Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Rusové po obratu dominovali a přehráli Německo 4:1

Moskva – Ruská sborná zvládla čtvrtfinálovou překážku na cestě do bojů o medaile. Proti Německu potvrdila pozici velkého favorita a zvítězila po obratu jasně 4:1. Na ruském vítězství se útočník Vadim Šipačov podílel třemi body, první branku na turnaji vstřelil Alexandr Ovečkin. Rusko se tak může v semifinále těšit na Finsko. Naopak pro Němce turnaj končí, přesto mohou považovat účast v play-off za úspěch před příštím šampionátem, který budou spolupořádat s Francií.

Hokejisté Ruska se radují z gólu v síti Německa
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Hned po deseti vteřinách jako první vypálil ruský obránce Vojnov, ale branku minul. S další střelou ale přispěchal Sannikov a první zákrok si připsal německý brankář Greiss. Zajímavostí úvodu byla rychlá střídání na obou stranách. Po 90 vteřinách tak trenér Znarok poslal na led čtvrtou formaci Rusů, na což nejsou hokejoví fanoušci zvyklí.

Sborná se tak od začátku dostala do tempa a roztočila v útočném pásmu kolotoč, ze kterého se Němci dostávali pouze vyhozenými puky. Němci střídali narozdíl od ruské reprezentace pouze tři kompletní pětky. Byli to ale právě němečtí hokejisté, kteří zahrozili jako první. Po úvodní šanci Hagera se k puku dostal Reimer, z mezikruží prostřelil Bobrovského a uštědřil tak Rusům první nečekaný direkt.

Odpovědět mohl Dacjuk, ale bekhendem z otočky Greisse nepřekonal, a podobně se vedlo Mozjakinovi, který tvrdou střelou jen uvolnil řemínek na masce německého brankáře. Vojnov následně nastřelil pouze tyč a Rusové se tak nemohli dostat do pohody. Nejlepší zákrok si Greiss schoval do oslabení, když vychytal Šipačova nataženou rukou při přesunu k druhé tyčce. V závěru třetiny se do nahození ještě nachomýtl Draisaitl, ale puk se od německého útočníka odrazil pouze do tyčky.

Rusové nic neměnili a hned na začátku druhé části opět vletěli na Němce. Hned první závar vedl k vyrovnávací brance, když v rozhozené německé obraně přihrál Dadonov naslepo do předbrankového prostoru, kde správně tušil Šipačova. Rusové následně zrychlili hru protečováním ve středním pásmu na rychlá křídla a často podnikali rychlé výpady podél mantinelů.

Němci nedokázali zareagovat na změněnou ruskou ofenzivu a Rusové trestali i podruhé. Šipačov tentokrát opětoval přihrávku Dadonovi, ten přebruslil v souboji Reula a upravil na 2:1. Šipačov byl v tomto utkání znovu k nezastavení a prsty měl také u třetího gólu. V brejku dva na jednoho si vyměnil puk s Těleginem a do prázdné branky zvyšoval už na 3:1.

Snížit mohl v přesilovce Hager, ale po jeho vytočení se Bobrovskij překvapit nenechal. Rusové nadále dominovali a Němcům zřejmě také docházely síly. Jistotou i přes tři inkasované branky zůstával Thomas Greiss a dával tak Němcům naději do dalšího průběhu díky 26 úspěšným zákrokům. 

Šipačov útočil na začátku třetí části dokonce na hattrick, ale německý gólman byl na místě. Čtvrtý ruský gól přidal jiný hvězdný útočník - první branku na turnaji vstřelil Alexandr Ovečkin a čím dál více bylo zřejmé, že hokejisté Německa se už na srovnání nezmůžou. Naopak Rusům jako kdyby síly vůbec neubývaly a na Greisse se hrnul jeden útok za druhým.

Další branku mohl po spolupráci s Dadonovem přidat Panarin, ale tvrdou ranou nastřelil pouze německého brankáře. Na druhé straně měl Bobrovskij minimum práce a vývoj utkání spěl ke zdárnému konci z pohledu domácích Rusů. Sborná nadále držela puk a téměř ho soupeři nepůjčila.

Rusové si závěr v poklidném tempu pohlídali a na skóre se už neprojevily ani další šance. Němcům se konec utkání nepodařilo zdramatizovat, a tak mohli ruští hokejisté po jasném vítězství 4:1 slavit postup do semifinále, ve kterém narazí na Finsko.

Rusko - Německo 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Šipačov (Dadonov, Bělov), 28. Dadonov (Šipačov), 35. Šipačov (Tělegin), 43. Ovečkin (Kuzněcov, Ljubimov) - 5. Reimer. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Rantala (Fin.) - Lhotský (ČR), McIntyre (USA). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 12.199.

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Bělov, Čudinov, Zajcev, Marčenko, Orlov - Širokov, Kuzněcov, Ovečkin - Mozjakin, Dacjuk, Sannikov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin - Burmistrov. Trenér: Oleg Znarok.

Německo: Greiss - Holzer, Ehrhoff, Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun - Kink, M. Goc, Seidenberg - Reimer, Hager, Gogulla - Noebels, Draisaitl, Macek - Kahun, Flaake. Trenér: Marco Sturm.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články