Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Senzační záchrana je na dosah. Maďaři si připsali první poválečné vítězství na MS

Petrohrad - Více než 77 let platilo datum 3. února 1939 za den posledního vítězství Maďarska na mistrovství světa. To už po vítězství 5:2 nad Běloruskem neplatí. Maďaři si připsali životně důležitou výhru, díky které mají velkou šanci na záchranu. Pokud Bělorusko prohraje proti Francii či Maďaři porazí Německo, s jistotou se udrží v elitní divizi světového šampionátu.

Před 77 lety maďarští hokejisté vyhráli na mistrovství světa jediný zápas, a to proti Belgii. Přesto jim to stačilo na sedmé místo. Letos Maďaři na tak vysoké umístění rozhodně pomýšlet nemohou, i jediné vítězství jako v roce 1939 ale pro ně může mít cenu zlata. A to zdaleka nejen kvůli prestiži, ale i kvůli tomu, že díky vítězství nad Běloruskem mohou reálně pomýšlet na záchranu.

Lépe v utkání přitom začali aktivní Bělorusové. Po pěti minutách probruslil Kovyršin od mantinelu až před Rajnu, zakončil ale jen do pravého betonu. Téměř vzápětí se už ale radovali Maďaři. Bělorusko ztratilo puk v obranném pásmu, Kóger zády k bráně vrátil Nagyovi a ten střelou švihem parádně propálil Lallanda.

Maďaři se po vstřeleném gólu osmělili a v jedenácté minutě už slavili druhou branku. K nahození slávistického útočníka Jánose Vase se už dostával Sarauer, před ním ale ještě puk tečoval do vlastní brány Platt.

Tentýž hráč se ale o necelé dvě minuty později radoval na druhé straně. Po vyhraném buly Bělorusů maďarský brankář Rajna nezpacifikoval ideálně střelu Stěpanova, Platt se dostal k dorážce a doklepl do prázdné brány.

Maďarsko ale v druhé třetině přehrávalo svého soupeře. Magósi se v přečíslení tři na dva ocitl sám před Lallandem, ale nepropálil jej mezi betony. Maďaři poté sehráli výbornou přesilovku a dostali se do několika nebezpečných příležitostí, ale znovu nepřekonali běloruského brankáře.

Zdálo se, že tedy znovu dojde k podobnému scénáři jako v zápasech proti Slovensku či Francii, kdy Maďaři podali sympatický a odvážný výkon, ale po hrubkách v obraně ztratili zápas.

A to tím spíš, že Bělorusku se podařilo srovnat na 2:2. Maďaři přišli o puk v nebezpečném prostoru, Stěpanov přenechal úplně volnému Gavrusovi a ten před Rajnou přizvedl přesně pod víko.

Jenže Maďary obdržené branky vůbec nepoložily, naopak využili matného výkonu Bělorusů. Sebők unikl do samostatného nájezdu po skvělém pasu od Szirányiho a výborným blafákem zakončil přesně za Lallanda.

Bělorusko mohlo po třech minutách srovnat, Rajna se ale vytáhl dobrým zákrokem proti šanci Pavloviče. A po chvíli už znovu slavili Maďaři. Po chybě obrany Galló prošel přes modrou a přestože ještě mohl přenechat Jánosi Vasovi, rozhodl se zakončit sám a parádně propálil Lallanda, kterého po obdržené brance vystřídal Koval.

Dvě minuty před koncem třetiny se ještě stav mohl měnit po přečísleních na obou stranách. Maďaři ale šli do kabin za mimořádně slibného dvoubrankového vedení 4:2 a zároveň s téměř dvouminutovou dělenou přesilovkou pět na tři. Navíc kvůli nevybíravému zákroku Jevenka na Bartalise byli v přečíslení čtyři minuty.

Početní výhodu sice Maďaři nevyužili, rozhození a nedisciplinovaní Bělorusové ale šli po pěti minutách znovu do čtyř. Na hráčích bylo viditelné, že předchozí utkání absolvovali ani ne před čtyřiadvaceti hodinami. A ve třetí třetině jejich fyzické síly byly na bodu mrazu, v soubojích byli ve většině případů druzí za Maďary.

Bělorusové špatně bruslili, nedokázali se prokombinovat do útočného pásma a prakticky se nedostávali do šancí. Linglet byl blízko snížení v desáté minutě, to ale bylo dlouho předtím i potom ze strany Běloruska prakticky vše. Maďarům tak zcela stačilo hlídat si pásmo a kouskovat hru.

Maďaři i Bělorusové tak nyní před sebou mají rozhodující zápas. Maďarsko čelí Němcům, kteří budou pomýšlet na postup do čtvrtfinále. Když vyhraje, nezachrání Bělorusko kvůli horšímu vzájemnému zápasu ani výhra nad Francií, která už s velkou pravděpodobností nebude mít o co hrát. Výhra Maďarů přitom při rovnosti bodů rozhoduje.

"Po vyrovnání na 2:2 jsme ukázali obrovský charakter a dál se pevně drželi našeho plánu. Podařilo se nám dát ještě další góly a pak už jsme vedení zvládli udržet," uvedl útočník Gergö Nagy. "Tenhle tým je v porovnání s tím loňským v mnohém odlišný. Musíme si ale každopádně vést lépe v oslabení a přesilovkách, také výkony našich brankářů musí být lepší. Je vážně dost věcí, které potřebujeme vylepšit," přiznal zklamaný kouč poražených Dave Lewis.

Maďarsko - Bělorusko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. G. Nagy (Kóger, Sarauer), 11. J. Vas (Sarauer), 31. Sebök (Szirányi), 34. Galló (Sofron, Szirányi), 60. J. Vas - 13. Platt (Stěpanov), 27. Gavrus (Kovyršin, Stěpanov). Rozhodčí: Kubuš (SR), Wehrli (Švýc.) - Ritter (USA), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 4539.

Maďarsko: Rajna - Wehrs, Szirányi, Dudás, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Mestyán - Sofron, Bartalis, Galló - Benk, J. Vas, K. Nagy - Kóger, Sarauer, G. Nagy - Erdély, Sebök, Magosi - Kovács. Trenér: Rich Chernomaz.
Bělorusko: Lalande (34. Koval) - Gotovec, Djukov, Lisovec, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Ustiněnko - A. Kosticyn, Pavlovič, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články