Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Maďary vítězství dojalo a doufají, že jim pomůže k záchraně

Petrohrad - Vítězství nad Bělorusy zůstane zřejmě navždy zapsané mezi důležitými momenty maďarského hokeje. Platilo by to tím více, pokud by zisk tří bodů ještě dokázal Maďary mezi elitou zachránit. Tým nyní čeká utkání s překvapením turnaje Německem.

Radující se Maďaři
zdroj: Reuters autor: MAXIM ZMEYEV

Dosud poslední výhra Maďarů mezi elitou se datuje na začátek února 1939, kdy v Curychu porazili Belgii 8:1. Poprvé a naposledy od té doby si nejvýše na mezinárodní scéně zahráli před sedmi lety, ale v šesti kláních nebodovali a s celkovým skóre 6:29 zase sestoupili.

"Mám husí kůži. Je to skvělý pocit, že se můžeme takhle alespoň trochu odvděčit našim fanouškům," řekl se slzami v očích útočník Csanád Erdély. "Když jsem viděl, jak naše vlajka stoupá vzhůru, byl jsem pyšný na tyhle kluky a na to, že jsem Maďar," prohlásil Erdély.

Maďary na jejich cestě za prvním bodovým ziskem v Rusku nesrazilo do kolen ani promarněné vedení 2:0, které si vytvořili v první třetině. Velkou odměnou jim pak bylo, že po utkání slyšeli poprvé hrát svou hymnu na počest vítězů, kterou jinak slýchávali jen v podání svých fanoušků. "Byl to skvělý týmový výkon a je skvělé se takhle zapsat do historie," pochvaloval si brankář Miklós Rajna.

Pro Maďary má výhra velkou cenu i z pohledu jejich dalšího působení na mezinárodní scéně. Kdyby prohráli, už by neměli šanci odvrátit sestup. Nyní mají naopak vše ve svých rukou. Bělorusové sice dosud nasbírali rovněž tři body, jenže kvůli vzájemnému zápasu jsou v horší výchozí pozici před zbývajícími zápasy, které oba celky sehrají.

Trenér Rich Chernomaz byl nadšený, že Maďaři mají naději na setrvání mezi elitou. "Uvidíme, jak to půjde nám proti Německu a jak si Bělorusko povede s Francií. Ale my máme určitě šanci - díky tomu, jak jsme dnes hráli," řekl Chernomaz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články