Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Machovský: Pozice brankářské trojky je pro mě poctou a skvělou zkušeností

Moskva – Hokejový brankář Matěj Machovský z Plzně si sice zřejmě z pozice třetího gólmana na mistrovství světa v Rusku nezachytá, přesto bere svou premiérovou účast na velkém turnaji jako poctu a skvělou zkušenost. Snaží se být také oporou pro Pavla Francouze a Dominika Furcha, kteří se v brankovišti českého týmu střídají.

Matěj Machovský (vlevo) a Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je to pocta, každý se na ten turnaj nedostane. Lidi by pro to zabíjeli, aby se dostali na mistrovství světa jako třetí brankář. Snažím se nasát atmosféru a věřím, že příště se sem podívám v jiné roli," řekl novinářům Machovský.

Ve čtyřčlenném týmu společně s trenérem brankářů Petrem Jarošem to podle něj klape. "Parta je fajn, máme skvělého kouče, kluci si nehrají na uzavřené blázny do sebe. Trávíme spolu hodně času, jdeme společně na večeři. Je to příjemné. Sešli jsme se parádní trojka, máme společný smysl pro humor," pochvaluje si dvaadvacetiletý odchovanec Opavy.

Je podle něj znát, že Francouz a Furch jsou dlouholetí kamarádi, a cítí, že k nim zapadl. "Znají se delší dobu, byli v mládežnických kategoriích, takže se nemuseli vůbec poznávat. Mně byla daná role trojky už před turnajem, že se do brány spíš vůbec nedostanu. Snažím se je podporovat," uvedl Machovský.

Od zkušenějších kolegů se snaží co nejvíce přiučit

Je rád, že se Francouzovi i Furchovi daří. "Už před turnajem bylo řečené, že je protočí, že každý dostane půlku zápasu, pak se rozhodne, co bude dál. Sleduji je z tribuny, jak chytají a řeší různé situace. Snažím se dobré věci aplikovat do své hry," uvedl Machovský.

Oběma podle něj prospělo, že mají za sebou rok v Kontinentální lize. Francouz odešel loni do Čeljabinsku po zisku titulu s Litvínovem, Furch zamířil do Omsku po sestupu se Slavií. "Dominika to posunulo na jiný level, Francík byl dobrý vždycky. Já se od nich mohu jen učit," prohlásil Machovský.   

Vnímá svou roli i tak, že se snaží přispět k dobrému rozpoložení kolegů. "Je to o tom je hodně podporovat, udělat na tréninku pohodu. Nejdůležitější je nebrat se moc vážně. Kdy to člověk bere moc vážně a nedaří se, tak ho to deptá. Hlavní je se nestresovat," připojil Machovský.

Užívá si, že se týmu nyní už s patnácti nováčky na velké mezinárodní akci na soupisce daří. "Celkově týmu a hlavně gólmanům nikdo nevěřil. A to nás namotivovalo, abychom podávali výkony, jaké jsme podávali. To vás pak víc těší, když můžete těm haterům říct, že neměli pravdu. Posouvá vás to dál," podotkl Machovský.

"Slyšel jsem hodně i z okruhu svých známých, že se podívám do brány, já jsem věděl, že se to půjde zápas po zápase. Dominik Furch umlčel všechny prvním zápasem. Nikdo v mužstvu není superhvězda, že bude hrát pětadvacet minut za zápas. Tým pracuje jako celek a jako celek také vyhrává," uvedl Machovský.

Před mistrovstvím světa se dostal do kádru reprezentace až poté, co se z rodinných důvodů omluvil Jakub Kovář z Jekatěrinburgu. "Slyšel jsem, že Kubovi se má narodit dítě, a chápu, že u toho chce být. Bylo mi řečeno, jestli chci jet jako trojka. Neváhal jsem. Musí si tím každý projít, málokomu se povede jako Dominiku Furchovi, že do toho skočí po hlavě a hned je nejlepší gólman mistrovství. Já jdu po těch malých krůčcích," dodal Machovský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články