Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Češi míří na Švýcarsko. Chtějí vyhrát skupinu a zůstat v Moskvě

Moskva – Čeští hokejisté uzavírají své vystoupení v základní skupině A na mistrovství světa. Proti Švýcarsku budou hrát o nejlepší pozici pro čtvrtfinále i setrvání v Moskvě. Pokud získají Češi bod, odvrátí hrozbu stěhování do Petrohradu a nebudou muset čekat na výsledek zápasu Ruska se Švédskem, jejichž souboj uzavře skupinu. Výběr Vladimíra Vůjtka si může zajistit vítězství ve skupině jen v případě výhry za tři body. Sedmý český duel na turnaji začne předzápasovým studiem už v 10:45 SELČ, přímý přenos, který komentují Robert Záruba a Martin Hosták, vysílá ČT Sport a náš web. Najdete ho i v aplikaci pro mobilní telefony a HbbTV.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Po nedělní první porážce na turnaji s Dánskem (1:2 SN) sáhli trenéři ke změnám složení třetího a čtvrtého útoku. Třetí formaci budou tvořit Lukáš Kašpar, Robert Kousal a Martin Zaťovič a čtvrtou Richard Jarůšek, Radek Faksa a Tomáš Filippi. Do rolí náhradníků se posunou Petr Koukal a Tomáš Zohorna. "Chceme dostat víc do hry Zaťoviče a dát Faksu na post centra, který hraje v NHL daleko víc. Pak budeme řešit sestavu na čtvrtfinále," řekl asistent trenéra Jiří Kalous.

Češi se utkali se Švýcary v dubnu v Euro Hockey Challenge – ve Vispu prohráli 2:3 a v Bielu zvítězili 2:1 v prodloužení. Z poslední doby mají švýcarští hokejisté na velkých turnajích lepší vzájemnou bilanci. Loni v Praze český tým v základní skupině vyhrál 2:1 po samostatných nájezdech a ukončil sérii čtyř proher ve vzájemných zápasech na MS či OH. Češi podlehli na šampionátech v Mannheimu v roce 2010 (2:3) a ve Stockholmu o tři roky později (2:5 a 1:2) i v roce 2014 na olympiádě v Soči (0:1).

"Budou hodně nepříjemní, hrají fyzický hokej plný osobních soubojů. Jejich charakteristika je především zarputilost a urputnost v osobních soubojích, na to se musíme připravit. Mají výborně poskládaný tým. Víme, že nás čeká hodně těžký zápas," uvedl Kalous.

Po třech duelech od 20:15 moskevského času (19:15 SELČ) a dalších třech od 16:15 (15:15 SELČ) Češi nastoupí poprvé už čtvrt hodiny po poledni. "Je to brzy, specifikum je takové, že nebudeme mít ranní rozbruslení a pojedeme rovnou na zápas," řekl Kalous.

Švýcaři mají ze šesti zápasů osm bodů a bojují o postup do čtvrtfinále. Češi mají play-off jisté od pátku po výhře nad Kazachstánem. V základní skupině neskončí hůře než druzí a vyhnou se jistě v boji o semifinále Kanadě a Finsku.

"My si prostě nevybíráme, jdeme zápas od zápasu, tak tomu bude i nadále," uvedl Kalous. Jako možní soupeři stále připadají v úvahu Německo, Spojené státy americké, Slovensko či Francie, která však může o naději na play-off přijít.

Pravděpodobná sestava ČR: Francouz (Furch) - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Jarůšek, Faksa, Filippi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články