Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Švýcaři mají tým plný nováčků. Je to naše budoucnost, říká Ambühl

Moskva - Hokejisté Švýcarska se již zabydleli ve světové špičce a každoročně patří mezi aspiranty na postup do čtvrtfinále. Na letošním šampionátu v Moskvě mají ale podobně jako český tým řadu hráčů, kteří startují na vrcholné akci roku poprvé. Kapitán Andres Ambühl přesto věří, že Švýcaři uspějí a v příštích letech získané zkušenosti zúročí. Přímý přenos utkání Česko – Švýcarsko vysílá ČT sport a náš web v úterý od 10:45.

Švýcarský kapitán Andres Ambühl
zdroj: Reuters

"Máme v týmu hodně mladých kluků, osm nebo devět jich na mistrovství světa startuje poprvé," uvedl Ambühl. "Je to naše budoucnost. Navíc jsou tady i skvělí hráči jako Nino (Niederreiter), kteří jsou ještě mladí, ale za Švýcarsko už toho odehráli hodně," podotkl dvaatřicetiletý útočník, který startuje na třináctém šampionátu v řadě.

Před třemi lety se Ambühl podílel i na historickém úspěchu Švýcarů, kteří získali ve Stockholmu stříbrné medaile. Letos tak vysoké ambice podle všeho nemají, v úterním zápase proti české reprezentaci budou bojovat o samotný postup do čtvrtfinále. Jejich situaci ale ještě ovlivní výsledky Dánska, Lotyšska a Norska.

Odchovanec Davosu je nejstarším hráčem týmu, nijak ho to ale netíží. "Máme na soupisce mladé hráče, ale žádný tlak na sebe necítím. Všichni kluci už mají něco za sebou a patří mezi klíčové hráče ve svých klubech. Všichni víme, co je potřeba," podotkl Ambühl. "Samozřejmě, že když je potřeba, tak něco řeknu. V podstatě ale každý chápe, co má dělat," řekl.

Letošní šampionát je i pro Ambühla v něčem specifický. Poprvé ho vede ze střídačky švýcarský kouč. Od roku 1998 totiž reprezentaci vedli na MS kanadští trenéři Ralph Krueger, Sean Simpson a Glenn Hanlon. Posledním Švýcarem na střídačce národního mužstva byl Simon Schenk v sezoně 1996/97.

"V čem je největší rozdíl? V jazyce," rozesmál se Ambühl při dotazu na trenéry. "Je hezké mít švýcarského trenéra, ale stejně jde vždy o hokej. Týmy občas potřebují oživit, ale nakonec nezáleží na tom, odkud trenér pochází a jak dlouho u týmu je. Nejdůležitější je vítězství a to, aby dostal z hráčů maximum," řekl Ambühl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články