Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Červenka: Když se podívám, jak jsme hráli, je to vyřazení ještě horší

Moskva – Na turnaji předváděli pohledný hokej, v normální hrací době neprohráli jediný duel, přesto cesta českých hokejistů na mistrovství světa skončila už ve čtvrtfinále proti USA. A právě výborné výkony výběru plného nováčků jsou podle jedné z opor Romana Červenky důvodem, proč je vypadnutí hůře přijatelné.

Roman Červenka v utkání proti USA
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Po hokeji, který jsme tady hráli, je to obrovské zklamání. My jsme ale čekali, že přijde čtvrtfinále a bude to těžké. Nikdo z nás si nemyslel, že budeme jasně v semifinále. I když Američané skončili ve skupině čtvrtí, tak to byl těžký soupeř. Bez ohledu na to, že tady mají mladé hráče. Mají velkou základnu. Nechci se ale teď na nic vymlouvat," řekl Červenka po utkání.

Český tým s řadou nováčků na MS v Moskvě porazil domácí Rusko i Švédsko a trochu nečekaně vyhrál základní skupinu. Navíc se prezentoval sympatickými výkony. "Přesně, o to je to horší. Sebevědomí u všech stouplo a věřili jsme, že můžeme dojít daleko. Víme, jak to v play-off je. Vyhraješ dvakrát na penalty a jsi ve finále. Bohužel nás první penalty zastavily a končíme. Rozhodují maličkosti," podotkl nejlepší hráč uplynulé extraligové sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - USA

Mistr světa z roku 2010 ale zároveň poukázal na skutečnost, že "hezký" hokej často úspěch nezaručuje. "Lepší je hrát jako v Německu, když to řeknu blbě, špatně, dostat se do finále a vyhrát. Jak už jsem říkal, pak je to horší a zklamání je větší," poukázal Červenka na zkušenosti z šampionátu před šesti lety, kde se Čechům dlouho nedařilo a tvrdě bojovali o samotný postup do play-off.

Proti Američanům na české hráče podle něj trochu dolehla důležitost utkání. "Potřebovali bychom nějaký šťastnější gól, aby se tam odrazila nějaká střela. Možná jsme byli trochu nervóznější s ohledem na stav. Možná na nás dolehl tlak zápasu. Těžko říct. Nějaké šance tam byly," konstatoval.

Výkon soupeře ale ocenil. "Američané dobře bruslili, ze začátku jich byl plný led. Po chvilce jsme se s tím srovnali, ale chyběl nám kousíček, abychom se dostali do brejků. Myslím, že jich mohlo být více. I když dobře bruslili, tak dost propadali nebo mohli propadat. Nám ale chyběla finální přihrávka, abychom šli dva na jednoho nebo sami na branku," uvedl Červenka. Dalším problémem českého mužstva podle něj byla nízká produktivita v přesilových hrách.

Reprezentační tým v současné podobě má ale podle něj před sebou úspěšnou budoucnost. "Je tady hodně mladých kluků a stoprocentně si myslím, že potenciál i budoucnost v národním týmu je. I v současné partě. Když budou všichni jezdit, budou zdraví, tak šance na medaile v dalších letech budou," věří Červenka. Nyní si chce od hokeje trochu odpočinout. "Asi bude nějakou dobu trvat, než na to zapomeneme, ale přijedeme domů k rodinám... Zklamání je velké, ale je to hokej, tak je potřeba se na to dívat," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články