Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jandač se posouvá do role hlavního kouče a už myslí na nominaci pro Světový pohár

Moskva – Josef Jandač musí stejně jako zbytek českého týmu vstřebávat zklamání po porážce s USA, která ukončila sen o úspěchu na mistrovství světa i celou náročnou sezonu. Jandač, který u týmu působil v roli jednoho z asistentů hlavního kouče Vladimíra Vůjtka, už se ale pomalu musí začít připravovat na svou novou úlohu – hlavního trenéra.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Vždycky to mrzí. Malinká náplast je, že výkony byly dobré, herní projev byl poměrně slušný a neprohráli jsme žádné utkání v základní hrací době. Ale čtvrtfinále je vždycky klíč k tomu, jestli turnaj dopadne dobře, nebo ne," řekl Jandač, který přebírá od nové sezony funkci hlavního kouče.

Viděl pozitiva v zapracování hráčů, kteří se během sezony vypracovali v opory národního týmu. "Dostali prostor noví kluci, kteří v žádném případě nezklamali. Naopak jsme byli z jejich přístupu nadšení. Věřím, že v tom budou pokračovat. Ale je samozřejmě potřeba zlomit ty klíčové zápasy," kvitoval Jandač, že tým s patnácti nováčky MS na soupisce ukázal svůj potenciál a ovládl základní skupinu.

S národním týmem chce i nadále předvádět agresivní hru. "Potřebujeme hrát energický hokej, takovým trendem se to dneska ubírá. V tom bychom chtěli pokračovat. Byl bych rád, kdyby se tak hrálo i v extralize, abychom měli okruh hráčů zase širší," podotkl Jandač.

Jeho první akcí bude v září Světový pohár v Torontu s týmem plným hráčů z NHL, pak chce ale v sezoně dávat prostor dalším talentům. "Budu se snažit dávat prostor dalším novým hráčům hlavně v zápasech Euro Hockey Tour. Ale nechtěl bych, aby ta nominace byla jenom pro mladé. Mládí není zásluha, jak já říkám," uvedl Jandač.

Je nám líto, video expirovalo.
Přílet hokejistů z MS provázela již pozitivnější nálada

Přijede Jágr?

Už do pátku 27. května musí doplnit sedm jmen do nominace na Světový pohár v Torontu. Čeká na rozhodnutí čtyřiačtyřicetiletého Jaromíra Jágra a řeší ještě tři otazníky. 

Jágr sice po loňském domácím mistrovství světa ohlásil konec v národním týmu, ale start na Světovém poháru nejproduktivnější hráč Floridy z uplynulé sezony NHL nevyloučil. "Čekáme na jeho rozhodnutí, (generální manažer) Martin Ručinský je s ním v kontaktu. Domluvili se na tom, že se to teď v krátké době musí rozhodnout. Pak podle toho budeme postupovat a vybírat dál," řekl Jandač.

V šestnáctce dosud nominovaných má brankáře Petra Mrázka z Detroitu, Michala Neuvirtha z Philadelphie, Ondřeje Pavelce z Winnipegu a obránce Radka Gudase z Philadelphie, Michala Kempného z Omsku, Romana Poláka ze San Jose a Andreje Šustra z Tampa Bay.

Do útoku byli vybráni David Krejčí s Davidem Pastrňákem z Bostonu, Michael Frolík z Calgary, Martin Hanzal z Arizony, Tomáš Hertl ze San Jose, Ondřej Palát z Tampy Bay, Tomáš Plekanec z Montrealu, Vladimír Sobotka z Omsku a Jakub Voráček z Philadelphie.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP/ autor: Paul Chiasson

"Máme varianty i podle toho, jak se Jarda Jágr rozhodne, ale platí, že pojede sedm obránců a třináct útočníků. Máme tři volná místa pro obránce a čtyři pro útočníky. Řekněme, že se nám to v naší diskuzi posunulo tak, že váháme už jen nad jedním postem obránce a na dvou pro útočníky," uvedl Jandač týden před uzávěrkou konečného výběru.

Nominaci řešil i během šampionátu v Moskvě, kde měl své asistenty Jiřího Kalouse a Jaroslava Špačka. "Měli jsme několik schůzek. Přijel sem (hlavní skaut) Jirka Fischer, takže jsme to probírali s ním. Měli jsme konferenční hovory s Vencou Prospalem," zmínil Jandač dalšího svého asistenta, který žije na Floridě.

O pozornost si kandidáti na nominaci řekli i na mistrovství světa v Moskvě. "Na turnaji byli tři hráči, kteří jsou v tom okruhu výběru. Jsou to obránci. Někteří hráči mile překvapili a hodně je zvažujeme. Ale také bereme v potaz fakt, že se bude hrát v Americe, tedy v prostředí, kde tito kluci nikdy nehráli. Zvažujeme to, že tam nebude moc času na nějaké rozkoukávání a rozehrávání," řekl Jandač.

Nabízel jsem Vůjtkovi místo na střídačce

Místo v realizačním týmu nabízel i Vůjtkovi, ale devětašedesátiletý kouč ve čtvrtek potvrdil, že o žádné roli u týmu na Světovém poháru už neuvažuje. "Já bych to ještě nijak neuzavíral. Vláďa se rozhodl, jak se rozhodl, že už na střídačku nepůjde, nicméně pořád ta moje nabídka trvá," uvedl Jandač.

Chce to ještě s Vůjtkem probrat. "My jsme spolu ani neměli čas o tom mluvit. Ani jsem nechtěl, protože jsem věděl, že včera bylo zklamání u všech. Už dělám hokej nějaký rok a vím, že je to lepší vždycky řešit s odstupem času a ne bezprostředně po utkání v emocích," dodal Jandač. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články