Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Kazachstán? Sehraná Astana, když se daří, tak létají, říká znalec Kašpar

Moskva – Česká reprezentace jde v rychlém sledu po zápase s Nory na dalšího soupeře, se kterým bude hrát z pozice favoritů. Před lety býval kazašský národní tým pro zavedené evropské reprezentace poněkud záhadný, to ale už neplatí. Kazachstán staví na hráčích z Astany, která hraje KHL. A právě v Astaně si v minulosti zahrál Lukáš Kašpar, může tedy prozradit leccos o jejich stylu hry. Utkání sledujte živě na programu ČT sport a webu mshokej.cz, komentují Jiří Hölzel a David Pospíšil. Předzápasové studio začíná ve 14:45.

Kašpar nebude nastupovat proti neznámým tvářím. "Těším se na ně. Hodně kluků z jejich týmu znám, s pár z nich už jsme se potkali na hotelu a kamarádsky jsme pokecali. Znám i nějaké trenéry a vedení mužstva," prohlásil Kašpar. Hlavní zbraň Kazachů je řada s naturalizovanými Kanaďany Nigelem Dawesem, Dustinem Boydem a Američanem Brandonem Bochenským.

"Ta první lajna za to umí vzít. Když se jí daří, Kazaši letí. Hrají hodně jednoduše. Přijedou do třetiny a letí do kasy. Hrají spolu už tři čtyři roky a vědí o sobě. A když se chce Starčenkovi, je to vynikající hokejista. Rychlý s tvrdou střelou. Žádný sranda soupeř to nebude," podotkl Kašpar. Nijak ho nepřekvapilo, že Kazaši zlákali zámořské posily i do národního týmu. "Už za mého působení v Astaně usilovali o Kevina Dallmana, kterého získali dřív než tyhle kluky. Chtějí hrát na mistrovství světa A skupinu. Hrát dobrý hokej v KHL i na mezinárodní scéně," doplnil na adresu nováčka elitní kategorie.

V roce 2012 spolu s Jiřím Novotným a Kamilem Krepsem odešli proto, že Astana se měla stát i zásobárnou pro reprezentaci. "Chtěli, aby za Astanu hrálo víc Kazachů. Hokej mají rádi, chtějí být úspěšní. Nechtějí pořád padat z elitní skupiny a dostávat rychty. Mají v sobě hodně hrdosti. A získáním zámořských posil možná chtějí překlenout určitý čas, dokud si nevychovají vlastní hráče," dodal Kašpar.

Čechům se už nechce do Petrohradu, potřebují tedy nadále vyhrávat

Češi se po čtvrté výhře ze čtyř zápasů na mistrovství světa v Moskvě blíží jistotě postupu do čtvrtfinále. Podle trenéra Vladimíra Vůjtka by byla škoda ve zbývajících duelech s Kazachstánem, Dánskem a Švýcarskem přijít o pozici v čele skupiny A, která zaručuje setrvání v Moskvě na play-off.  "Ještě nejsme definitivně ve čtvrtfinále, ale jsme v předpokladu, že se do něj dostaneme. Takže samozřejmě, o umístění jde. Jde o stěhování do Petrohradu, a když jsme tak blízko, bylo by škoda to pustit. Nechceme cestovat," řekl Vůjtek.

Na čtvrtfinále se nebudou stěhovat do druhého pořádajícího města nejlepší dva týmy základních skupin. Ale v případě, že by domácí Rusové šli do čtvrtfinále z třetí, či čtvrté pozice, musel by se do Petrohradu vydat místo nich druhý tým skupiny A. Souboj s Kazachstánem bude podle kouče těžký. "Jevil se mi velice dobře pohybem, přesilovky hrajou také velice dobře. Ti zámořští hráči, kteří jsou, dávají góly. Těžko se ta jejich přesilovka brání, jsou sehraní z Astany. Bude důležité se nedostat do oslabení," dodal Vůjtek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články