Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Světovými šampiony zůstávají Kanaďané. Finy ve finále vynulovali

Moskva – Pohár pro mistry světa si podruhé v řadě odvezou domů hokejisté Kanady. Obhájci titulu ve finále zdolali doposud neporažené Finy 2:0, a dokonale jim tak oplatili porážku ze základní skupiny. O triumfu javorových listů rozhodl už v první třetině Connor McDavid, ke kterému se v poslední vteřině přidal Matt Duchene.

Ledovým palácem se rozezněla závěrečná siréna, po níž hokejisté Kanady naskákali na brankáře Camerona Talbota a začali slavit. Měli k tomu také důvod. Podařilo se jim navázat na šampionát z České republiky a podruhé v řadě získali trofej pro světové šampiony. Jako první ji zvedl nad hlavu kapitán Corey Perry, jenž se zároveň mohl radovat, že se jako sedmadvacátý hráč v historii zařadil do Triple Gold Clubu.

Hrdiny finálového střetnutí však byli jiní hráči, gólman Talbot, jenž za svá záda nepustil jediný puk, a Connor McDavid. Mladý supertalent si až do závěrečného duelu připisoval pouze asistence, ale v klíčovém duelu ukázal i svůj střelecký um.

O zisku zlatých medailí rozhodl stále teprve devatenáctiletý supertalent už ve dvanácté minutě. Ke střele se nejprve dostal Matt Duchene. Puk však místo na branku díky bloku zamířil právě k McDavidovi, jenž si najel před finského brankáře Mikko Koskinena a ránou pod břevno rozsvítil červené světlo. Gól zajistil Kanadě už šestadvacátý titul v historii a už jen jeden jim chybí k vyrovnání ruského rekordu.

"Kanada odehrála nejlepší zápas na turnaji. Dali jsme do toho všechno, ale oni hráli opravdu chytře," řekl smutně finský útočník Jussi Jokinen. "Kanada hrála zodpovědněji, lépe než ve skupině. My jsme navíc nedali gól. Musím je ocenit, hráli dobře. Byl to pro nás skvělý turnaj, prohráli jsme jen jeden zápas, ale teď je vše historie. Poslední zápas jsme prohráli," doplnil kapitán Suomi Mikko Koivu.

Kanaďané za triumfem šli už od počátku a bylo na nich patrné, že nechtějí opakovat vývoj střetnutí ze základní skupiny, v němž se ani jednou neprosadili a prohráli s Finy 0:4. Už po čtyřech minutách sahal po vedoucí brance Mark Scheifele a jen díky skvělému zákroku obránce Ville Poky před odkrytou brankou útočník zámořský tým nedostal do vedení.

Finové odpověděli pohlednou individuální akcí Mikaela Granlunda, jenže více ze hry měly javorové listy a dostaly se po zásluze do vedení.  

Výběr Suomi v závěru úvodní části dokázal na chvíli srovnat krok a při přesilové hře v patnácté minutě byl také blízko vyrovnání. Patrik Laine se dostal sám před branku Kanady, jenže nedokázal puk zasunout za Talbota, a neuspěl v další dobré pozici ani Jussi Jokinen.

V Moskvě se hrál atraktivní, dynamický hokej a bylo znát, že se střetávají dva nejlepší kluby turnaje. V úvodu druhé části znovu zahrozili dvakrát Finové, střely Juusy Hietanena a Tommi Kivista však opět skončily u připraveného Talbota.

V dalších minutách už byli na ledě vidět zejména hráči v červeném, kteří lépe napadali a bruslili, a Koskinen, jenž měl na konci dvakrát tolik zákroků jako jeho kanadský kolega, se musel pořádně otáčet. Zejména střely Ryana O'Reillyho a Brendana Gallaghera mu nadělaly spoustu problémů.

Nejdivočejší chvíle druhé třetiny však přišly až v samotném závěru při přesilové hře Finska. V ní byl nejprve blízko zvýšení Kanady Boone Jenner, který šel sám na branku, ale i díky pomalé rychlosti příležitost nevyužil. Ještě do lepší pozice se poté dostal na druhé straně Jarno Koskiranta, před kterým zírala odkrytá branka, jenže ideální moment prováhal a následnou střelu vychytal skvělým zákrokem Talbot.

Atraktivní podívaná pokračovala i v poslední dvacetiminutovce, kterou si už Kanaďané kontrolovali. Svého soupeře nadále přehrávali a Finy výbornou obrannou prací nepouštěli do žádných příležitostí. Suomi nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře. Talbot totiž všechny puky pokryl. Naopak Kanada ještě do prázdné díky Duchenovi zvýšila a na ledě mohly začít velké oslavy.

Podle střelce druhé branky si Kanada, která přestřílela Finy 33:16, výhru zasloužila. "Oproti minulému vzájemnému zápasu jsme hráli lépe v našem obranném pásmu. Nevím, kolik bylo střel, ale myslím, že jsme jich měli dvakrát víc než oni. Brankář byl opět skvělý, ale dali jsme první gól a byl to úplně jiný zápas," uvedl Duchene.

Duel byl podle něj atraktivní pro diváky, ale užíval si především výsledek. "Proto se nebude hrát NHL nikdy na velkém hřišti, aby byly zápasy pořád 1:0 nebo 2:0. Oni hráli velice dobrý systém, ale byli jsme lepší tým a zasloužili jsme si vyhrát," dodal Duchene.

Finsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (Marchand). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.)- Lazarev (Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 11 509.

Finsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Hietanen, Jaakola, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Rantanen, T. Sallinen, Pihlström. Trenér: Kari Jalonen.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Stone, O'Reilly, Scheifele - Duchene, McDavid, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Jenner, Reinhart, Gallagher - Domi. Trenér: Bill Peters.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články