Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rusové smetli Švédsko 4:1 a čeká je čtvrtfinále s Německem

Moskva – Ruští hokejisté v posledním zápase skupiny A jasně porazili Švédy 4:1 a zajistili si druhou příčku. O jejich úspěchu rozhodly branky Dadonova, Panarina, Dacjuka a Ljubimova, na švédské straně jen korigoval stav Ekholm. Rusové narazí ve čtvrtfinále na Německo, Švédové budou muset podstoupit duel s Kanadou.

Elitní ruské trio Šipačov, Panarin a Dadonov
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

"Bylo to pohodlné vítězství a je pro nás impulzem do dalších zápasů. Budeme se snažit hrát stejně i nadále," řekl obránce Alexej Jemelin.

Rusové začali aktivně, vytvářeli si tlak a dobře napadali své švédské protivníky. Hned v druhé minutě si vytvořili příležitost, ale brankář Markström dokázal na poslední chvíli ještě vykopnout svůj beton. Favorit střílel na švédskou branku velmi často – Ovečkin, Zajcev ani Panarin však dlouho nemohli najít recept na gólmana, který zůstával pozorný.

Až Dadonov se dokázal prosadit, bylo to však poněkud paradoxně po velmi nepovedené střele. Ruský hráč do puku plácl, jeho pohyb zmátl Markströma a po obloučku skončil ve švédské síti. Vzápětí bylo pro Tři korunky ještě hůře, když Panarin v pádu předvedl jednu ze svých patentovaných dělovek, na niž Markström neměl sebemenší nárok. Rusové po první třetině vedli o dvě branky. "Začali jsme dobře, kontrolovali puk a vytvářeli si spoustu šancí," pochvaloval si útočník Artěmij Panarin.

Brzy bylo ještě lépe – ani ne dvě minuty do druhého dějství ruský kapitán Dacjuk pohotově vystřelil po skrumáži, na což brankář nestihl zareagovat. Vše hrálo pro domácí a Švédové působili hodně zmateně. Tak tak ještě přestáli dvojici oslabení, do nichž je dostal jejich kapitán Ericsson, ale když si z křídla po Mozjakinově přihrávce sjel Ljubimov a pálil do prázdné brány, byli bezmocní. Rusové hráli na zcela jiné úrovni a utkání dominovali.

Švédsko posléze na začátku poslední třetiny v přesilovce snížilo, když se od modré trefil Ekholm, a obecně působilo živěji než předtím. Možná to ale bylo jen tím, že se Rusové již nepotřebovali nikam tlačit a přepustili iniciativu soupeři. Bez větších příležitostí se utkání i dohrálo a Rusko tak bere tři body za jasnou výhru. Výsledek přisoudil domácím pro čtvrtfinále Německo, Švédové budou hrát se silnou Kanadou.

"Nebyli jsme dobře připraveni a to je škoda. Je to frustrující, ale věřím, že na další zápas se připravíme lépe," uvedl obránce Adam Larsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články