Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kanaďané otočili duel s Američany a o zlato budou hrát proti Finsku

Moskva – Ve druhém semifinále se střetly dva zámořské celky a podobně jako v základní skupině se radovali hráči Kanady, kteří si poradili se Spojenými státy 4:3. Zápas nabídl dva obraty, ten kanadský dokonal vítěznou brankou obránce Ryan Ellis. Kanaďané si tak po roce znovu zahrají ve finále, ve kterém se střetnou s Finskem, naopak hokejisté USA marně čekají na finálovou účast i nadále. Američany tak čeká souboj o bronz proti domácímu Rusku.

Radost hokejistů Kanady
zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Utkání zámořských celků začalo svižně a už po dvaceti vteřinách prověřil připravenost Cama Talbota v kanadské brance Američan Nelson. Američanům vyšel úvod utkání a po další střele Motteho se dostali hokejisté USA do přečíslení tři na jednoho, ale střelu Schroedera z mezikruží zblokoval kanadský obránce Ellis.

Kanaďané se osmělili až při útočném snažení Duchenea, ale Keith Kinkaid byl v americkém brankovišti v prvních minutách bez práce. Zasahovat musel až při střele Reinharta, ale Kinkaid předvedl rutinní zákrok pravým betonem. Hra se tak postupně vyrovnala a útoky se střídaly na obou stranách, ovšem bez jasnějších příležitostí.

Kanada převzala iniciativu a na sklonku deváté minuty otevřel skóre z dorážky Gallagher, když byl první u vyraženého puku po nahození Jennera z velkého úhlu. Kanadský tlak zesílil a výsledkem byly další kombinace hráčů s javorovým listem na prsou v americkém obranném pásmu. Nejtěžší zákrok si na druhé straně připsal Talbot proti Nelsonovi, když musel pokrýt i dorážku hráče New York Islanders.

Druhý gól Kanady přidal po nádherné kombinaci s obráncem Cecim Brad Marchand, který prostřelil k tyčce se vrhajícího Kinkaida. Američané mohli v poslední minutě snížit, ale Talbot odolal pokusu Faschinga, a tak šli Kanaďané do kabin s dvougólovým náskokem.

Na začátku druhé části nastřelil Larkin Talbotovu masku už po pár vteřinách a naznačil tak, že se hráči Spojených států chtějí vrátit do utkání co nejdříve. Důležitou kontaktní branku vstřelil tvrdou ranou z vrcholu kruhů Auston Matthews, který se na turnaji prosadil už pošesté.

Počáteční tlak přetavily Spojené státy ve vyrovnávací branku, když se po pravé straně protáhl Warsofsky a přesně zamířil do vzdáleného horního rohu. V další šanci se objevil Fasching, ale Talbot tentokrát odolal. Kanaďané úplně vypadli z role a na ledě tak bylo jen jedno mužstvo. Když pak Larkin našel před brankou volného Mottea, rázem vedli Američané už 3:2.

První velkou šanci Kanady v prostřední třetině měl Brassard až ve 33. minutě, situaci dva na jednoho poté v dalším přečíslení vyřešil O’Reilly nepřesnou střelou na vzdálenější tyč. V přesilové hře se ale Kanaďané vyrovnání už dočkali a volný kotouč dorazil do prázdné branky Brassard. Další branku mohl přidal Hall, ale Kinkaid ho v samostatném úniku vychytal vyrážečkou, a tak byl stav po čtyřiceti minutách 3:3.

Vyrovnaný stav na začátku třetí třetiny dlouho nevydržel. Už ve 42. minutě měl dost prostoru díky americkému střídání kanadský obránce Ellis, a protože proti němu nikdo nevystoupil, rozhodl se pro tvrdou ránu, na kterou byl Kinkaid se svojí lapačkou krátký. Kanada tak otočila utkání na 4:3.

Američané se pak hnali za vyrovnáním a pomáhali si typickou zámořskou hrou plnou střel, nahození a soubojů v předbrankovém prostoru. V dobré pozici se ocitl Schroeder, ale Talbot dokázal jeho pokus vyrazit. Velký závar předvedla Nelsonova formace, ale Vatrano a po něm ani osamocený centr se ze svých šancí neprosadili.

Vyrovnání měl na hokejce McCabe, ale Talbot vytáhl klíčový zákrok necelé tři minuty před koncem. Naopak pojistku mohl přidat Scheifele. Na skóre se už ale nic nezměnilo ani při hře bez amerického brankáře, a tak se Kanaďané mohli radovat z postupu do finále. Zlato budou obhajovat proti Finsku. Na Američany tak zbyl souboj o třetí místo proti domácímu Rusku.

Kanada - USA 4:3 (2:0, 1:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Gallagher (Jenner, Reinhart), 19. Marchand (Ceci), 36. Brassard (O'Reilly, Perry), 42. Ellis (Murray, McDavid) - 22. Matthews (Wideman, Larkin), 24. Warsofsky (Nelson, Fasching), 29. Motte (Larkin, Compher). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:2, navíc Murphy (USA) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 10 455.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Duchene, McDavid, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Jenner, Reinhart, Gallagher - Stone, O'Reilly, Scheifele - Domi. Trenér: Bill Peters.

USA: Kinkaid - Murphy, McCabe, Wideman, Hanifin, Warsofsky, Skjei - Fasching, Nelson, Vatrano - Foligno, Matthews, Schroeder - Compher, Larkin, Motte - Wood, Hendricks, Maroon - Hinostroza. Trenér: John Hynes.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články