Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Mrázek: Hrozně rád bych reprezentoval, ale jde o první dlouhodobou smlouvu

Praha – V dresu Detroitu odchytal velkou část sezony a sezona mu už skončila po prvním kole Stanley Cupu. Na mistrovství světa ale velká česká brankářská naděje nepřijela. Petr Mrázek upřednostnil možnost podpisu první dlouhodobé smlouvy, kterou se snaží s Red Wings vyjednat. Na Světovém poháru už ale čtyřiadvacetiletý rodák z Ostravy chybět nechce.

Petr Mrázek
zdroj: AP autor: Carlos Osorio

"S hodně lidmi jsem se o tom bavil. S klukama, kteří hrají v zámoří, extralize i KHL. Ptal jsem se, jaký mají názor nebo co by dělali. Měl jsem zájem reprezentovat, strašně rád bych s klukama jel, ale jde o moji první smlouvu, která může být dlouhodobá. Proto jsem se rozhodl, že nepojedu," vysvětlil Mrázek důvody, proč se rozhodl omluvit ze startu na MS.

Výsledky týmu ale sleduje. "Vím, že kluci vyhráli všechny zápasy, a jsem rád, že se jim daří. V Americe se to ale moc nebere, v televizi to ani není, tak jsem sledoval jen výsledky," přiznal.

Agenti třiadvacetiletého gólmana jednají se zástupci Red Wings o nové smlouvě. "Ve hře je několik variant a vše se bude odvíjet od toho, co se podaří Detroitu s financemi směrem k platovému stropu," podotkl hráčův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

Detroit navíc bude v příštích týdnech řešit otázku, zda se rozhodne případně vyměnit Jimmyho Howarda, jehož Mrázek postupně vytlačil z pozice jedničky. "Pro nás jsou dvě varianty: krátkodobý kontrakt na dva roky, nebo dlouhodobý. Nepředpokládáme ale, že do června se něco stane. Jsme s klubem v kontaktu, ale oni si musí nejdříve vyřešit svoje věci," podotkl Spálenka.

VIDEO: Mrázkův skvělý zákrok proti Pittsburghu

Uplynulá sezona měla z pohledu Mrázka dvě různé poloviny. V první zářil, ale poté jej přibrzdilo onemocnění a už to nebylo takové. "Do sezony jsem šel s tím, že budu bojovat s Howardem o místo. Myslím si, že se to povedlo a můžu být spokojený. Ale mrzí nás play-off, které se nám nepovedlo," poukázal na vyřazení s Tampou hned v prvním kole Stanleyova poháru.

Po první části sezony se Mrázkovo jméno objevovalo mezi možnými kandidáty na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana soutěže, po slabším období se mezi ně nedostal. "Sezona je dlouhá a každý gólman, když se podíváte na statistiky, tak má menší krizi. Byl jsem nemocný, bral jsem dvoje antibiotika a chtěl jsem být co nejdřív zpátky. Příště si asi více odpočinu," poukázal na možné příčiny poklesu.

S ohledem na vzrůstající počet startů v NHL se postupně mění Mrázkův vztah s Howardem, jenž byl dříve jasnou jedničkou Detroitu. "Máme profesionální vztah. Už se mě na to ptalo hodně novinářů během sezony. Že bychom spolu chodili na kafe, to ne. Ale respektujeme se navzájem," řekl Mrázek.

Před třemi lety na začátku sezony u amerického gólmana i bydlel, teď už by se asi něco podobného nestalo. "Byl jsem u něj pár dnů, než mě poslali na farmu. Teď by to bylo zvláštní," uvedl.

Odchovanec Vítkovic se sice ještě chystá na dovolenou, pomalu ale už plánuje začátek přípravy na další sezonu. "Chtěl bych začít trénovat na začátku června," uvedl. Dřívější start s ohledem na Světový pohár neplánuje. "Sezona mi skončila o něco dřív než v minulosti, ta další o pár týdnů dřív začne, takže se to vyrovná. Nebudu dělat změnu," řekl Mrázek, který se opět bude připravovat s kondičním trenérem Martinem Horylem.

Mrázek je momentálně žhavým kandidátem na post jedničky národního týmu pro Světový pohár. To ale pro něj v současnosti není téma. "Je to ještě daleko. Neuvi (Michal Neuvirth) chytal na konci sezony výborně, je tam Ondra Pavelec. Už jen se dostat na Světový pohár je super a uvidíme, co se stane. Jsou tam tři zápasy a nikdy nevíte, kdo nastoupí," podotkl.

Český tým bude mít sice podle řady odborníků problém se slabší obranou, Mrázek to ale tak černě nevidí. "Když se podíváte na dnešní NHL, kdy poslední může porazit prvního, tak stejné to bude na Světovém poháru. Začíná se od nuly. Nedíval bych se, kdo hraje v obraně nebo v útoku, když předvedeme dobrý kolektivní výkon, tak se může stát cokoliv," uvedl Mrázek, podle nějž bude nejdůležitější správně načasovat formu.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články