Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Německo může stvrdit čtvrtfinále, Maďarsko senzační záchranu. Hrají i Kanada a Rusko

Moskva/Petrohrad - O třetím postupujícím ze skupiny B se může rozhodnout v pondělním programu mistrovství světa. Verdikt by mohl přinést už odpolední zápas - Francie čelí Kanadě a pokud prohraje, Němci budou ve čtvrtfinále. V opačném případě si Německo může zajistit postup do čtvrtfinále večer proti Maďarsku, i to však bude mít velkou motivaci zvítězit. Pokud se mu to podaří, udrží se v elitní divizi mistrovství světa. Zápas čeká i domácí Rusko, které se může proti Norům bodově dotáhnout na vedoucí Čechy. Všechna utkání můžete sledovat na našem webu mshokej.cz.

Slavící němečtí hokejisté
zdroj: Reuters autor: MAXIM ZMEYEV

Německu se zatím na letošním mistrovství nadmíru daří. Tým Marca Sturma díky šampionátu na domácí půdě v příštím roce nemůže sestoupit, a tak není svázán obavami o udržení. A bezstarostnost se projevuje i na ledě - Němci překvapivě jednoduše smetli Slováky a porazili i Spojené státy.

Nyní jsou Němci už jen krůček od jistoty postupu do čtvrtfinále. Mezi osm nejlepších by nešli pouze v případě, že by Francie porazila Kanadu i Bělorusko v základní hrací době, USA by vyhrály nad Slovenskem a Německo samotné padlo bez bodu s Maďarskem.

Taková shoda okolností je ale vysoce nepravděpodobná a Němci se mohou radovat už po odpoledním utkání Francie s Kanadou. I pokud by se ale v Petrohradě stal bezmála zázrak, čeká na ně večer utkání s odepisovaným Maďarskem.

Maďaři přitom mají obrovskou motivaci zvítězit. Kdyby si ve svém posledním utkání na šampionátu zajistili tři body, budou mít jistotu, že i v příštím roce si zahrají mezi elitou. V opačném případě se musejí spolehnout na to, že Francie si v úterý v základní hrací době poradí s Běloruskem.

Maďarsko si právě proti Bělorusku v sobotu zajistilo první vítězství v elitní divizi mistrovství světa po 77 letech. "Je to naprosto neuvěřitelné a nemůžu tomu vůbec uvěřit," rozplýval se po zápase střelec vítězné branky Balázs Sebők.

Svěřenci Riche Chernomaze se přitom zápas od zápasu lepší a jsou si jistější svým stylem hry. "Od zápasu s USA jsme se naučili, co bylo potřeba. Naše taktika byla jednoduchá a co je důležitější, podařilo se nám ji dodržet," řekl po utkání s Běloruskem Sebők.

Do utkání s Běloruskem trápila Maďary koncovka, v pěti zápasech vstřelili jen pět gólů. Proti Bělorusům ale vstřelili stejný počet a jejich produktivita tak má stoupající tendenci. "V předchozích dvou zápasech jsme měli dohromady snad jen dvacet střel, teď se nám podařil stejný počet. Ke všemu jsme ještě byli efektivnější," popsal Sebők.

Jak zůstat v Moskvě?

V pondělí se také představí největší favorité skupiny. Rusko potřebuje proti Norsku zvítězit, aby si zajistilo před posledním střetnutím proti Švédům dobrou pozici do čtvrtfinále, Kanada se zase chce dotáhnout na vedoucí Finy. Už nyní je ale jasné, že Češi, byť ještě nemají jistotu čtvrtfinále v Moskvě, budou nejhůře druzí a mezi osmi nejlepšími nenarazí ani na Kanadu, ani na Finsko.

Co se musí stát, aby se náš národní tým nestěhoval? Rusové budou hrát v Moskvě za všech okolností. Češi musejí skončit v tabulce výše než Švédové. To se jim povede bez ohledu na výsledek utkání Ruska se Švédskem v případě zisku alespoň jednoho bodu v duelu se Švýcarskem. Pokud ani ten nezískají, musejí spoléhat na to, že tři korunky nevyhrají nad domácími v základní hrací době.

Program MS v pondělí 16.5.

15:00 Rusko - Norsko (ČT sport)
15:05 Kanada - Francie (mshokej.cz a HbbTV)
19:00 Německo - Maďarsko (ČT sport)
19:05 Dánsko - Kazachstán (mshokej.cz a HbbTV)

Zdroj
ČT sport, Nemzeti sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články