Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finové proti Francii splnili povinnost, zvítězili 3:1 a jsou ve čtvrtfinále

Petrohrad – Hokejisté Finska splnili povinnost a zvítězili nad Francií 3:1. Díky gólům Lindella, Laineho a Barkova si připsali pátou výhru z pěti zápasů na mistrovství světa. Za Francouze snižoval Bellemare. Seveřané se tak dostali na první místo petrohradské skupiny B a mají jisté čtvrtfinále, v základní části turnaje je čeká ještě výběr Slovenska a Kanady.

Utkání Francie - Finsko
zdroj: ČTK/AP

Finové okamžitě přebrali iniciativu a vyrazili na zteč Huetovy branky. Hned zkraje zápasu to zkusil Granlund, teč Komarova ale francouzský gólmanský veterán kryl. Vzápětí střílel od modré Salmela, poté se Huet vyšvihl parádním zákrokem proti Koskirantovi.

Finové očekávatelně drželi kotouč a Francouze nechtěli pustit téměř k ničemu. A když, tak pouze nahodili do útočné třetiny, třeba jako kapitán Meunier. První náznak akce, jejímž tvůrcem byl Bellemare, jediný zástupce NHL v dresu Francie, skončil hned v zárodku.

A tak si Finové vzali slovo a začali testovat prostupnost Huetových betonů. Nejvíce se o to snažili zejména Barkov a mladá hvězda Laine. Ten byl nejblíže gólu při výměně pozice s Lindellem a zkusil vypálit od modré. Ani tentokrát však puk za brankovou čáru neprošel. Odpovědět proto zkusil Beron a hned za ním i Bertrand, Koskinen to nicméně jistil.

Ve 12. minutě hráli Finové poprvé přesilovku. Za hákování Granlunda šel na trestnou lavici Lamperier a začalo totální obstřelování. Výběr kanadského kouče Hendersona je ale přežil bez úhony. A seveřané vůbec nevyužili ani další přesilovku po vyloučení Rauxe.

Finové začali francouzskou čtveřici rozebírat hned ve druhém dějství během další hry 5 na 4 po vyloučení Da Costy. Barkov ohrozil Hueta tvrdou ránou bez přípravy, gól však do branky dopravil až Lindell. I Francie se dočkala početní výhody, když se podražením provinil Lajunen. Nebezpeční byli zejména Auvitu a Bellemare, vyhodit se podařilo až Koivemu.

Nezastavitelné duo Laine - Barkov

Ten mohl v 29. minutě přidat další trefu. K totální tutovce mu však nestačilo ani tři čtvrtě odkryté branky - Auvitu famózně zasáhl holí. Koivu si ještě vyžádal přezkoumání videorozhodčího, puk se nicméně jistě za brankovou čarou neoctl.

I Francie vzápětí reklamovala gólovou situaci, Laineho projektil tečovaný Barkovem. Marně, o vysokou hůl se nejednalo. 31. minuta a 2:0 pro Finsko. A o čtyři minuty později se skóre měnilo znovu. Finský rychlý útok zpečetil osvědčený, tentokrát pootočený tandem Barkov–Laine. Francie se nedostávala téměř k ničemu, a pokud, tak jen náznakem, třeba v případě Sachy Treille.

Francii vystřelil gól Bellemare

Tři góly přidaly Finům na klidu a Jalonenovi muži to dávali na ledě najevo. Jejich zpomalenější hru zkraje 3. třetiny chtěla francouzská reprezentace potrestat. Koskinen si připsal hned několik - ovšem nepříliš těžkých - zásahů. A když šel ve 49. minutě Meunier ven za hákování, byla to pro Finsko jasná příležitost pro navýšení skóre. Ani Koskiranta, ani Hietanen to ale nedokázali. Na druhé straně dostal dvě minuty za krosček Komarov.

Henderson poslal do brány Quemenera a čtyřicetiletý Huet si mohl odpočinout. Přesně minutu a jedenáct vteřin měli Francouzi na to, aby využili následnou přesilovku 5 na 3. Z dobré palebné pozice se o to snažil Fleury ale marně. Po asistencích Sachy Treille a dobře hrajícího Auvityho se trefil až Bellemare. Francouzská střídačka si po vyloučení Granlunda vzala time-out, na ledě ovšem nevymyslela vůbec nic. A když se Barkovův průnik v závěru nezměnil v gól, rozešli se Finové s Francií výsledkem 3:1.

Francie - Finsko 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Bellemare (S. Treille, Auvitu) - 25. Lindell (Mikael Granlund, M. Koivu), 31. Barkov (Laine, J. Jokinen), 35. Laine (J. Jokinen, Barkov). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 4278. 

Francie: Huet (51. Quemener) - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, S. Treille - Y. Treille, Meunier, Perret - Claireaux, Ritz, Desrosiers - Lamperier, T. Da Costa, Bertrand - Berthon. Trenér: Dave Henderson.

Finsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Ohtamaa, Salmela - Laine, Barkov, J. Jokinen - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Lajunen, Pulkkinen - od 41. navíc Sallinen. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články