč Kari Jalonen litoval, že jeho tým nevyužil velkou příležitost, která se mu v Moskvě nabízela. Jindy bez větších emocí vystupujícího šestapadesátiletého kouče, jenž v minulosti vedl v Kontinentální lize Lev Praha, přepadl smutek. Dost možná i proto, že po dvou letech na střídačce finské reprezentace končí a povede ve švýcarské nejvyšší soutěži Bern.

"Bylo to až do konce o jednom gólu. Měli jsme šance, ale nedokázali z nich nic vytěžit. I tak jsem na hráče pyšný. Když mi byla nabídnuta tato práce, jen jsem si tak pomyslel, že mám jedinečnou možnost vyhrát s Finskem mistrovství světa. Ale to se nikdy nestalo," uvedl se slzami v očích Jalonen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články