Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bondra, Kamenskij, Fjodorov a Peltonen byli zařazeni do Síně slávy IIHF

Moskva - Slovák Peter Bondra, Rusové Valerij Kamenskij se Sergejem Fjodorovem a Fin Ville Peltonen vstoupili do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Bývalým vynikajícím útočníkům se dostalo této pocty při slavnostním ceremoniálu před vyvrcholením mistrovství světa v moskevském hotelu Radisson Royal.

Peter Bondra
zdroj: Reuters

Oceněni byli také americký trenér Ben Smith a in memoriam kanadský kouč Pat Quinn. Cenu Richarda "Bibiho" Torrianiho pro hokejistu ze země mimo světovou špičku získal maďarský hráč Gábor Ocskay, jenž ve 33 letech zemřel na selhání srdce a nedočkal se startu v elitní kategorii. Rok předtím totiž se svými spoluhráči postup vybojoval. 

Cena Paula Loicqa za zásluhy o mezinárodní hokej byla rovněž in memoriam udělena ruskému komentátorovi Nikolaji Ozerovovi. Síň slávy IIHF má nyní 208 členů z 24 zemí včetně 24 Čechů. 

Osmačtyřicetiletý Bondra je jednou z největších hvězd slovenského hokeje, během 16 sezon v NHL si připsal v 1081 zápasech 892 bodů za 503 branek a 389 asistencí. V 80 duelech play-off přidal 56 bodů za 30 tref a 26 přihrávek. Ve finále světového šampionátu v roce 2002 s Ruskem vstřelil vítězný gól, z MS má ještě bronz. Kariéru ukončil v 39 letech v roce 2007. 

Je nám líto, video expirovalo.
Bondra a Fjodorov byli uvedeni do Síně slávy IIHF

"Znamená to pro mě hodně, je to ocenění mé kariéry. Jsem velice rád, že tu se mnou mohla být moje rodina a může tuto velkou událost mého života oslavit," řekl novinářům Bondra, s kterým do Moskvy zavítala manželka Ľuba, dcera Petra a synové Dávid a Nicholas.

"Jsem rád, že jsem sedmým Slovákem v Síni slávy IIHF. Je to pro mě velká čest," doplnil odchovanec Košic, který se narodil v ukrajinském Lucku. Zařadil se do společnosti bývalých hráčů Vladimíra Dzurilly, Jozefa Golonky, Petera Šťastného, Ladislava Trojáka a trenérů Jána Staršího a Ladislava Horského. 

Při vyhlášení děkoval Bondra svým blízkým a všem lidem, kteří mu pomohli v kariéře. Zmínil i českého spoluhráče z Washingtonu Michala Pivoňku. "Jsme dobří kamarádi. V mých začátcích mi strašně moc pomohl. Když jsem přišel do Washingtonu, tak jsem zápas NHL předtím nikdy neviděl. Jsem mu velmi vděčný, bez něho bych to měl ještě těžší," prohlásil Bondra.

Hlavou mu znovu proběhly nejkrásnější okamžiky kariéry. Podobné to bylo, když mu před několika měsíci volal prezident IIHF Réne Fasel a informoval ho o plánovaném ocenění. "Každý hráč má hodně krásných momentů v kariéře. Jedním je ten gól z finále mistrovství světa 100 sekund před koncem. A nesmím zapomenout na svůj první zápas v NHL, první gól v NHL, ale i ten pětistý," dodal Bondra.

O dva roky starší Kamenskij je členem prestižního Triple Gold Club, který sdružuje vítěze OH, MS a Stanleyova poháru. Tři tituly mistra světa (1986, 1989 a 1990) i olympijské zlato (1988) získal jako člen obávaného sovětského útoku s Vjačeslavem Bykovem a Andrejem Chomutovem. Na Stanleyův pohár dosáhl v roce 1996 s Coloradem. 

Šestačtyřicetiletý Fjodorov byl v 90. letech jednou z hlavních hvězd NHL. Zářil především v barvách Detroitu, s nímž vyhrál třikrát Stanley Cup (1997, 1998 a 2002) a dostal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy (1994). Na kontě má i tři tituly z MS (1989, 1990 a 2008) a stříbro a bronz z OH. 

O tři roky mladší Peltonen reprezentoval Finsko na 19 vrcholných turnajích, z nichž si odvezl 13 medailí včetně zlata z MS 1995. Dlouholetý kapitán Suomi si kromě domácí soutěže vyzkoušel i NHL, KHL, švédskou a švýcarskou ligu. Osobně se vyhlášení nezúčastnil, protože se jako asistent trenéra Finska chystal na večerní finále s Kanadou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články